SAS-pilotene går ut i streik
STOCKHOLM (E24): Over 900 SAS-piloter går ut i streik. Trolig rammes hundrevis av SAS-avganger i dagene som kommer.
Forhandlingene ble forlenget med hele fem dager, men likevel klarte ikke partene å komme til enighet. Dermed blir det pilotstreik i SAS.
Det var en tydelig opprørt SAS-sjef Anko van der Werff som fortalte pressen om streiken mandag.
– Dette er virkelig dårlige nyheter for våre kunder, sier SAS-sjefen.
– Det er også dårlige nyheter for selskapet, for det er mange i selskapet som ikke ønsker å streike, som ønsker å ta vare på kundene våre, sier van der Werff.
En pilotstreik vil trolig ramme 60 prosent av SAS-avgangene til og fra norske flyplasser på mandag, tirsdag, onsdag og torsdag, ifølge en gjennomgang VG har gjort. Trolig blir 585 av 963 SAS-avganger til og fra Norge i denne perioden innstilt, ifølge SAS.
SAS-sjefen trenger å hente inn mer kapital, og er bekymret for hva en streik midt i høysesongen for flytrafikken kan få å si for selskapets fremtid.
– Hvordan i verden skal dette hjelpe? spør van der Werff.
Se SAS-sjefens reaksjon her:
SAS-streik: 585 flyginger kan bli kansellert før fredag– En streikekultur
SAS trenger å hente inn milliarder av kroner i frisk kapital, i tillegg til å kutte milliarder i kostnader og omgjøre milliarder av kroner i gjeld til aksjer. SAS-sjefen er bekymret over de mange streikene de siste årene.
– Vi snakker om en streikekultur, sier han.
– Hvordan skal vi få investorene inn i selskapet hvis vi fortsetter slik? Vår dør er åpen, vi håper selvsagt å komme frem til den riktige utgangen på dette, men ja, pilotene har bestemt seg for å gå til streik, sier van der Werff.
Meklingen har pågått hos arbeidsgiverorganisasjonen Svensk Næringsliv i Stockholm. Fristen i meklingen gikk først ut ved midnatt natt til onsdag, men ble først forlenget med tre dager til midnatt natt til lørdag. Siden ble fristen forlenget til lørdag formiddag og deretter videre til mandag klokken 12.
– Strukket oss veldig langt
Martin Lindgren i Svensk Pilotförening fungerer som leder for sammenslutningen SAS Pilot Group (SPG), som forhandler med SAS på vegne av de skandinaviske SAS-pilotene.
– Vi har ikke lyktes med å bli enige med SAS. Vi har sittet i lange, lange forhandlinger. Vi har strukket oss veldig langt. Vi har forsøkt å få til en enighet, men opplever at hvor langt vi enn strekker oss, blir det aldri nok, sier Lindgren.
– De snakker om kompensasjon og fleksibilitet, som er kampene dere ikke vil gi dere på?
– Vi kom hit med en ambisjon om å sikre våre arbeidsplasser og bidra til SAS Forward. Vi har ikke lykkes, og opplever at mållinjen flyttes. Hva vi enn har gjort har vi ikke kunnet komme i mål. Vi skylder på SAS. Vi har til slutt innsett at SAS ikke vil ha en enighet, SAS vil ha streik, sier han.
Full støtte fra LO-lederen
LO-leder Peggy Hessen Følsvik gir full støtte til SAS-pilotene.
– Denne konflikten er ene og alene SAS-ledelsen sitt ansvar. Her har de holdt sine ansatte for narr over lang tid. Det er veldig beklagelig at ikke var mulig å komme til en løsning, synd for de ansatte i SAS og synd for passasjerene, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til VG.
Hun mener pilotene i SAS har strukket seg veldig langt, og at SAS-ledelsen har brutt spillereglene knyttet til den nordiske modellen for arbeidslivet med trygge ansettelser, ved å etablere nye selskaper hvor oppsagte piloter må søke jobb på nytt.
