Oslo Børs stengte i minus - tungt fall for Norwegian

Norwegian-aksjen falt tungt etter nyheten om konkursbeskyttelse i Irland, og Oslo Børs stengte i minus.

NEDGANG: Norwegian falt bratt på børs torsdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Saken oppdateres

Oslo Børs fulgte asiatiske og amerikanske børser nedover fra start torsdag morgen. Ved børsdagens slutt var Hovedindeksen ned 1,01 prosent.

Pilene pekte nedover for oljeprisen i tidlig handel, men ved børsslutt har oljeprisen snudd til svak oppgang. I 16.30-tiden handles et fat nordsjøolje for 44,16 dollar, opp 0,09 prosent for dagen.

Onsdag ettermiddag ble det innført en børspause i Norwegian i påvente av en melding fra selskapet. Først etter børsdagens slutt varslet selskapet at det søker konkursbeskyttelse for to av sine datterselskap under irsk lovgivning. Før børsåpning torsdag ble børspausen opphevet.

Det har vært volatil handel i aksjen torsdag, men aksjen har vært i minus hele dagen. Ved børsstenging var aksjen ned 15,7 prosent. 

Norwegian-aksjen bikket under 40 øre for første gang i løpet av tidlig handel, og stengte også med en kurs på 40 øre.

– Vi har tatt avgjørelsen om å søke om beskyttelse for å reorganisere etter irsk lov for å sikre Norwegians fremtid, slik at det kommer våre ansatte, kundene og investorene til gode, sa konsernsjef Jacob Schram i Norwegian i en pressemelding onsdag.

– Målet vårt er å finne løsninger i samarbeid med våre interessenter som gjør at vi kommer gjennom dette som et finansielt sterkere og mer robust flyselskap, fortsetter Norwegian-sjefen.

Norwegians irske konkurs er det beste som kan skje flyselskapet

Kan ta fem måneder

Norwegians konkursbeskyttelse gjør at selskapet vil bli beskyttet mot å bli slått konkurs i maksimalt 150 dager, eller fem måneder.

Målet med prosessen er å sikre at selskapets gjeld blir kraftig redusert og refinansiert. Den vil trolig også bestå av salg av en rekke fly og en mulig nedbemanning.

Foreløpig har selskapet bare fått en såkalt midlertidig beskyttelse, som betyr at en irsk dommer har vurdert at de to irske datterselskapene ikke har penger til å betale løpende regninger. Kreditorene i de to selskapene har nå mulighet til å varsle at de er uenig i beslutningen frem til 7. desember, før dommeren tar en endelig beslutning om selskapet får endelig beskyttelse.

I prosessen vil Norwegian fortsette å fly det oppsatte ruteprogrammet og lojalitetsprogrammet Norwegian Reward vil fungere som vanlig. Aksjen vil også fortsette å bli handlet på Børsen.

Norwegian-tillitsvalgt etter krisegrep: – Variasjoner av utrygghet

Nel steg etter avtale

Av andre interessante selskaper finner vi hydrogenselskapet Nel. Onsdag ettermiddag kunngjorde selskapet at det har inngått en intensjonsavtale med Spanias største strømselskap Iberdrola. Sammen er planen at de skal utvikle grønn hydrogenproduksjon med en kapasitet på over 200 megawatt innen 2023.

Nel endte med en oppgang på 6,93 prosent for dagen som Børsens mest omsatte.

Equinor fulgte etter med et fall på 1,90 prosent, mens Mowi var ned 4,16 prosent og DNB ned 1,78 prosent.

Blant andre som gjør seg merket torsdag er Scana som falt 23,13 prosent etter at det Stavanger-baserte investeringsselskapet Camar dumpet aksjer i selskapet.

På andre siden av skalaen finner vi Havyard med en oppgang på 33,68 prosent og Aker Offshore Wind som steg 19,44 prosent.

En rekke selskaper har lagt frem kvartalsresultater i løpet av morgenen. Blant dem finner vi både Golden Ocean (opp 1,28 prosent), Salmon Evolution (ned 2,39 prosent), BW Offshore (ned 5,67 prosent) og Höegh LNG (ned 1,80 prosent).

Stavanger-investorer selger for millioner i ScanaNå har disse to maksimalt 150 dager på seg for å redde Norwegian
Publisert: