Aftenbladet mener: Dropp Nye Sandnes

Ryfylkingene må drukne gammelt gruff og ta til fornuft. Nye Sandnes er en dårlig idé.

Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (t.v.) og Sandnes-ordfører Stanley Wirak vil overta ansvaret for ferjekaiene på Lauvvik og Oanes for å sikre grunnlaget for privat ferjedrift over Høgsfjorden når Ryfast åpner. Aftenbladet mener Nye Sandnes er en dårlig idé.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

For to år siden ble alle landets kommuner bedt om å kikke seg om etter naboer å slå seg sammen med. Sandnes, som med sin geografiske plassering er selve hjertet i Sør-Rogaland, grenser til hele syv kommuner. Det burde være mulig å finne seg en nabo å bli glad i. Både en sammenslåing med Stavanger, Gjesdal og Sola virker logisk, om man ser på kartet.

Men det oppsto ingen kjemi med disse, blant annet takket være Wirak og Borgli. De to brukte alle metoder for å snakke ned en storkommune med Stavanger, og valgte seg heller Forsand.

Forsand er den ene av de to kommunene Sandnes deler sjøgrense med. Det eneste som ville være mer ulogisk enn et ekteskap med Forsand, ville være om Sandnes pekte seg ut Strand. Riktignok har Sandnes og Forsand ferjeforbindelse, men denne synger som kjent på siste verset. Når Ryfast står klar, forsvinner ferja.

Vi forstår at forsandbuen vil beholde ferja og at Sandnes vil ha en bit av Preikestolen og eiendomsskatten fra kraftverkene. Nye Sandnes framstår imidlertid mer og mer som et nesepek mot både kommunereformen og naboene; i Forsand nekter de å glemme at legevaktsamarbeidet med Strand havarerte, ei heller slår de seg til ro med den valgte Ryfast-løsningen. I Sandnes er de livredde for å bli spist opp av Stavanger. En sammenslåing med Forsand framstår dermed som det minste av onder.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak og Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad har funnet tonen.

Den politiske ledelse både i Forsand og Sandnes mener de har gjort alt rett. Nye Sandnes er like fullt et grelt eksempel på hvilke snodige utslag frivillig sammenslåing kan få. Blir kommunen en realitet, risikerer forsandbuen å måtte kjøre gjennom både Strand og Stavanger for å komme til kommunesenteret sitt. Det synes vi er en urettferdig pris å betale for småbarnsforeldre i Forsand.

Derfor er det befriende at flere sentrale politikere endelig tar bladet fra munnen og sier at denne kunstige sammenslåingen bør settes på vent.

Vi mener at Forsand, Strand og Hjelmeland må finne sammen. Det er på tide at ryfylkingene drukner gammelt gruff i andedammen. I avisa Strandbuen tar senterpartiets Alf Henning Heggheim i Strand selvkritikk for håndteringen av legevaktssaken. Strand bør gjøre et nytt forsøk på legevaktssamarbeid med Forsand. Det kan være et første skritt mot en Ryfylke kommune. Finner Forsand og Strand tonen, må Hjelmeland komme etter.

Les også: Verken Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) eller Forsand-ordfører Bjarte Dagestad (H) frykter at sammenslåingen av de to kommunene skal strande.

Les også

 1. Rogaland består: Hemmelig toppmøte om kommune- og regionkart

 2. Hvorfor har Rogaland Høyre i mot nye Sandnes?

 3. Høgre-topp mot Nye Sandnes

 4. - Nye Sandnes blir en robåt-kommune

 5. Drar til Oslo for å stoppe Nye Sandnes

Publisert:
 1. Forsand
 2. Hjelmeland
 3. Strand
 4. Ryfylke
 5. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Borgli falt stygt på sykkel i Sola Arena

 2. Vaksineforsker: – Må regne med å bli smittet flere ganger med ulike virusvarianter

 3. Bil kjørte inn i tre - kvinne fraktet til SUS

 4. Regjeringen åpner for flere på kulturarrangement

 5. Omsider får denne mannen en gate oppkalt etter seg

 6. Demonstrerte mot høye strømpriser: Krever makspris på 50 øre