Feilinformasjon må unngås

LEDER: Alle må la være å spre feilinformasjon om brannene i Australia, selv om klimaendringene er menneskeskapte.

Brannene i Australia er ventet å fortsette i lang tid.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Brannene som har herjet i Australia har de siste månedene har ødelagt rundt 50.000 km2 land. Myndighetene tror brannene kan fortsette i flere måneder. Minst 24 mennesker har omkommet, og i hele byer har innbyggerne vært nødt til å evakuere husene sine.

Disse brannene er vanlige i sommerhalvåret i Australia. Men de pleier å starte i oktober. I fjor begynte de i juli. 18. desember hadde Australia sin varmeste dag noensinne siden målinger begynte, på 41,9 grader.

Les også

Slik spres rykter og desinformasjon om Australia, branner og klima

Klimadebatt

Samtidig med at brannene har herjet landet, har det også utviklet seg en svært polarisert debatt rundt menneskeskapte klimaendringer.

Statsminister Scott Morrison og hans konservative regjering har fått sterk kritikk for å ha drevet en politikk som øker utslippene i landet. Og for å ha vært for kullvennlige. Samtidig har forskere og tidligere brannsjefer advart Australia mot at ekstremhendelser som denne kunne skje.

Katastrofen er enorm, og blir etter all sannsynlighet bare verre. Den er mye mer alvorlig enn tidligere branner. Og klimaendringer er en viktig faktor i dette, ifølge klimaforskere.

Les også

Equinor ett skritt nærmere leting i Australbukta

Les også

Australsk landsby nærmest utslettet etter skogbrann

Feilinformasjon

Såkalte klimaskeptikere har spredt feilinformasjon om at brannene er påtent, noe som har blitt tilbakevist. Men også fra den andre siden av debatten florerer det med feilinformasjon.

For eksempel spres det på sosiale medier kart og bilder som skal vise hvor alvorlig brannen er. Men mange av disse virtuelle kartene er misledende, skrev BBC tidligere denne uken.

Et bilde som har blitt delt mye på Twitter, inkludert av sangeren Rihanna, ble tolket som et live-bilde av brannene. Mens det egentlig var en visualisering laget av artisten Anthony Hearsey som viser Nasas registreringer av branner i løpet av en måned.

Andre bilder og visualiseringer bruker varmekilder som ikke nødvendigvis betyr at det er brann i området. Eller de feiltolker bruken av kart.

Les også

Australia nå – dette er hvordan klimaendringer ser ut

Les også

Brannherjede Australia rammes av ny hetebølge

Fakta og troverdighet

På samme måte som at klimaskeptikere må ta innover seg at forskning viser at klimaendringene er menneskeskapte, må klimaforkjempere og miljøorganisasjoner ta innover seg fakta om brannene i Australia.

Feilinformasjon blir ikke riktig bare fordi man ønsker at det er riktig, og at den støtter opp om sitt eget syn på saken. Det gjelder i begge sider av debatten. Det er ingen som er tjent med dette.

Troverdighet, også i debatten om menneskeskapte klimaendringer, er svært viktig. Feilinformasjon bidrar bare til at debatten blir mer polarisert, og til at de som ikke tror at klimaendringene er menneskeskapte får enda flere falske argumenter.

Les også

 1. – Dette løser ikke Equinors virkelige problem

 2. 8400 koalaer er døde etter skogbrannene i Australia

Publisert:
 1. Australia
 2. Debatt
 3. Politikk
 4. Utslipp
 5. Klimaendringer

Mest lest akkurat nå

 1. Snart er hver fjerde bil i bomringen en elbil – kritisk for Bymiljøpakken

 2. Mann og kvinne tatt i stjålet bil med tyvegods

 3. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

 4. Lagde sine første donuts hjemme i karantene. Det har blitt million­butikk

 5. Ut mot Solskjær: – Fullstendig stryk i kamp­forberedelser

 6. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra