Oljeselskaper hever beredskapen - men Forsvaret har ikke blitt bedt om hjelp

Equinor og andre olje- og gasselskaper hever beredskapen på sine anlegg i Norge. Men Forsvaret har så langt ikke blitt bedt om å bistå, ifølge statssekretær.

Equinor hever beredskapen.
Publisert: Publisert:

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Bent-Joacim Bentzen (Sp), åpnet NATOs nyrenoverte fjellanlegg på Jåttå i Stavanger onsdag formiddag.

Pressen spurte da om Forsvaret ville øke beredskapen i Nordsjøen, etter eksplosjoner i Østersjøen og drone-observasjoner i Nordsjøen.

– De som har øyne, ører og ansvar gjør de beste vurderingene. Overordnet er det behov for mer årvåkenhet. Vi seiler, flyr og øver mer. Det kan skje etter at vi i våres bevilget tre milliarder kroner til Forsvaret, sa Bentzen.

Overfor Aftenbladet bekreftet statssekretæren at den økte beredskapen ikke er knyttet til offshore-installasjoner i Nordsjøen.

– Men er det aktuelt at Forsvaret øker oppmerksomheten rundt plattformene i Nordsjøen?

– Hvis det er behov for det, vil vi gjøre det. Da vil vi få en bistandsanmodning fra Olje- og energidepartementet eller Justisdepartementet. De følger med på plattformene. Men vi har ikke fått noen anmodning ennå, som jeg er kjent med, sa statssekretær Bentzen til Aftenbladet under besøket på Jåttå onsdag ved 11-tiden.

Statssekretær Bent-Joacim Bentzen (Sp).

Uttalelsen kom kort tid etter at Equinor varslet økt beredskap i Nordsjøen. Selskapet har fra natt til onsdag hevet beredskapen på alle sine anlegg i Norge. Det samme gjør flere andre olje- og gasselskaper. Sikkerhetsoppgraderingen kommer etter at Petroleumstilsynet sendte ut en melding mandag om å utvise årvåkenhet. Det var NRK som omtalte beredskapshevingen først.

– Det betyr at vi innfører ytterligere sikkerhetstiltak på kontorsteder, offshoreinstallasjoner, landanlegg, forsyningsbaser, helikopterbaser og fartøy i Norge, sier pressetalsmann Eskil Eriksen til NTB.

Vil ikke utdype tiltak

Han vil ikke gå nærmere inn på hva slags sikkerhetstiltak det gjelder eller omfanget av tiltakene.

– Ettersom dette gjelder hensynet til sikkerheten og effekt av tiltak, ønsker vi ikke å gå mer i detalj om hva sikkerhetstiltakene består i. Vi følger utviklingen tett, og har løpende dialog med myndighetene. Det dreier seg om politiet og andre sikkerhetsmyndigheter, sier han.

Ifølge NRK er det etablert et eget beredskapsteam på prosessanlegget for gass på Kollsnes i Øygarden. Denne enheten består av lokal ledelse og tillitsvalgte, som daglig holder møter for å følge situasjonen. På Equinors oljeraffineri på Mongstad er det også plassert ut vakter.

Mistenkt sabotasje

Tirsdag ble det kjent at det har oppstått lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som er bygd for å frakte gass mellom Russland og Tyskland.

Mandag ble det registrert to eksplosjoner i Østersjøen utenfor den danske øya Bornholm, hvorpå begge rørledningene begynte å lekke. I alt er det oppdaget tre lekkasjer. Eksperter mener at eksplosjonene ikke kan skyldes jordskjelv.

Det har også blitt observert droner ved norske installasjoner i Nordsjøen den siste tiden.

Flere følger etter

Alle medlemsbedriftene i Offshore Norge har også besluttet å heve sikkerhetsnivået ved helikopterterminaler og forsyningsbaser, skriver Dagens Næringsliv.

Vår Energi og Aker BP er blant dem som nå skjerper beredskapen.

– Vi gjør det som følge av den seneste tidens droneobservasjoner og Nord Stream-hendelser, sier pressetalsperson Ole Johan Faret i Aker BP.

Han ønsker ikke å gå konkret inn på tiltak, men sier det handler om «økt årvåkenhet og beredskap».

Vår Energi, et annet av de store oljeselskapene på norsk sokkel, hever også beredskapen.

– Vår Energi har operert med økt sikkerhetsnivå siden Russlands invasjon av Ukraina i februar og innfører nå ytterligere tiltak på bakgrunn av hendelsen i Østersjøen, skriver kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Vår Energi i en epost til E24.

Publisert: