Den økonomiske kalddusjen fortsetter i virusets kjølvann

Flere virusrelaterte restriksjoner bidrar til nye børsfall og krakk. Tiltakene som er foreslått, har hittil ikke beroliget finansmarkedene.

Mens restriksjonene for å hindre smitte tiltar – som stengingen av en av Romas flyplasser – lar ikke finansmarkedene seg berolige av de tiltakene som er varslet for å dempe de negative økonomiske konsekvensene av pandemien. Foto: Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix

  • NTB-Fredrik Ljone Holst
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 499 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Både i USA og Europa ble nedturen i aksjemarkedene torsdag enda brattere.

I USA, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Sverige var det børskrakk og fall på mellom 10 og 13 prosent. Børsen i hardt virusrammede Milano stupte nesten 17 prosent.

Nedgangen i Norge ble på 8,8 prosent etter regjeringens drastiske virustiltak og USAs innføring av innreiseforbud for europeere. I USA ble aksjefallet det største siden «Black Monday» i 1987.

Sjefen for Den europeiske sentralbanken, Christine Lagarde, retter hard kritikk mot de politiske lederne i eurolandene. Hun anklager dem for å reagere altfor tregt på viruskrisen. Lagarde etterlyser en samordnet plan for å håndtere det hun omtaler som et alvorlig sjokk for verdensøkonomien.

Tidligere i uken sa hun til The Guardian at koronautbruddet kan utløse et krasj på linje med det som skjedde under finanskrisen i 2008, med mindre EUs regjeringer kommer med tiltak.

Rentekutt uteble

Samtidig var det nok mange som var skuffet over Lagarde selv på torsdag. Rentemøtet i ESB førte ikke til det kuttet mange hadde ventet. Dagen før kuttet Bank of England sin rente med et halvt prosentpoeng.

Det kom riktignok andre tiltak fra ESB, inkludert lemping av kravene til kapitalbuffer i bankene, slik at de kan fortsette å låne ut penger. Sentralbanken utvider også programmet for oppkjøp av obligasjoner kraftig. ESB skal bruke inntil 120 milliarder euro mer enn det som er vedtatt tidligere.

Det skal gi en kontantinnsprøytning på opptil 1.300 milliarder kroner i økonomien. Til sammenligning er et norsk statsbudsjett på drøyt 1.440 milliarder.

ESB kutter vekstprognosen for eurolandene fra 1,1 til 0,8 prosent for i år. Neste år tror banken det vil gå noe bedre med 1,3 prosents vekst, men det er fortsatt 0,1 prosentpoeng lavere enn forrige prognose.

Reiseforbud

På den andre siden av Atlanteren har president Donald Trump varslet få konkrete tiltak for å avhjelpe økonomien. I stedet kom han onsdag med en nyhet som vil ramme flyselskapene spesielt hardt.

I 30 dager fra midnatt fredag innfører han innreiseforbud for utlendinger som har vært i et Schengen-land de siste 14 dagene. Torsdag opplyser flere europeiske land at også de stenger grensene for reisende fra flere land, inkludert Norge.

Selv avsidesliggende, men svært så populære Mount Everest er stengt for tilreisende. Ikke engang verdensrommet slipper unna; EU og Russland avlyser en planlagt Mars-oppskyting. Neste mulighet er først om to år.

Norge ekstra utsatt

I en global økonomi der alt henger sammen med alt, er Norge naturlig nok ikke forskånet for det som skjer på børsene i resten av verden. Vi er i stedet dobbelt utsatt fordi oljeprisen også har falt kraftig den siste tiden. På en snau uke er den redusert med en tredel.

Parallelt med det er kronen svekket betraktelig. Torsdag var den på det laveste nivået mot dollaren og euroen noensinne, og en dollar kostet for første gang over 10 kroner.

– Kan ikke fikse dette

Mens rentekutt, avgiftslette, økt offentlig pengebruk og andre tiltak bidrar til å få fart på forbruket og omløpet i økonomien, er det andre problemer som er vanskeligere å løse.

Når folk må være hjemme i karantene og bedrifter må sette på bremsene, gir det en negativ effekt på tilbudssiden i økonomien.

– Verden står overfor en medisinsk krise som penge- og finanspolitikken ikke kan fikse, sier sjeføkonom Holger Schmieding i banken Berenberg til nyhetsbyrået AP.

Etter at aksjehandelen i USA torsdag startet med et svært kraftig fall, varslet sentralbanken i New York innsprøytning av 1.500 milliarder dollar i finansmarkedene.

Tiltaket hadde umiddelbar effekt, og noe av nedgangen ble brått reversert. Men litt senere pekte pilene igjen nedover, og da børsen stengte, hadde Dow Jones-indeksen falt 10 prosent.

  • PODKAST: – Ikke spre tvilsom informasjon på sosiale medier. Opprett heller Facebook-grupper for nabolaget og hjelp dem som trenger hjelp:
Les også

Siste nytt om koronaviruset

Publisert:

Korona-viruset

  1. Reagerer på dårlig smittevern i Hellas: - Ingen bruker munnbind

  2. Norge bytter med Litauen – får 100.000 ekstra Pfizer-doser

  3. 10 nye smittetilfelle på Nord-Jæren og to på Jæren

  4. Ville ikke vente – tok vaksine i hjemlandet

  5. Stavanger sliter med å fylle opp vaksinetimer. Sandnes og jærkommuner vil sette dose to tidligere

  6. Kun ett smittetilfelle i Stavanger. Tre hver i Sandnes og Sola

  1. Korona-viruset
  2. Koronaviruset