Leder: Fedrekvoten er likestilling i praksis

En viss grad av tvang har faktisk betydelig effekt for om fedre velger å være hjemme.

Erna Solberg er ikke den første kvinnen som lar seg skuffe av norske menn, meldte hun sist uke. Her fra valgshow i Dyreparken i Kristiansand tirsdag denne uka. Foto: Marit Hommedal/ NTB scanpix

 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Fedrekvoten i foreldrepermisjonen er blitt en del av høstens valgkamp. De borgerlige partiene kuttet fra 14 til 10 uker.

Frp er imot en egen kvote for fedre, Høyre vil helst gi foreldrene full valgfrihet til selv å fordele foreldrepermisjonen. Men Nydalen-avtalen med KrF og Venstre endte med et kompromiss på 10 uker fedrekvote.
Innstrammingen har hatt umiddelbar effekt. For to år siden tok hver tredje far mer enn ti ukers pappaperm, nå er det en av ti som gjør det samme.

Danske erfaringer er tilsvarende, bare enda mer omfattende, siden den borgerlige danske regjeringen kuttet hele fedrekvoten.

Statsministeren meldte på VGTV forrige mandag at hun er skuffet over norske menn når hun ser de umiddelbare konsekvensene av å redusere pappakvoten.

Næringsminister Monica Mæland (H), derimot, har gått i rette med sitt eget parti og vil ta omkamp. Fedrekvote er helt sentral likestillingspolitikk, mener hun.

Det har hun rett i.

Også likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm påpeker at likestilling er betinget av at far tar mer ansvar hjemme. Og betegnende nok er også NHO-sjef Kristin Skogen Lund tilhenger av egen fedrekvote.

Les også

Høyre frykter full veistopp i Rogaland

Les også

To av fem Ap-velgere åpner for å regjere med MDG eller Rødt

Les også

Prognose gir bare ni prosent sjanse for borgerlig flertall

Men fedrepermisjon er en rettighet nøye knyttet opp til mor. Hanne Bjurstrøm har vært opptatt av at fedre der mor ikke er i jobb, skole eller annen aktivitet heller ikke får utløst rett til foreldrepermisjon.

Regelverket på dette området er for komplisert, og tar ikke nok hensyn til likestillingsaspektet mellom mor og far. To ellers så ulike partier som SV og KrF har gjort felles front for å bevilge penger slik at også fedre der mor er hjemme skal få såkalt selvstendig uttaksrett.

Les også

Ny måling: Solberg mer populær enn Støre

Les også

Sylvi Listhaug (Frp) trekker seg fra toppmøte i Stavanger

Arbeiderpartiet vil gjeninnføre en fedrekvote på 14 uker. Det viktigste er ikke nødvendigvis om fedrekvoten er 10, 14 eller for den saks skyld 17 uker. Norske ordninger på området er allerede i verdensklasse. Men en viss grad av tvang har faktisk betydelig effekt for om fedre velger å være hjemme. Regelverket bør i tillegg være enkelt, tydelig og forutsigbart. Foreldre må ikke tape for mye på at den ene eller andre part er hjemme. Det påhviler også bedriftene et ansvar.

For fedrekvoten handler ikke bare om å ivareta barna fra dag til dag, men er grunnleggende likestillingspolitikk. Det er hva debatten om selvstendig uttaksrett og utvidet fedrekvote egentlig handler om.

Les også

 1. Fedrekvoten: Erna Solberg skuffet over norske menn

 2. Alle må med – ikke bare mor og far

 3. Rogaland Høyre ville beholde pappapermen

Publisert:
 1. Leder
 2. Foreldrepermisjon
 3. Erna Solberg
 4. Pappaperm

Mest lest akkurat nå

 1. To mindreårige gutter siktet etter knivstikking på Revheim

 2. Hun har en Porsche i roségull: – Nå som verden er så trist, trenger vi farger

 3. Mann i 30-årene risikerer for­varing etter å ha for­grepet seg på ett år gammel datter

 4. Fire nye smitte­tilfeller i Stavanger – ingen i Sandnes eller Sola

 5. Eva hadde kjørt lastebil i flere år. Da pande­mien brøt ut, så hun en annonse hun ikke klarte å legge fra seg

 6. De fleste syns det er OK å kjøre litt for fort