En avgjørende tid for verden

LEDER: Denne valgkampen vil være avgjørende både for USA og verden. Hvis Demokratene skal klare å vinne valget og kvitte seg med Donald Trump som president, må de ikke miste farten.

Joe Biden ligger for tiden bedre an på meningsmålingene enn Donald Trump, men seieren er langt fra i boks.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Natt til onsdag norsk tid ble Joe Biden formelt nominert som demokratenes presidentkandidat på partiets digitale landsmøte.

Støtten var stor til Biden, men det som utmerket seg helt fra start var kritikken Demokratene rettet mot president Donald Trump.

Les også

Facebook fjerner 790 grupper knyttet til QAnon-bevegelsen

«Blottet for empati»

Først ut var tidligere førstedame Michelle Obama, som natt til tirsdag i sin tale sa at Trump og Det hvite hus er «totalt blottet for empati», og at det er «tydelig at han har tatt seg vann over hodet». Så kom visepresidentkandidat Kamala Harris med krass kritikk mot presidenten for hans håndtering av både koronakrisen og protestene mot politivold.

Nådestøtet ble satt av tidligere president Barack Obama, som under tredje dag av landsmøtet sa at han hadde håpet Trump ville ta jobben seriøst, men at «han ikke har vist interesse for å behandle presidentjobben som noe mer enn nok et realityshow som han kan bruke for å få oppmerksomheten han higer etter».

Les også

Obama: Trump har ikke tatt presidentskapet på alvor

Les også

Harris formelt nominert som visepresident­kandidat

Ligger godt an

Joe Biden ligger allerede godt an før valget i november. I en meningsmåling fra SSRS utført for CNN denne uken svarte 50 prosent at de ville ha stemt på Biden, og 46 prosent at de ville ha stemt på Trump.

Men samtidig er ledelsen Biden hadde over Trump på meningsmålingene snevret inn siden juni. Og Trumps velgere er lojale. Hele 66 prosent av Trumps tilhengere svarte i en Pew research center-meningsmåling nylig at de er sterke tilhengere av presidenten. Bare 46 prosent av Bidens tilhengere svarte det samme.

Ingen presidentkandidat har siden 1968 kommet tilbake fra et så dårlig resultat i meningsmålingene som Trump har hatt de siste par månedene og vunnet.

Men det er ikke umulig at Trump klarer det. Hvis vi ser på det som skjedde i 2016, var det ikke antall stemmer han vant på, men stemmene fra de viktigste delstatene.

Les også

Trump flyr fra vippestat til vippestat for å kapre velgere

Les også

Bill Clinton: Å under­holde hjelper ikke i kriser

Uforutsigbart og urolig

Med Trumps uforutsigbarhet, er det vanskelig å se for seg hva som kan skje dersom han sittende i fire nye år.

Basert på de foregående fire år, er det mye som tyder på at blant annet satsingen på klima vil bli enda mer nedprioritert, at vaksineskeptikere vil få mer prominente roller, at helsehjelpen blir enda mer svekket, at arbeiderrettighetene forvitrer og at borgerrettighetene svekkes.

Demokratene virket denne uken mer samlet enn for fire år siden. Men hvis de skal klare å vinne, må de ikke miste farten. Denne valgkampen kan være avgjørende både nasjonalt og globalt.

For det som er sikkert er at fire nye år med Trump vil gjøre USA og verden enda mer ustabil.

Publisert: