Spenning rundt behandlingen av statsbudsjettet

Statsbudsjettet for 2017 legges fram torsdag, men mye av det er allerede offentlig. Venstre står foran et vanskelig valg når budsjettet skal behandles.

Finansminister Siv Jensen (Frp) ved huset sitt tidlig torsdag morgen. Jensen legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2017 for Stortinget klokken 10.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Venstre-folk har problemer med å se for seg hva som kan komme av grønne tiltak i budsjettet som skal kunne veie opp for det partiet mener er en altfor lav økning i drivstoffavgiftene.

Dagbladet skriver at Venstre ikke er fornøyd og sier at «regjeringen er ikke i nærheten av å oppfylle avtalen» som de har forpliktet seg til.

– En statsminister som fremmer ultimatum før statsbudsjettet er lagt fram, tar jeg ikke helt seriøst. Det går ikke an, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB onsdag.

Partiet står derfor overfor et tøft valgt. Om de velger å ikke godkjenne statsbudsjettet, vil de stille seg i en vanskelig politisk posisjon framfor stortingsvalget neste år. Høyres stortingspolitiker Henrik Asheim forstår ikke den sterke reaksjonen.

– Verken Høyre eller Frp er tilhengere av å øke avgiftene på bensin og diesel. Vi anerkjenner hvor kostbart dette har vært for Frp, og dette forslaget viser et Frp som er villige til å inngå kompromisser. Da er det litt rart å se at alt fokuset har vært på hvor vanskelig dette er for Venstre, sier Asheim.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen (t.v.) legger torsdag fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017. Frp og Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten (t.h.) skal etter fremleggelsen forhandle med Venstre og KrF for å få flertall for budsjettet.

Framlegging

Finansminister Siv Jensen (Frp) presenterer budsjettforslaget for Stortinget torsdag klokken 10.

Ifølge DN blir budsjettimpulsen for 2017 på 0,4 prosent. Det får Nordea Markets' sjefanalytiker Erik Bruce til å konkludere med at selve fremleggelsen nærmest kan bli en ikke-hendelse.

– Lekkasjene innebærer at det strukturelle underskuddet vil være på 225 milliarder kroner, skriver han.

Hvis budsjettet smøres med 225 milliarder oljekroner, betyr det et uttak på omkring 3,1 prosent av oljefondet, som vil fortsatt være under handlingsregelen på 4 prosent.

Integrering

Regjeringen foreslår å bruke ytterligere 484,9 millioner kroner på integrering og bosetting av asylsøkere neste år, ifølge Adresseavisen. Den største økningen kommer på bosetting med 260 millioner kroner til bosetting av enslige mindreårige flyktninger og økning av ekstratilskudd for bosetting i kommunen.

I tillegg økes posten til innføring i norsk kultur og samfunnskunnskap i mottak med 23,3 millioner og norskopplæringen får 13 millioner ekstra.

Det kommer også 60,8 millioner til bedre utnyttelse av innvandreres videregående opplæring, og 20 millioner til yrkesveiledning og styrking av NOKUT.

Bistand

Onsdag ble det kjent at en viktig KrF-sak, nemlig bistand, blir tilgodesett med 1 prosent av brutto nasjonalinntekt neste år.

– Dersom det er riktig at regjeringen selv foreslår 1 prosent av BNI til bistand, er det et viktig gjennomslag for KrF, sier partileder Knut Arild Hareide.

Men selv om KrF skulle ha mindre problemer med budsjettforslaget enn Venstre, tydet Hareides uttalelser da det stormet rundt bilavgiftene sist uke, på at han ser for seg å stå sammen med Venstre.

– Jeg kan ikke se for meg at det skal stå tre partier bak en budsjettavtale denne høsten, sa han.

Les også

 1. Tiltakspakke for å motvirke arbeidsledighet

 2. Jensen: Et budsjett godt tilpasset den økonomiske situasjonen

 3. Smører budsjettet med 225 oljemilliarder

Publisert:

Statsbudsjettet 2017

 1. Oljebedrift satser på redningsutstyr for spedbarn

 2. Siv Jensen: – Oljefesten er over

 3. Vil ha bedre skole fremfor skattelette

 4. Skole: 360 millioner til flere lærere for de minste

 5. Fjerner milliard fra tiltakspakke – får slakt av eksperter

 6. Bergen og Stavanger vil knive om Kulturrådet

 1. Statsbudsjettet 2017
 2. Siv Jensen
 3. Statsbudsjettet