Leder: Den store oljebløffen

Aftenbladet mener: Lofoten betyr egentlig lite for et fortsatt norsk oljeeventyr, men symbolverdien gjør området godt egnet for hestehandel.

Da han var olje- og energiminister, var Ola Borten Moe en typisk «ja-mann». Han ville bygge ut mest mulig, akkurat som dagens oljeminister Terje Søviknes (Frp). Men de omstridte områdene utenfor Lofoten og Troms er ikke så avgjørende for norsk økonomi og velferd som utbyggingsforkjemperne skal ha det til, mener Aftenbladet.
  • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Aftenbladet har tidligere i år sagt et tydelig "ja" til konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, på sjargongen kalt LoVeSe. Dette mener vi fortsatt. Det blir prinsipielt feil å si ja eller nei til å sette i gang prosjekter i dette området, uten å vite hvor store ressurser som ligger der.

Når det er sagt, er det ikke tvil om at debatten rundt LoVeSe bærer norsk samtidspolitikks adelsmerke: Den dreier seg mer om følelser enn om fakta.

Steile fronter

Ja-siden, med andre ord Frp og Høyre, har forsøkt å gjøre holdningen til et være eller ikke være: Er du imot prøveboring i dette området, er du imot hele oljeindustrien. Slik har også aktører i bransjen ordlagt seg, godt hjulpet av spinndoktorer som forsøker å påvirke Stortinget. Slik er det selvsagt ikke.

Les også

Ola Borten Moe sier nei til Lofoten, men ja til oljå

Nei-siden, som i grunnen er alle de andre partiene, har for sin del overdramatisert de potensielt negative konsekvensene av å åpne området for undersøkelser. Historien har vist at olje- og gassvirksomheten er mye tryggere for det marine nærmiljøet enn de mest innbitte skeptikerne liker å innrømme. Det er rett og slett ikke dokumentert at oljevirksomhet i området ville vært en eksistensiell trussel mot den arktiske torskestammen.

Ullent, men smart?

Det er i dette brokete bildet at partienes standpunkter i debatten må tolkes. Når Senterpartiets nestleder, tidligere oljeminister Ola Borten Moe, nå iler til og understreker at en fredning av LoVeSe (eller Nordland 6 og 7 og Troms 2, som områdene egentlig heter), ikke har avgjørende betydning for bransjen, er dette for det første i tråd med landsmøtevedtaket i hans eget parti. Men utspillet må også tolkes i lys av meningsmålingene.

Les også

I kveld: TV-debatt om oljenæringa

Da Arbeiderpartiets landsmøte i vår vedtok et slags kompromiss som åpner for konsekvensutredning i Nordland 6, men å vente med de to andre, ble partiet (som vanlig) beskyldt for å "vingle" eller å være uklare. Tvert imot kan vedtaket, ullent som det er, ha vært en taktisk fulltreffer.

Kan forhandles bort

Dersom Ap vinner valget og Støre blir statsminister, er det mest sannsynlig at Ap og partnerne i Sp vil trenge hjelp. Av SV, og kanskje også av Rødt. Muligens av MDG. Tre partier som er nesten religiøst imot enhver åpning av LoVeSe. Med sitt vedtak på landsmøtet har Ap gode muligheter til, igjen, å forhandle bort en åpning av de omstridte områdene, vel vitende om at symbolverdien av et slikt kompromiss er mye høyere enn den kortsiktige økonomiske gevinsten av å åpne dem.

Slik er politikken. De neste fire årene har en tendens til å trumfe de mer langsiktige vurderingene.

Husk valgdebatten om oljepolitikk i Stavanger konserthus på Aftenbladet.no i kveld fra klokken 19 til 20. Duell mellom Hadia Tajik (Ap) og Tina Bru (H).

Publisert:
  1. Lofoten
  2. Nordland
  3. Oljepolitikk

Mest lest akkurat nå

  1. Forslag om stor gassterminal på Talgje

  2. Politiet advarer mot svindel-mail: - Ikke svar og blokker avsender

  3. Etter «vaksine-brevet» begynte Heart å føle press. Nå melder hun seg ut av MDG

  4. Jakob Ingebrigtsens nye naboer på Lura synes huset hans blir for svært

  5. Bjelland vant kontrakt på 391 millioner

  6. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!