Skanska-sjef: Innleie er dilemma for byggebransjen

Byggebransjen trenger en opprydding i ansettelsesforhold og bruk av innleie, innrømmer Skanskas konsernsjef.

Skanskas kontor på Forus er kraftig nedbemannet siden i vår.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Skanskas konsernsjef, Ståle Rød innrømmer at byggentreprenøren har hatt utfordrende tider i stavangerregionen etter oljesmellen i 2014. Skanska var spesialisert på forretningsbygg. Nå måtte de dreie seg mot boligmarkedet.

– Boliger i blokk kan vi. Men eneboliger er ikke vår kompetanse, sier Rød.

– Vi måtte gjøre en markedstilpasning. Det er fortsatt krevende å vinne oppdrag med bærekraftig inntjening i en tøff markedssituasjon, sier Ståle Rød.

Det var ikke med lett hjerte at byggentreprenøren i praksis la ned tømmeravdelingen i Stavanger. 17 ble sagt opp i vår og de siste går oppsigelsestiden nå. Når oktober renner ut, har Skanska én tømrer igjen i Stavanger. Han er over 60 og får bli i selskapet til han fyller 62. Også to lærlinger måtte gå.

LES:

Les også

I Skanska er det én tømrer igjen

– Vårt utgangspunkt er at vi satser på å ha egne fagarbeidere og lærlinger. Men i perioder har vi måttet leie inn for å ta toppene, sier Ståle Rød.

– Kvaliteten på byggeplassen blir best når arbeidslivet er basert på faste ansettelser, sier Rød.

Innleie og underleverandører er et dilemma for bransjen, vedgår direktøren.

Skeiv konkurranse

– Når vi må konkurrere med aktører som leier inn ansatte i stort omfang, og ikke gir lønn mellom oppdragene, blir det skeiv konkurranse og vanskelig for oss som driver seriøst, sier han.

Skanska har valgt å inngå en avtale med bemanningsbyrået Adecco der byggentreprenøren forlanger at deres innleide også får lønn mellom oppdragene. Det er slett ikke vanlig. Såkalte 0-kronerskontrakter har spredd seg i næringen og betyr at en fagarbeider som er fast ansatt i et bemanningsbyrå kun får lønn når han er utleid. Mellom oppdragene får han eller hun ingenting.

– Vi mener dette er et godt grep i en utfordrende situasjon. Men det øker også kostnadene våre mer enn hos konkurrentene, sier Rød.

– Det er heller ikke et krav vikarbyråene liker. De står jo også i skvisen mellom ulike oppdragsgivere som stiller ulike krav.

2000 fagarbeidere i Skanska

Nasjonalt har Skanska fortsatt 2000 fagarbeidere ansatt i eget selskap. i følge Rød er det fortsatt selskapets holdning at de skal ha egne fagstaber.

Men bransjen vil ikke klare denne oppryddingen alene. Og det vil ta tid, mener Skanska-sjefen. Myndighetene må øke antallet kontroller, særlig overfor mindre aktører, tror Rød. Det er malerbransjen og blant elektrikere at arbeids- og ansettelsesvilkår er dårligst ivaretatt, mener han.

«Oslomodellen» som er innført på byggeplasser i Oslo, krever at det ikke skal være mer enn ett ledd etter hovedentreprenør. Det betyr at for eksempel Skanska kan inngå kontrakt med et elektrikerfirma. Men elektrikerbedriften kan ikke leie inn elektrikere fra et annet selskap eller bemanningsbyrå.

Tar år å rydde opp

På byggeplasser i dag kan det være tre-fire nivåer. Ståle Rød mener det vil ta år før en oslomodell ville kunne fungere i praksis over hele landet, i hele bransjen.

– Vi er egentlig ikke så opptatt av antall ledd, vi er opptatt av at vi skal ha kontroll og av kvalitet. I våre kontrakter har vi som vilkår at vi kan gå inn hos våre leverandører og sjekke kontrakter og lønnsforhold, og det følger vi opp aktivt, sier Ståle Rød.

Publisert:
 1. Skanska
 2. Arbeidsliv

Mest lest akkurat nå

 1. Eivind og døtrene Ava (2) og Vilja (5) var tidlig på plass

 2. 61 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

 3. Halve livet sto hun på scenen, så kom hun knapt ut av sengen

 4. Sandnes-ordfører: – Tror helseministeren har misforstått noe

 5. 10 grunner til at strømprisen vil være skyhøy i mange år

 6. Trente med Viking – nå jakter han på opprykk