Kraftig fall på Oslo Børs etter amerikansk prisvekst

Oslo Børs og resten av de europeiske markedene surnet etter at USA leverte den høyeste inflasjonen siden 1981. Hydro falt kraftig, mens SAS klatret etter danske signaler om nødhjelp.

Publisert: Publisert:

Oslo Børs falt gjennom store deler av dagen fredag, men utover ettermiddagen forverret situasjonen seg.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte til slutt ukens siste handelsdag med et fall på 2,25 prosent

Det skjer etter at den amerikanske inflasjonen landet på 8,6 prosent i mai målt mot samme måned i fjor.

På forhånd hadde analytikerne ventet en prisvekst på 8,3 prosent i mai, det samme som den årlige inflasjonen var måneden før, ifølge Bloomberg.

– Det er skyhøy inflasjon, og mye høyere enn folk hadde ventet. Det er samtidig viktig å huske at energi og mat trekker mye opp i forhold til anslagene, sier Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Wealth Management til E24.

Den overraskende høye inflasjonen slo umiddelbart ut i førhandelen på Wall Street, og rundt stengetid i Oslo har stemningen surnet ytterligere. Den brede S&P 500-indeksen er i skrivende stund ned over 2,75 prosent.

Nedgangen har også tiltatt utover på kontinentet. Dax-indeksen i Frankfurt faller rundt tre prosent, og stemningen er nesten like dårlig på børsene i London og Paris like før Oslo Børs stenger.

Børslokomotivene trekker ned

Oljekjempen Equinor falt 1,42 prosent og var Børsens mest omsatte aksje. Det skjer samtidig som oljeprisen er på 122,3 dollar fatet, noe under torsdagens nivåer.

Hydro endte dagen ned 7,12 prosent, som Børsens neste mest omsatte.

Hydro-aksjen påvirkes av det brede fallet i markedet og fall i aluminiumsprisen, skriver SEB-analytiker Truls Engene i en sms til E24. Han peker på frykt for svakere etterspørsel.

Nedgang kommer også blant annet etter at analysehuset Harbor Intelligence, på USAs største aluminiumskonferanse, sa at aluminiumsprisene vil falle 18 prosent innen desember, ifølge Bloomberg.

Ellers blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs falt både DNB, Yara, Vår Energi, Aker BP og Telenor mellom én og drøye to prosent.

Solenergiselskapet Rec Silicon skilte seg derimot ut som et lyspunkt, med en oppgang på 4,39 prosent som den tredje mest omsatte aksjen.

SAS-hopp etter danske signaler

SAS-aksjen steg kraftig etter at Danmark åpner for økt eierandel i det kriserammede flyselskapet.

Danmarks finansminister Nicolai Wammen møtte fredag pressen for å si hva Danmark vil gjøre med sitt eierskap, kort tid etter at Sverige sa nei til å bidra mer mer penger.

Wammen sier at et bredt flertall i det danske Folketinget er villige til å ettergi gjeld på rundt 3,5 milliarder danske kroner, samt at Danmark ønsker å ha en eierandel på mellom 22 og 30 prosent i SAS, opplyser Wammen.

Danmark eier i dag 21,8 prosent av SAS, det samme som Sverige.

SAS-aksjen var opp over 40 prosent i perioden like etter nyheten, men den kraftige oppgangen roet seg noe utover ettermiddagen. Aksjen endte likevel med å stige 19,73 prosent.

Publisert: