Robinhood-sjefen i Kongressen: – Skal ikke skje igjen

Robinhood-sjefen la seg flat da han fikk spørsmål om handelsplattformens begrensninger i Gamestop-aksjen under torsdagens høring. Samtidig nektet «Roaring Kitty» å ta ansvaret for den ville handelen av videospillaksjen.

HELT OPP: Gamestop-aksjens historie skal granskes helt opp til Kongressen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Kampen mellom private sparere og hedgefond om Gamestop-aksjen har den siste måneden ført til overskrifter verden over.

Med fallende salg i fysiske butikker slet videospillkjeden lenge på børs. Dette har tidligere ført til at mange store investorer shortet aksjen. Det betyr at de veddet på at aksjen skulle falle.

I midten av januar gikk imidlertid en rekke småinvestorer sammen for å hindre at store fond skulle tjene penger på selskapets undergang. Aksjen ble kjøpt i hopetall og skjøt til værs. Dermed tapte shorterne flere titalls milliarder kroner.

Samtidig tok flere amerikanske handelsplattformer grep. Den 28. januar innførte Robinhood begrensninger i handelen, slik at det blant annet ble umulig for småsparerne å kjøpe aksjer. Det måtte sjefen for selskapet svare for.

Samme dag som høringen, falt Gamestop-aksjens verdi til den laveste på en måned. Høringen fortsetter utover torsdag kveld, norsk tid.

Ble avbrutt

– Til tross for den uforutsette situasjonen i markedet i januar, så er det til syvende og sist uakseptabelt fra vår side. Kunder skal vite at vi gjør alt for at dette ikke skal skje igjen, sier sjef for handelsplattformen, Vladimir Tenev, i Kongressen torsdag.

Under forklaringen måtte komiteens leder, Maxine Waters, avbryte Tenev fordi han ikke svarte på spørsmålene som ble gitt.

Hun ba Robinhood-sjefen om å svare ja eller nei på spørsmål om selskapet hadde et likviditetsproblem da Robinhood avbrøt handelen. Da Tenev prøvde å gi en lengre forklaring ble han avbrutt av komitélederen.

– Bruk din tid for å fortelle oss direkte hva som skjedde den 28. januar og din involvering i det, avbrøt Waters.

Nekter for spekulasjon

I tillegg til blant annet hedgefondene Melvin Capital og Citadel Securities, vitnet også reddit-brukeren Keith Gill, kjent som Roaring Kitty.

Mannen bak pseudonymet blir beskrevet som en drivkraft på Reddit-forumet, men han nekter også for å ha manipulert markedet. Ifølge ham selv skal han ta tjent 7,8 millioner dollar på aksjekrigen.

– Jeg er ingen katt, jeg er ingen profesjonell investor, jeg er ikke et hedgefond, jeg har ikke klienter, og jeg gir ikke finansielle råd mot penger. Jeg er en individuell investor som gjør investeringer basert på egne analyser, sa Gill under høringen.

Han nektet imidlertid å ta ansvaret for den ville aksjehandelen.

– Det er tragisk at noen tapte penger, og jeg føler med dem. Men andre får forklare hva som skjedde i januar. Det er oppsiktsvekkende hvor lite vi egentlig vet om hvordan markedet fungerer, sa han.

VITNET: Reddit-brukeren Keith Gill, kjent som Roaring Kitty, sa i sin vitneforklaring at han ikke drev med markedsspekulering.
Norsk forvalter treffer blink i Gamestop – venter snarlig knekk

Kongressen: – Vi trenger fakta

Lederen for komiteen startet høringen med å adressere meningen bak høringen.

– Det er sikkert at målet for høringen er å beskytte investorene og finne ut av hva som må gjøres, sa Waters innledningsvis i høringen, skriver The Wall Street Journal.

Flere av kongressmedlemmene sa innledningsvis i høringen at de trenger fakta fra vitnene.

– Jeg vil vite hvordan hver og en av vitnene og firmaene de representerer har bidratt til denne historiske handelen i januar, sa Waters videre.

I forkant av høringen har blant annet senator Elizabeth Warren pekt på meglerhuset Robinhood rolle i saken.

– Robinhood lovte å demokratisere handel, men de har skjult informasjon om at de kunne forandre spillereglene ved å avslutte handel uten forvarsel, og kundenes manglende evne til å nå frem i til domstolene hvis de har blitt lurt, sa Warren i en uttalelse.

Dette er krigen om Gamestop-aksjen
INNKALT: Vladimir Tenev, til høyre med sin kompanjong i Robinhood, må svare på selskapets rolle.
Gamestop-shorterne påført tap på 20 mrd.

Det skal inn en rekke vitner, blant annet administrerende direktør, Steve Huffman, i Reddit.

Han forventes å få spørsmål hvorvidt forumet er med på å manipulere markedet. I tillegg må han svare på hatytringer på siden WallStreetBets, som ble oversvømmet med innlegg om GameStop, skriver CNBC.

I tillegg skal Gabriel Plotkin, som er sjef for Melvin Capital inn på høring. Han avviser at hans selskap forsøkte å manipulere handelen. Han viser til at Melvin solgte seg ut av Gamestop med store tap da aksjeverdien steg fra 17 dollar til 483 dollar.

Publisert: