Tre gründere i Skagenfondene får 60 millioner i utbytte

Skagen AS leverer et noe svakere resultat for 2016 enn de foregående årene. De tre største eierne får utbetalt 60 millioner kroner i utbytte gjennom selskap de enten eier eller som forvalter eierskapet deres.

Øyvind Schanke startet nylig i stillingen som ny toppsjef i Skagen AS.
 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Skagen AS, er selskapet bak Skagenfondene. De ansatte kan også glede seg over en solid bonus som i gjennomsnitt ligger på trekvart millioner kroner.

Les også

Skagenfondene skal kvitte seg med over 30 ansatte

Driftsinntektene til fondsforvalteren i Stavanger var i 2016 på 1000 millioner kroner, ned fra 1218 millioner i 2015. Resultat før skatt ble 196 millioner kroner, mot 219 millioner året før. I 2014 var resultat før skatt 202 millioner kroner.

Les også

Skagenfondene får ny topp-sjef

125 millioner i bonus

– Eierne deler overskuddet med de ansatte, og vi betaler ut 125 millioner kroner i bonus, sier den nye toppsjefen i selskapet, Øyvind Schanke til Aftenbladet.

I gjennomsnitt betyr dette en bonusutbetaling for de rundt 160 ansatte på 750.000 kroner, sier han.

Noen får mer, andre får mindre. De ansatte har lavere fastlønn i selskapet enn det som er vanlig i andre selskap i finansbransjen. Derfor er bonusutbetalingene så store, sier Schanke.

Bonusutbetalingene er todelte. En kollektiv avtale sikrer alle et fast beløp på 250.000 kroner uavhengig av hvilken stilling den enkelte har. Så er det en individuell bonusvurdering ut fra rolle, innsats og hvilket område den enkelte jobber innenfor, sier han.

Åge Westbø har sammen med Tor Dagfinn Veen satt Nansen Capital Partners til å forvalte eierandelene i Skagen AS. Samlet får de to et utbytte inn til dette selskapet på 37,4 millioner kroner.

60 millioner til tre gründere

Eierne tar også ut betydelige beløp i utbytte. For 2016 deler eierne i Skagen AS 86,4 millioner kroner.

Selskapet betaler utbytte på 1200 kroner per aksje.

Største aksjonær i Skagen AS er Nansen Capital Partners med en eierandel på 42,68 prosent. De to Skagen-gründerne Tor Dagfinn Veen og Åge Westbø forvalter sitt eierskap gjennom dette selskapet.

Kristoffer Stensrud får 22,5 millioner i utbytte som går inn i de to selskapene Solbakken AS og Månebakken AS.

Eierskapet er fordelt mellom de to med 60 prosent til Tor Dagfinn Veen og 40 prosent til Åge Westbø.

– Det er Nansen Capital Partners som mottar utbytte fra Skagen AS, sier Åge Westbø til Aftenbladet. Han sier at dette er et investeringsselskap som forvalter formuen, og at pengene ikke går direkte til de to Skagen- gründerne.

Utbytte fra Skagen AS for 2016 til den største eieren er på 37,38 millioner kroner. Hadde pengene gått direkte til de to eierne, ville Tor Dagfinn Veen fått 22,43 millioner og Åge Westbø 14,95 millioner kroner. Nå går utbyttet inn i selskapet.

Også Skagen-gründer Kristoffer Stensrud, som har en eierandel på 25,7 prosent gjennom selskapene Solbakken AS og Månebakken AS, får et utbytte fra Skagen AS på 22,5 millioner kroner.

Samlet betaler Skagen AS et utbytte for 2016 til de tre gründerne på 60 millioner kroner. Utbytte betales inn til selskapene de enten eier eller som forvalter eierskapet deres i Skagenfondene.

Tidligere fondsforvalter Kristian Falnes, fondsforvalter Filip Weintraub og tidligere toppsjef Harald Espedal har hver sin eierandel på 1,46 prosent i selskapet. Denne gir et utbytte for 2016 på 1,28 millioner kroner til hver av dem.

Tre blir sagt opp

Høsten 2016 startet selskapet en prosess for å tilpasse organisasjonen til endrede markedsforhold, forvaltningskapital og strategi.

Aftenbladet har tidligere skrevet at staben skal reduseres med 20 prosent, noe selskapet har bekreftet.

I en pressemelding skriver selskapet at 29 ansatte har tatt frivillige sluttpakker og at ytterligere 3 ansatte har blitt overtallige på grunn av de strategiske endringene.

Ifølge selskapet er det tre overtallige i Skagen AS. Kommunikasjonsansvarlig i selskapet, Lisen Dybdahl bekrefter overfor Aftenbladet at de tre blir sagt opp.

Administrerende direktør Øyvind Schanke opplyser til Aftenbladet at to av disse tre ikke jobber i Stavanger og har vært knyttet til salg, mens den tredje er en som er blitt overtallig på operasjonssiden i Stavanger.

Nettoinnløsning 17,1 milliarder

Forvaltningskapitalen hos Skagenfondene var ved utgangen av året 83 milliarder kroner, der over halvparten kommer fra kunder i utlandet.

Nettoinnløsningen var som Aftenbladet tidligere har meldt på 17,1 milliarder kroner i 2016, og av dette er nesten tre fjerdedeler fra utenlandske kunder, viser tall fra Verdipapirfondenes forening.

Øyvind Schanke mener det resultatet som Skagen AS leverer for 2016 er ok. Han påpeker at de totale forvaltningshonorarene er på linje med tidligere år.

– De fleste av våre fond har en positiv avkastning, og 8 av 11 fond leverer bedre enn referanseindeksen, sier han.

To av fondene har ikke levert som tidligere. Det er Skagen Global som har slått sin referanseindeks i 15 av 19 år, men altså ikke i 2016. Det andre fondet som ikke har klart å slå sin referanseindeks er Skagen Kon-Tiki, Dette har fonden klart i 11 av 15 år, men altså ikke det siste året.

Øyvind Schanke understreker at bildet ser mer positivt ut for de siste 12 månedene enn for 2016 isolert.

Les også

 1. Skagenfondene: Kundene solgte seg ut av fond for 17 milliarder kroner mer enn de kjøpte for i 2016

 2. Skagenfondene skal kvitte seg med over 30 ansatte

 3. Skagenfondene får ny topp-sjef

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Sluttpakker
 3. Fondssparing
 4. Bank og finans

Mest lest akkurat nå

 1. Advarer mot å reise på hytta

 2. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 3. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

 4. Lokalt talent hentet av Ingebrigtsen – vil gjøre som Viking-stjerneskudd

 5. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 6. Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing