Equinor-partneren Chesapeake søker konkursbeskyttelse

Den amerikanske skifergassgiganten Chesapeake – en av Equinors eldste partnere i USA – har søndag kveld søkt konkursbeskyttelse.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Chesapeake Energy bekrefter selv i en pressemelding at søknaden om konkursbeskyttelse «Chapter 11» er sendt til en domstol i Texas.

Selskapet opplyser at man tar dette steget for å legge til rette for en storstilt refinansiering av selskapets gjeld.

E24 har tidligere omtalt at DNB sammen med andre banker har lånt ut store summer til den amerikanske gasskjempen.

Senest i desember var DNB med på å refinansiere gjelden til Chesapeake, men i 2020 har en ny oljekrise rammet selskapet hardt.

E24 hentet forrige uke ut tall fra Bloomberg som viste at DNB har lånt Chesapeake minst 185 millioner dollar eller 1,7 milliarder kroner.

Dette lånet er en del av Chesapeakes kredittfasilitet på totalt 3 milliarder dollar eller 28,5 milliarder kroner.

DNB har i tillegg lånt ut et ukjent beløp gjennom et terminlån på totalt 1,5 milliarder dollar eller 14,2 milliarder kroner.

Banken ønsket av hensynet til taushetsplikten, ikke å kommentere kundeforholdet til skifergiganten da E24 omtalte den forrige uke.

DNB har gitt milliardlån til konkurstruet Equinor-partner i USA

Fått støtte fra långivere

Chesapeake Energy varsler søndag kveld at det har inngått en «støtteavtale» med en større gruppering långivere for å sikre en restrukturering som fjerner rundt 7 milliarder dollar i gjeld.

Selskapet opplyser at det har fått støtte av 100 prosent av långiverne i en kredittfasilitet til forslaget. I terminlånet har rundt 87 prosent av obligasjonseierne gitt sin støtte. I tillegg har rundt 27 prosent av eierne i et usikret lån gitt sin støtte til forslaget.

Som en del av forslaget har selskapet sikret finansiering på 925 millioner dollar fra «visse långivere» under kredittfasiliteten. Disse pengene vil bli tilgjengelig etter godkjenning fra retten, og skal sikre den videre driften under restruktureringsprosessen, opplyser Chesapeake.

Enkelte långivere i den samme kredittfasiliteten har også kommet til enighet med selskapet om hovedbetingelsene i en ny finansieringspakke på 2,5 milliarder dollar. Denne består av en ny kredittfasilitet på 1,75 milliarder dollar, og 750 millioner dollar i terminlån.

Det var søndag kveld ikke kjent hvilke långivere som har gitt sin støtte til restruktureringen av gjeld eller som står bak den nye finansieringen.

En gruppe arbeidere justerer en av Chesapeakes gassbrønner i Pennsylvania.

Chesapeake kollapset rett etter refinansiering

Oklahoma-baserte Chesapeake, som lenge ble ledet av den avdøde skiferpioneren Aubrey McClendon, vokste i sin storhetstid til å bli USAs nest største produsent av naturgass.

Den raske veksten var imidlertid et resultat av omfattende kjøp av nye landområder finansiert med en stadig større gjeld.

I det siste har Chesapeake slitt med å betjene en gjeld på rundt 9 milliarder dollar eller 85,5 milliarder kroner på grunn av lave priser på både gass og olje.

Allerede i fjor høst varslet Chesapeake-ledelsen at selskapet sto i fare for å gå over ende fordi gjelden var for høy.

I desember tok Chesapeake- ledelsen flere krisegrep for å redusere gjeldsbyrden. Ett av grepene var å ta opp et nytt, sikret terminlån fra en gruppe banker, inkludert DNB, for å kvitte med seg eksisterende, usikret gjeld.

Et mer kontroversielt grep har vært å utbetale bonuser på 25 millioner dollar eller 237,4 millioner kroner til ledergruppen for å holde motivasjonen oppe i møte med en mulig konkurs.

I første kvartal i 2020 tapte selskapet 8,3 milliard dollar eller rundt 78,8 milliarder kroner, blant annet på grunn av store nedskrivninger på egne eiendeler.

Publisert: