Storbritannia har talt. Nå vil de ut

LEDER: Britenes valg viser nok en gang at flertallet fremdeles har et ønske om å forlate EU.

Statsminister Boris Johnsons budskap i valgkampen var enkelt: «Get brexit done».
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det konservative partiet i Storbritannia vant en overlegen seier i torsdagens valg. Statsminister Boris Johnson satset alt og gikk hardt ut for å sikre seg et flertall i parlamentet, og han vant.

Dette var det beste valget for de konservative siden 1987. Og det var det verste for Labour i manns minne.

Labour-leder Jeremy Corbyn er den som av mange har fått skylden for nederlaget. For mens Johnsons beskjed til folket var klar og tydelig: «Get brexit done», klaget Corbyn på at brexit hadde «overtatt den normale politiske debatten og vannet ut partiets populære saker».

Les også

Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken

Les også

Jubelvalg for Boris Johnson

Trekker seg

Corbyn prøvde å samle Labour gjennom å si at han ville forhandle med EU om en ny avtale, og så holde en ny folkeavstemning om denne. Dette var upopulært til og med blant hans egne støttespillere.

Fredag sa Corbyn at ved neste valg vil ikke han lenger være partileder. Det er langt på overtid for en partileder som verken har klart å ta et tydelig standpunkt i brexit-saken eller å framstå som en leder folket ønsket seg.

Dette valget handlet om brexit. Britene har talt, og flertallet har stemt på den mannen som sier at han skal gjennomføre dette.

Johnson sa fredag morgen at det nå ikke er noen tvil om at utmeldingsprosessen starter 31. januar. Han takket også de tusenvis av tradisjonelle Labour-velgerne i Nord-England som stemte på de konservative for første gang.

For Johnsons valgstrategi gikk hjem hos mange briter som det siste tiåret har følt at innvandring, spesielt fra øst-Europa, har endret Storbritannia slik de kjenner det. Statsministeren lovet også at penger landet nå bruker på EU, vil bli brukt i Storbritannia. Selv om mange av hans påstander har vist seg å ikke være riktige, gikk det hjem hos folket.

Les også

Trusler og sjikane preger opptakten til valget

Les også

Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia

Uante følger

I Brussel var det lettelse over at uroen rundt brexit-prosessen nå kan komme til en ende. Både pundet og markedene styrket seg.

For det dette valget viser, er at flertallet av britene nok en gang gir beskjed om at de virkelig har et ønske om å forlate EU. Det fjerner et usikkerhetsmoment. Men brexit er på ingen måte over.

Storbritannia er verdens femte største økonomi. At de nå skal ut av EU markerer landets mest betydelige handels- og utenrikspolitiske hendelse siden andre verdenskrig.

Det vil også få følger for Norge på flere plan, og for andre land i Europa. Akkurat hvilke følger det vil få, er ennå høyst usikkert.

Les også

 1. Steinhøye strømpriser? Brexit og værgudene kan snu situasjonen

 2. Equinor frykter ikke brexit, vil styrke seg i Storbritannia

Publisert:
 1. Brexit
 2. Britisk politikk
 3. Storbritannia
 4. EU
 5. Labour

Mest lest akkurat nå

 1. Lisa og Vetle gjorde funn som kan hele Stein­kjerringa

 2. Viking Stadion AS foreslår kraftig utvidelse

 3. Scoret fire i ellevill målfest

 4. Ramponert hytte i Sandnes er til salgs – byantikvaren håper nye kjøpere er årvåkne

 5. FHI: Koronaviruset kan nå sammenlignes med influensa

 6. En komplett skan­dale i Sirdal