– SAS-pilotene kjemper ikke bare for sine egne arbeidsplasser, men også for den skandinaviske arbeidslivsmodellen og prinsipielle rettigheter som gjelder alle arbeidstakere. De har LOs fulle støtte, sier Følsvik.
– Meget, meget alvorlig situasjon
SAS’ forhandlingsleder Marianne Hernæs vil ikke komme med noen detaljer om hvor mye pilotene var villig til å gi i forhandlingene. Uenigheten er knyttet til selskapets redningsplan, SAS Forward, opplyser hun. Denne planen legger opp til kostnadskutt på 7,5 milliarder svenske kroner, og vil påvirke pilotenes lønns- og arbeidsforhold.
– Vi har en målsetning i SAS Forward som vi er helt avhengige av for at SAS skal overleve, så det er det det faller på, sier Hernæs.
– Dette er en meget, meget alvorlig situasjon for SAS, sier hun.
– Nå er det umiddelbar streik i SAS, alle pilotene går ut fra akkurat nå?
– Vi har gjort en avtale med pilotene om at de ikke vil rammes før de kommer hjem til sin hjemmebase. Så vi vil oppleve at noen fly går. Men innen 24 timer vil samtlige piloter være ute i streik, sier hun.
– Men har du et fly fra Gardermoen nå 12.45, så går ikke det flyet?
– Nei.
– Det var ikke mulig, avstanden var for stor?
– Ja.
– Hvordan er stemningen mellom dere, er den god eller dårlig?
– I forhandlingsrommet så er det god stemning, det har vært konstruktivt fra begge parter. Så det handler bare om at det er pengene som mangler til slutt, sier Hernæs.
– Er dette historisk dag for SAS som selskap?
– På mange måter er det jo det. SAS står i en enormt vanskelig økonomisk situasjon. Med en konflikt på toppen av det hele så er dette meget vanskelig, sier hun.
Dette er konflikten
SAS måtte halvere arbeidsstokken og sa opp hundrevis av flygere under coronakrisen. Fagforeningene er kritiske til at SAS opprettet to nye datterselskaper, SAS Link og SAS Connect, der oppsagte piloter og kabinansatte må søke jobb på nytt.
Norske SAS-flygeres forening har omtalt dette som umoralsk, uetisk og usolidarisk. Parat-foreningen SAS Norge Flyverforening varslet søksmål mot SAS.
Leder Roger Klokset i Norske SAS-flygeres forening sa torsdag til VG at pilotene kjemper en prinsipiell kamp for arbeidstageres rettigheter, og i ytterste konsekvens er villige til å la selskapet gå konkurs.
– Ja, utvilsomt. Hvis selskapet ikke klarer å forholde seg til den skandinaviske modellen, mener vi at det er en aktør som ikke har livets rett, sa Klokset til VG.
SAS har på sin side sagt at en streik vil være ødeleggende for selskapet, og SAS’ norske pressesjef Tonje Bjerve Sund uttalte seg i forrige uke kritisk til Kloksets utspill.
– Beskjeden om at de er villige til å drive SAS konkurs om de ikke får det som de vil, er både ufattelig og ansvarsløs, uavhengig av selskapets situasjon, sa Sund til E24 fredag.
Pilot-sjef: Villig til å slå SAS konkurs– Fulgt med hele tiden
Mandag formiddag møtte E24 Ann-Christin Gamst og datteren Sara Marie Larsen fra Hammerfest på Gardermoen. De skulle reise med SAS klokken 12.45, og har forsøkt å holde seg oppdatert om situasjonen i SAS.
– Vi har fulgt med hele tiden, vært oppe om natten og sjekket om det har kommet noen enighet. Man må bare vente og vente og vente, sier Gamst.
– Problemet nå er at hvis det blir en streik og vi kommer oss til Barcelona, så skal vi jo komme oss hjem også, sier hun.
Gamst sier de vil benytte seg av et annet flyselskap hvis reisen deres blir påvirket av streiken.