Mer trøbbel for gåtefull menneskerettighetsorganisasjon

En tidligere direktør i GNRD, den merkelige konkursrammede organisasjonen, som angivelig arbeidet med menneskerettigheter, er tatt i forvaring i Østerrike, mistenkt for svindel.

Lokalene til GNRD i Hillevåg i Stavanger der politiet slo til i 2015. Foto: Lars Idar Waage

 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er en tidligere reporter i den velrenommerte avisen The Guardian som i dag står bak nettstedet al-bab.com, an open door to the Arab world (en åpen dør til den arabiske verden), som skriver dette.

Aftenbladet har i flere artikler skrevet at Økokrim har etterforsket GNRD (Global Network for Rights and Development) for å skjule penger med ulovlig opphav.

Les også

Innsamlingskontrollen setter GNRD på Obs-liste

Les også

GNRD hevder pengene kom fra private selskap i Midtøsten

Les også

Millionkrav mot mystisk menneskerettighetsorganisasjon

I mai 2015 slo politiet til mot lederen for organisasjonen, bosatt i Sola, Loai Deeb sitt hjem og organisasjonens lokaler i Hillevåg i Stavanger.

Store pengestrømmer har gått inn på organisasjonens bankkonti. GNRD skal ha bygget opp et organisasjonsnettverk i flere land, ifølge Økokrim, med 140 ansatte i Norge, Sveits, Belgia, England, Spania, Østerrike, Jordan og De forente arabiske emirater. Det var også planer om utvidelse med nye kontorer i Sudan og Zambia.

Etter politirazziaen tørket pengestrømmene inn, og en tidligere ansatt i selskapet begjærte dette konkurs.

Selskapet ble slått konkurs i fjor sommer. Den hvitvaskingssiktede Loai Deeb har avvist at han og organisasjonen GNRD har gjort noe ulovlig.

Mannen som nå er tatt i forvaring i Østerrike skal være en sentral skikkelse i det østerrikske muslimske samfunnet. Han har gjennom sin advokat avvist anklagene, og mener han er offer for intriger.

Hovedanklagene mot mannen er at han skal ha tappet selskapet for penger. Han var styremedlem i GNRD som mottok store pengesummer fra De forente arabiske emirater før pengestrømmene tørket inn etter konkursen.

Ifølge den tidligere The Guardian-medarbeideren, skal grunnlegger og president i GNRD være mistenkt for hvitvasking av bortimot 110 millioner kroner (13 millioner dollar).

GNRD har nektet for hvitvasking og har hevdet at regjeringen i Qatar har initiert etterforskningen av organisasjonen, ifølge nettstedet.

Les også

 1. GNRD oppfylte ikke UiS-krav

 2. - Pengene kommer fra fire selskaper

Publisert:
 1. De forente arabiske emirater
 2. Økokrim
 3. Konkurs
 4. Svindel

Mest lest akkurat nå

 1. Drapssiktede tok strømmen for å lure ofrene ut

 2. 50 vaksinedoser i Stavanger gikk utenom prioriteringslista

 3. Lokalfotballen ruller igjen: Tidligere Viking-spiss scoret i comebacket

 4. Suldal hastestenger skole og SFO

 5. Da bilselgeren forvandlet funkishuset, fikk han en helt spesiell utsikt

 6. «Utbyggerne snakker om steds­tilpasning, utsletter land­skap»