Den store matfesten

LEDER: I skyggen av fylkets store matfester finnes en litt trist suksess som også fortjener oppmerksomhet.

En stor del av maten Lena Hansen ved Hjerte for Sandnes får av Tor Jan Bredenbekk, er slett ikke utgått på dato. Det kan like gjerne være feil i emballasje og butikkar som har gjort feilbestilling.
  • Aftenbladet
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Glatmatfestivalen fant sin koronatilpassede form, det samme gjorde Spiselig byfest. 100-ugå og Spis for hundre må gjøre det samme. Matprodusenter og restauratører feires og prises, men det store publikum må likevel håpe på bedre tider neste sommer.

Samtidig melder Matsentralen i Rogaland, som holder til i Sandnes, om travlere dager enn noen gang. Vi snakker altså om organisasjonen som har satt den enkle og geniale ideen ut i livet: De skaffer overskuddsmat fra matbransjen og gjør den tilgjengelig for frivillige organisasjoner som deler ut gratis mat til de som trenger det. Organisasjonen åpnet sin første sentral i Oslo i 2013, siden er seks nye avdelinger kommet til - i Rogaland for to år siden.

Dessverre opplever Matsentralen i Rogaland storsuksess, i den forstand at etterspørselen og tilbudet vokser dramatisk. I april ble det, i samarbeid med Frelsesarmeen, Kirkens bymisjon, Evangeliesenteret og Hjerte for Sandnes, delt ut 110.000 måltider. Det er langt mer enn en dobling fra året før, da det ble delt ut 42.800 måltider.

Bakgrunnen er koronakrisen som har ført flere familier ut i økonomiske problemer. Fram til pandemien forandret både arbeidsliv og fritid, var det i all hovedsak personer med rusproblemer og psykiske utfordringer som trengte hjelp fra Matsentralen og deres samarbeidspartnere. I vår begynte også vanlige familier å melde seg, mødre og fedre som brått mistet inntekten sin og derfor måtte be om gratis mat.

Dessverre opplever Matsentralen i Rogaland storsuksess

Det er all grunn til å berømme innsatsen, de gode hjelperne fortjener også ros for effektivt å ha knyttet sammen ulike aktører. Her er store matprodusenter og butikkjeder med, og sammen har de klart å forenkle logistikken ved at ledig transportkapasitet fra butikkene blir brukt til å frakte overskuddsmaten - som slett ikke alltid har gått ut på dato - til sentrale lager. Det er ikke bare til hjelp for trengende, det er også viktige bidrag i kampen mot matsvinn.

Matsentralen i Sandnes har to ansatte, resten utføres av frivillige. Likevel løper utgiftene, og noen må betale regningene. I den store sammenheng er det snakk om så små beløp at lokale myndigheter må ta seg råd. For denne suksessen, som vi gjerne skulle sett det ikke var behov for, fortjener både oppmerksomhet, takk og støtte.

Publisert: