Lovlige egg på tre slags vis

Høna tripper ikke rundt på et tun. Hun deler bolig med 7500 andre.

Frittgående høner tripper ikke på et tun, de er samlet tusenvis i store hønsehus. Men de har anledning til å flakse med vingene, i motsetning til høner i miljøbur.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I 2012 ble nakne nettingbur med plass til tre høner forbudt. Høna flyttet fra "glattcelle til borettslag". Dagens miljøbur er innredet med vaglepinne, sandbad og rugekasse. I hvert bur bor det sju-ni høner.

Mange bønder investerte mye for å legge om eggproduksjonen. Noen la om til miljøbur (35 prosent), andre lar verpehøna gå fritt (59 prosent). Begge deler er lovlig og godkjent. Et mindretall produserer økologiske egg, som betyr tilgang på luftegård.

Rema 1000 kuttet ut egg fra høner i bur allerede i 2012. Da blusset debatten om merking av egg opp. Mange mente "egg fra burhøner" klinger negativt sammenlignet med "egg fra frittgående høner", som umiddelbart kan skape et bilde av ei høne som tripper rundt på et tun.

Geir Ove Salte har verpehønene sine i miljøbur, innredet med blant annet vaglepinne, sandbad og rugekasse.

Men konsesjonsgrensen i Norge er på 7500 høner. Ingen har 7500 høner på tunet – fjørfeet er samlet i store produksjonshaller.

Fordelen med hallene er at høna får flakse og pikke i bakken. Samtidig finnes lite forskning som kan slå fast at høner i miljøbur har det verre. Tvert imot er dødeligheten litt høyere for frittgående høner. Sykdommer spres raskere når høna går fritt, og fjørfeet hakker oftere på hverandre.

Dyrevernsorganisasjonen Anima har nylig etablert seg i Norge, med mål om å bekjempe burhøns. Norgesgruppen varsler nå at press fra dyrevernere og forbrukere gjør at også de vurderer å kutte egg fra burhøns. En fersk undersøkelse viser imidlertid at nær halvparten av forbrukerne ikke vet hvordan egg produseres.

Derfor er det er lett å forstå frustrasjonen til bønder som har investerte i lovlige miljøbur. Nå møtes de kanskje med nye krav fra matvarekjedene. Produksjon av mat er storindustri, og det er norske myndigheter som setter standarden for lovlig produksjon. Vi har tiltro til at dyrevelferden er ivaretatt også i miljøbur og håper Norgesgruppen fortsetter med egg fra burhøner.

Ved å innføre krav om merking som gir et realistisk, nøytralt bilde på hva frittgående- kontra høner i miljøbur er, kunne imidlertid mer makt blitt overført fra matvaregigant til forbruker.

Det er i dag frivillig å merke egg med produksjonsmetode, men det beste hadde vært om velinformerte forbrukere, ikke butikkjedene, fikk velge hvilke egg de foretrekker.

Inntil videre har vi tre lovlige produksjonsmetoder.

Publisert: