Erna Solbergs utholdenhetsbragd

LEDER: Når Erna Solberg om en måneds tid kommer ut på Slottsplassen med sin første flertallsregjering, er prosjektet hennes fullført. Akkurat det kan være den største trusselen mot regjeringen fram mot neste stortingsvalg.

Statsminister Erna Solberg (H) er i ferd med å fullføre sitt store flertallsprosjekt.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Nå er ikke tidsplanen klar, og det er selvsagt ikke helt sikkert at de fire partiene H, V, Frp og KrF blir enige, men det må vi forutsette etter fem heseblesende KrF-uker. Frustrasjonen over retningsvalget er nesten større i de andre opposisjonspartiene enn i KrF selv, og noen har fattet nytt håp etter at Knut Arild Hareide ikke slutter som partileder før han har «sett hva som skjer».

Les også

Solberg har ingen tidsplan for KrF-forhandlinger

Statsministeren har i over fem år sagt at målet hennes er å få en flertallsregjering. Det er en utholdelsesbragd dersom hun får det til, og det gir regjeringen arbeidsro i Stortinget fram mot valget, men det blir ikke arbeidsro internt i regjeringspartiene. Bare det at de to største partiene, H og Frp, må «avgi» seks statsråder til V/KrF, er en utfordring.

Å få til en omforent regjeringserklæring blir likevel det vanskeligste. Det er store forskjeller både i retningsvalg og prioriteringer mellom de fire partiene. Hvis de velger å gjøre seg ferdige med statsbudsjettet først, vil vi få indikasjoner på dette, men budsjettforhandlingene blir trolig den letteste delen.

Det er verd å minne om at det er fire selvstendige partier som setter seg til forhandlingsbordet, ikke regjeringen og KrF. Alle partiene vil ha sitt. Så når Erna Solberg åpner for endringer i abortlovgivningen, er det Høyre-leder Erna Solberg som gjør dette, ikke regjeringssjef Erna Solberg.

De andre to partiene, og størstedelen av Høyre, vil ikke innskrenke retten til abort i Norge, og det er også ganske usannsynlig at dette vil skje. Det er mer realistisk at partene forhandler fram en pakke som kan få ned aborttallene. Gjør de noe med lovgivningen, må det ikke være noe som begrenser retten til selvbestemt abort sammenlignet med dagens bestemmelser.

Les også

Tøffe KrF-krav: Forventer gjennomslag om alt fra abort og barnetrygd til landbruk

NRK har undersøkt blant KrF-tillitsvalgte hvilke statsrådposter de mener partiet bør sikre seg. Ikke overraskende er de totalt uinteresserte i «harde» fagfelt som forsvar, olje og energi. Dette kan også bli en svært vrien kabal, fordi også de andre partiene har interesser å forsvare innenfor kultur, klima, opplæring og familiepolitikk. Dette kan bli vanskelig i forhandlingene. Det blir også selve personkabalen. KrF må vurdere om de skal ta med seg noen «røde» inn i regjeringen for å åpne for forsoning, mens Erna Solberg blir tvunget til å fjerne eller flytte på statsråder hun mener har gjort en god jobb.

For første gang siden 2013 får Norge en flertallsregjering, men det blir mye staurbæring for statsministeren. I og med at hun også er i mål med sitt store flertallsprosjekt, kan det bli en utfordring å holde vitaliteten oppe. Mye tyder på at vi fortsatt vil ha turbulente tilstander i norsk politikk fram mot 2021.

Les også

 1. KrF: Rush av nye medlemmer i Rogaland

 2. KrF-topp: – Pinlig for partiet å samarbeide med FrP

 3. Ropstad skal lede KrF i forhandlinger med regjeringen

 4. Siv Jensen om KrF: – Jeg vender det andre kinnet til

Publisert:
 1. Solberg-regjeringen
 2. Knut Arild Hareide
 3. Erna Solberg
 4. Stortingsvalg
 5. Leder

Mest lest akkurat nå

 1. Familien på Tasta sparer tusenvis på seine dusjer og middager – her er deres – og ekspertens – strømtips

 2. – Ikke folkeavstemning i Forsand

 3. Støre varsler nye koronatiltak tirsdag

 4. 46-åring omkom i klem­ulykke på Moi – navnet er frigitt

 5. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

 6. Bil i brann på bensin­stasjon på Nærbø