Skagenfondene får ny topp-sjef

Øyvind Schanke er ansatt som ny topp-sjef i Skagen AS. Han kommer fra stillingen som investeringsdirektør for markedseksponering i oljefondet.

Øyvind Schanke er ny administrerende direktør hos Skagenfondene fra 1. februar 2017.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Det er en ære å bli utnevnt til administrerende direktør i Skagen. Selskapet har en av de sterkeste merkevarene og organisasjonene i det nordiske fondsmarkedet, sier Øyvind Schanke som er oppvokst i Trondheim. Han sier også at selskapet er kjent for sin aktive aksjeplukking og for å ha kundene i fokus. Jeg ser frem til å lede selskapet mot å bli den foretrukne aktive fondsleverandøren», sier Øyvind Schanke.

Øyvind Schanke, til venstre sammen med styreleder i Skagen, Henrik Lisæth.
Les også

Skagenfondene: - Et gledelig tredje kvartal

– Vi har vurdert en rekke kandidater til stillingen som ny administrerende direktør i Skagen, sier styreleder Henrik Lisæth i Skagen AS til Aftenbladet.

Sluttet tidligere enn planlagt

– Da det ble klart i august at Leif Ola Rød ønsket å fratre noe tidligere enn det vi planla etter, iverksatte vi en grundig søkeprosess etter ny daglig leder, sier han.

Rød startet i Skagen Fondene i oktober 2012. De første to årene ledet han Skagenfondenes avdeling for Forretningsstøtte og kontroll. Han overtok som toppsjef 1. januar 2015 etter at Harald Espedal fratrådte som administrerende direktør for selskapet etter 13 år i topp-sjef stolen.

Overlapping i februar

– Prosessen med å finne etterfølgeren til Leif Ola Rød har vært både bredt anlagt og inspirerende, sier styrelederen.

Rød vil fratre en stund etter Schanke er på plass, slik at de vil fungere sammen i en overlappingsperiode på én måned.

Øyvind Schanke blir å se bak dørene til den største fondsforvalteren i Stavanger fra 1. februar.
Les også

Toppsjef Harald Espedal slutter i Skagenfondene

– Hvorfor takket du ja til stillingen som topp-sjef i Skagen AS, Øyvind Schanke?

– Eventyrlig reise

– Jeg har vært på en eventyrlig reise med oljefondet, Statens Pensjonsfond Utland, i 15 år, sier Schanke som starter i jobben 1. februar neste år.

– Nå ønsker jeg å være med på neste kapittel i Skagen, sier han til Aftenbladet.

– Super interessant jobb

– Jeg har en super interessant jobb der jeg er nå, som investeringsdirektør for markedseksponering for oljefondet, sier han. Når dette nye alternativet kom opp, var det for spennende å si nei til, sier han.

Les også

94 milliarder kroner i avkastning for oljefondet

Øyvind Schanhe jobber i dag fra London i den stillingen han har nå. Han har bodd i den britiske hovedstaden siden 2014. Han blir 48 år i desember, vil flytte med familien til Stavanger når han begynner i den nye stillingen 1. februar. Kona er fra Spania, og paret har to små barn,.

– Hva var motivasjonen for å forlate oljefondet til fordel for Skagen AS?

– Vil se endringer i markedet

– Jeg tror at vi vil se en endring i hele markedet for kapitalforvaltning. I dag er det mye fokus på passiv investering, blant annet gjennom såkalte indeksfond. Men jeg tror at vi vil se at markedet for aktiv forvaltning vil bli større, og at flere vil være opptatt av å investere i fond av denne typen, sier han.

Aktiv forvaltede fond har en eller flere forvaltere som gjør egne analyser, og plukker selskaper med det klare målet å slå referanseindeksen over tid. Dersom målet nås, vil kundene få en meravkastning sammenlignet med et indeksfond. Et passivt forvaltet fond har som mål å oppnå samme avkastning som et indeksfond minus omkostninger.

Skagenfondene ble etablert i 1993, og hadde det første året 448 andelseiere og 20 millioner kroner i forvaltningskapital. I dag har selskapet 148.000 andelseiere og en forvaltningskapital på rundt 85 milliarder kroner.

Øyvind Schanke har hatt ulike jobber i Norges Bank Investment Management (NBIM), han har både vært ansvarlig for aksjehandel, og globalt ansvarlig for verdipapirhandel, før han ble investeringsdirektør for markedseksponering for to år siden. Han skulle derfor være godt kvalifisert til å overta tømmene hos fondsforvalteren i Stavanger.

Han har også jobbet i Gjensidige Nor Equities og Handelsbanken Markets.

Publisert: