AFP: EU enige om å gjenåpne grensene for fullvaksinerte

Nyhetsbyrået AFP viser til kilder som melder at EU har blitt enig om å åpne for fullvaksinerte reisende, også når det gjelder ikke-essensielle reiser.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 566 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

EUs medlemsland ble enige om gjenåpningen onsdag, opplyser kildene.

På et møte i Brussel ble diplomater fra EU-landene også enige om å heve terskelen for hvor mange nye smittede et land kan ha før det regnes som utrygt. Det vil åpne for innreise til EU fra flere steder.

The Guardian viser til nyhetsbyrået PA, og skriver at hvert enkelt medlemsland selv vil kunne bestemme om de vil akseptere vaksinebevis i forbindelse med lettelser av innreiserestriksjoner for ikke-essensielle reiser.

Nyheten bekreftes av EU-talsperson Ana Ascenção e Silva på Twitter, som skriver at enigheten åpner for innreise fra tredjeland og at det skal etableres «nødmekanismer for å reagere på virusvarianter av interesse eller bekymring».

Hun skriver samtidig at det vil komme en offisiell pressemelding som tar for seg endringene senere denne uken.

Guldvog: - Felles løsning vil gjøre det enklere å åpne

Endringen er et «stort skritt fremover», uttaler helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

– Det er gledelig at EU har kommet såpass langt i å samordne arbeidet med bruk av vaksinepass. Det å få til en felles løsning vil gjøre det enklere å åpne på tvers av land i Europa, sier Guldvog.

På et møte i Brussel onsdag ble diplomater fra EU-landene også enige om å heve terskelen for hvor mange nye smittede et land kan ha før det regnes som utrygt. Den ligger i dag på 25 smittede per 100.000 innbyggere de siste 24 dagene, men skal opp til 75, forteller diplomater til AFP.

Endringen vil åpne for innreise til EU fra flere steder. Anbefalingene skal vedtas på ministernivå fredag, ifølge kildene.

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener åpningen for fullvaksinerte er et stort skritt fremover.

Hvilken betydning dette vil ha for karantenereglene både i EU og i Norge, er foreløpig ikke avklart, ifølge Guldvog. Men ulike land vil trolig operere med noe ulike regler, tror han.

– Enkelte land har for eksempel veldig ulik kapasitet når det gjelder testing. Det jobbes også med hvorvidt enkeltland skal kunne kreve én eller to vaksinedoser og hvilke test- og karanteneordninger som vil gjelde, sier han.

I en overgangsperiode kan det bli nødvendig å teste vaksinerte.

– Dette er forhold som vi nå vurderer, sier Guldvog.

Norge vil trolig legge seg tett opptil EU-reglene, tror helsedirektøren.

– Det er en politisk avgjørelse om vi skal følge EU. Men vi kommer nok til å legge oss tett opp til det de vedtar.

Les også

Advokat ut mot karantenehotell: – Fremstår som en ren bløff

Mange uvaksinerte fortsatt uønsket

Coronasertifikatet er tiltenkt som dokumentasjon for at man er vaksinert, er immun etter smitte eller har tatt negativ test. Tidligere er det meldt at et felles sertifikat skal være klart i slutten av juni.

For tiden er unødvendige reiser inn til EU forbudt, med unntak av noen få land som regnes som trygge fordi smittespredningen er lav.

Samtidig er næringslivet i ferd med å åpne i Europa etter hvert som det lettes på restriksjonene. Hoteller og serveringssteder er bekymret for inntektene fra sommerens turistsesong.

Selv med de nye reglene, vil uvaksinerte fra store deler av verden fortsatt ikke kunne reise inn i EU.

Publisert: