Nobelprisvinneren lar våpnene snakke

AFTENBLADET MENER: En blodig krig utspiller seg nå i Etiopia. Fjorårets fredsprisvinner Abiy Ahmed har et klart ansvar for urolighetene, som truer stabiliteten i alle land på Afrikas horn.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali mottok i fjor Nobels fredspris fra nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen særlig for sitt avgjørende initiativ for å løse grensekonflikten med nabolandet Eritrea.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Ahmed er statsminister i Etiopia, kulturnasjonen og på mange måter fyrtårnet blant stater i denne regionen. Nobels fredspris ble like mye delt ut som en inspirasjon for framtidig fredsarbeid som for det arbeidet han allerede hadde nedlagt. Akkurat nå er det ikke lett å finne igjen mye av denne inspirasjonen.

Nøytrale FN-observatører er blant de mange som nå er bekymret over utviklingen. Konflikten, som har sitt utspring i Tigray-provinsen, nord i landet har eskalert voldsomt på bare få uker.

Det er få verifiserbare rapporter fra Tigray, fordi kommunikasjoner er blokkert og det er få journalister eller andre rapportører på bakken i området, men det snakkes om dødsofre i hundretall og flyktninger i tusentall. På kort tid har det altså utviklet seg en stor, konvensjonell krig og en humanitær katastrofe i området.

Katastrofen er i ferd med å spre seg til nabolandene Eritrea og Sudan og det fryktes også at det vil påvirke stabiliteten i Somalia og Sør-Sudan. Tusenvis av flyktninger har de siste dagene rømt fra bomberegnet og inn i østlige Sudan.

Alt dette kunne og burde vært unngått, men fredsprisvinneren har dessverre latt våpnene snakke i denne konflikten, selv om det selvsagt er flere årsaker til den dramatiske situasjonen.

Abiy Ahmed kom til makten så seint som i 2018 og han skaffet raskt en fredsavtale med den evige fienden Eritrea. Regimeskiftet førte også til at det ble ryddet opp i korrupsjon og maktmisbruk i det gamle maktapparatet. Mye av denne opprydningen rammet det dominerende partiet i Tigray, TPLF.

Mye tyder på at Etiopia er i ferd med å gå i fellen som ofte rammer stater som har korte historier med frie valg, åpenhet og dialog: mindretallet neglisjeres og fratas all innflytelse. På toppen av dette er planlagte valg utsatt. Alt dette eskalerer konfliktene og det blir selvsagt ikke bedre av at landets militære styrker brukes mot egne borgere.

Etiopia er en føderasjon med sterke regionale og etniske motsetninger. Men det er også en gammel nasjon og det er en nasjon som aldri har vært kolonialisert. De har klart å holde landet samlet. Nå står viktige prosesser for menneskerettigheter på spill både for Etiopia og nabolandene. Mange frykter en eskalering som også involverer land på den arabiske halvøy og enda lenger unna. Dette kan gjøre Etiopia til et «østafrikansk Libya».

Dit må vi ikke komme, men vi nærmer oss stadiet der landet ikke kan redde seg selv og der internasjonal bistand blir helt nødvendig for å hindre en mangeårig krigs- og flyktningkatastrofe.

Les også

 1. Reiss-Andersen: - Abiy tilhører en ny generasjon afrikanske ledere

 2. Eksperter frykter forverring i Etiopia

 3. Abiy Ahmed er en særdeles verdig mottaker av Nobels fredspris

Publisert:
 1. Nobels Fredspris
 2. Konflikt
 3. Eritrea
 4. Etiopia
 5. Krig

Mest lest akkurat nå

 1. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

 2. Se hvem som blir Norges neste Bocuse d'Or-finalist

 3. – Ja, jeg blir 60, og jeg elsker det!

 4. Disse har søkt på jobben som kultursjef i Stavanger

 5. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager

 6. Sira Kvinas største magasin er mer enn halvert. Nå ses villreinens gamle trekkvei