IS-krigerens bønn om hjelp

LEDER: IS-kriger Aisha Shezadi trygler den norske stat om hjelp til å komme seg tilbake til Norge. Kommer hun hjem, bør hun straffeforfølges.

Aisha Shezadi skrev teksten «Du, jeg og niqab» som 20-åring. Etter å ha blitt radikalisert og reist til Syria med IS, ber hun nå UD om hjelp til å komme hjem.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Aisha Shezadi (26) fra Bærum befinner seg i en flyktningleir ved byen Hol i det nordøstlige Syria.

Ledelsen i det kurdiskkontrollerte området ønsker at Norge henter henne hjem, og hun har søkt UD om bistand til å bli hentet hjem. Hun forteller også at hun har et barn på to år.

Shezadi har siden hun var tenåring vært svært profilert i det radikale islamistiske miljøet her i landet.

«Du, jeg og niqab»

Da hun var 20 år, skrev hun teksten «Du, jeg og niqab» i Aschehougs antologi «Utilslørt. Muslimske råtekster». I regi av Foreningen Les dro hun rundt på norske skoler for å fortelle om hvorfor hun valgte å gå med nikab.

Kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik, mente den gang at den statsfinansierte foreningen legitimerte antidemokratiske holdninger, og at de legitimerte vold. Noe daglig leder Wanda Voldner avviste med at « Shezadis tekst bare var et eksempel på et raust debattklima».

Shezadi ble med i organisasjonen Islam Net. Hun giftet seg med islamisten Arfan Bhatti. Og i 2014 dro hun til Syria.

Der sluttet hun seg til IS, og levde i deres såkalte kalifat. Hun skilte seg fra Bhatti og giftet seg med det norsk-chilenske IS-medlemmet Bastian Vasquez, som skal ha forårsaket dødsfallet til Bhatti og Shezadis sønn.

Streng lovgivning

I 2014 vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon om fremmedkrigere, som forplikter alle medlemsstater til blant annet å straffeforfølge og rehabilitere hjemvendte fremmedkrigere.

Norge innførte i 2016 en av Europas strengeste lovgivninger når det kommer til fremmedkrigere.

Ifølge Politiets etterretningstjeneste (PST) har rundt 100 nordmenn reist til IS-territorium for å verve seg de siste årene. Rundt 40 av dem som reiste ut er nå kommet tilbake til Norge, og av dem er 10 straffeforfulgt.

Shezadi er en av 10 norske kvinner som har reist til Syria. Ingen tilbakevendte kvinner har så langt blitt straffeforfulgt.

Angrer ikke

Erling Folkvord og Johan Petter Andresen fra organisasjonen Solidaritet med Kurdistan møtte Shezadi tidligere i mai.

De satt, ifølge Klassekampen, igjen med et klart inntrykk av at Shezadi fremdeles forsvarer IS, og at hun ikke angrer.

Denne uken skrev Hilde Sandvik et innlegg på Facebook: «Få henne til Noreg, still henne for retten - og få henne fengsla. Så får ein håpe det finst løysningar for det gjenlevande barnet.»

UD sier at dersom en norsk borger trosser deres reiseråd og reiser inn i Syria, kan de ikke regne med bistand fra norske myndigheter.

Men dersom Shezadi likevel kommer seg til Norge, bør hun straffeforfølges. Ikke minst for å sørge for sikkerheten til barnet.

Publisert: