Norsk olje og gass suspenderer de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil

Bransjeorganisasjonen suspenderer de to oljeselskapene på grunn av krigen i Ukraina. Ett av selskapene har sagt opp medlemskapet.

Publisert: Publisert:

– I lys av Ukraina-situasjonen har styret i Norsk olje og gass vedtatt å suspendere de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil. For øvrig har Lukoil i dag sagt opp medlemskapet sitt i Norsk olje og gass, skriver styreleder i Norsk olje og gass, Monica Th. Bjørkmann, i en uttalelse sendt til E24.

RN Nordic er eid av det statskontrollerte russiske oljeselskapet Rosneft. Bak privateide Lukoil står den tidligere russiske oljeministeren og mangemilliardæren Vagit Alekperov.

NTB omtalte saken først.

MDG og Rødt kaste ut oligarker

– Det sier seg selv i situasjonen vi er kommet i nå, at russiske petroleumsselskaper ikke kan være en del av paraplyorganisasjonen Norsk olje og gass. Nå er det på tide at de kutter alle bånd og avslutter medlemskapet deres, sa nestleder Arild Hermstad i MDG til NTB mandag.

Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt mener at straffetiltak mot kretsen omkring Putin er enormt effektive.

– Vi ber regjeringen holde oppe trykket ved å kaste russiske oligarker ut av norsk olje og gass, sa hun og la til:

– Dermed rammer vi makthaverne bak denne folkerettsstridige angrepskrigen direkte, uten å tyne vanlige russere. Skal vi få slutt på invasjonen, er det kretsen rundt Putin vi må straffe.

Equinor stanset investeringer i Russland

Mandag besluttet styret i Equinor å stanse nye investeringer i Russland og å starte prosessen med å gå ut av eksisterende samarbeidsprosjekter i landet.

Analytikere tror det blir vanskelig for Equinor å få noe særlig for de russiske olje- og gasseiendelene sine.

– Jeg tror at Equinor blir nødt til å ta hele tapet, sa analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier.

Publisert: