Landskapsarkitekt ble mester på øl

Mike Murphy valgte bort en jobb i det fri. Nå lar han humlen suse.

Bryggerimester Mike Murphy, til venstre, har kommet opp med nye ølsorter som har fenget publikum. Her sammen med Morten Robberstad. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Willy Soltvedt
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Hvorfor ble du bryggerimester?

— Jeg er selvlært, drev hjemmebryggeri i USA og har alltid interessert meg for øl. I 1999 flyttet jeg til Italia og startet planleggingen av et bryggeri i Roma. I 2004 solgte jeg dette og flyttet til Danmark for å starte opp i Roskilde (Gourmet Bryggeriet). I april 2010 kom jeg til Lervig. Her får jeg de rette utfordringene og bidrar selv med å utvikle nye typer øl.

- Hvilke fag består utdanningen din av?

— Egentlig er jeg landskapsarkitekt, men jeg så aldri meg selv i slikt yrke. Magefølelsen avgjorde, og dermed ble bryggeri og øl min greie. Jeg har fullført ettårig diplomkurs i brygging. Det må ikke forveksles med det offisielle bryggerimesterdiplomet som krever kjemibakgrunn og et toårig masterkurs. Selv om jeg har lært en del teori på kurs, mener jeg at de mest interessante bryggerne er de som er selvlært.

- Hva går jobben din ut på?

— Jeg har ansvaret for hvordan ølet smaker. I samarbeid med mine kolleger jobber jeg med utvikling og kvalitetssikring av nye øltyper og nye smaker. Jeg bestiller råvarer og følger produksjonen. Utstyret må også overvåkes og passes på.

- Hvilke personlige egenskaper kreves?

— Du bør være et multitalent, rask i tankegangen og ha god oversikt. Dessuten må du tenke logisk, være strukturert og påpasselig og ikke minst ha blikk for detaljer. Det er ofte detaljene som skiller suksess fra fiasko.

- Hva er en virkelig god dag på jobben?

— Når alt sviver, og alle merker at dette går bra. Ofte føler vi at vi ligger en uke bak skjema, og at vi har mye å ta igjen. Fornøyde kunder gir oss et løft, og det gjelder å levere kvalitet og volum.

- Hvilken arbeidstid har du?

— Jeg jobber fra 8.30 til 16, men av og til blir det også sene kvelder. Jeg arbeider vanligvis mellom 45 og 50 timer i uken. Noen uker blir det fort 18 timer overtid for å få jobben gjort.

- Hva er en krevende dag?

— Når utstyret klikker. Vi har hatt stopp flere ganger, og det er ikke bra for et lite bryggeri som ikke har backup når noe slår seg vrangt. Da går det tid og krefter med for å få det fikset.

- Hvilke myter finnes om bryggerimestre?

— At alle er hippier, neida... Mange synes at brygging er noe mystisk, men det kan jeg avkrefte. Til folk sier jeg at alt går skikkelig for seg, og vi er meget nøye på hva vi leverer fra oss.

- Utfordringer i yrket?

— Dette er jo en tøff bransje, så knallhard jobbing må til for at vi skal selge mer. Vi selger til hele Norge, og eksporterer til Norden samt Italia. Spania og USA.

- Hva er det mest spesielle du har opplevd i jobben?

— At vi har høstet lovord og solgt mye av nisjeprodukter som for eksempel Lucky Jack. Nå produserer vi 12 sorter øl, og sist ut på markedet blir Galaxy IPA som lanseres rundt jul.

Mike Murphy og hans kolleger i Lervig vil produsere rundt en million liter øl i år. Tallene for 2011 og 2010 var henholdsvis 650.000 og 480.000 liter. Foto: Lars Idar Waage

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 400 ungdommer samlet, fyll, slåss­kamper og melding om trusler med våpen

  2. FHI-topp: Pfizer-nyhet gjør jobben lett­ere for kommu­nene

  3. Mye 17. mai-bråk i hele landet – her måtte politiet hente inn heli­kopter

  4. Se Aftenblad-lesernes 17. mai-bilder

  5. – Det føles fortsatt ganske uvirkelig å ha fått denne rollen

  6. Madla-kvinnen er en av norsk idretts mektigste. En hockey­krangel for over 20 år siden fikk henne engasjert