Regjeringen vil øke bo­støtte og sosial­hjelp etter strøm­sjokk

For å hjelpe med den økte strømregningen har regjeringen kommet med en pakke for å hjelpe dem som sliter.

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram legger frem flere tiltak for å hjelpe med strømregningen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram sier til NRK at de foreslår å øke bostøtten kraftig gjennom vinteren. De gir også studentene strømstøtte.

– Det gjør at vi raskt når ut til mange av dem med dårligst råd allerede før jul, slik at de får håndtert strømkostnadene, sier han til kanalen.

Regjeringens tiltak innebærer at bostøtten økes med 1.500 kroner fra desember til mars, i tillegg til 150 kroner per person som bor i boligen. De vil også gi sosialhjelpsmottakere som ikke får bostøtte, en egen på pott på 100 millioner.

I tillegg gis studenter som kan dokumentere strømutgifter, 3.000 kroner i ekstra lån. 1.200 kroner av dette gjøres om til stipend.

– Vi har sagt over litt tid at vi følger strømprisene tett. Vi er smertelig klar over at de høye prisene også slår inn for mange studenter, sier utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til VG. Han opplyser at lånet skal være tilgjengelig gjennom Lånekassen, og at pengene skal kunne utbetales i januar.

I november måtte en vanlig husholdning på det meste ut med flere hundrelapper ekstra per dag for strøm.

Strømprisene har satt flere rekorder i høst, sist gang forrige uke da en dusj i Sør-Norge kunne koste 26 kroner på det dyreste.

Les også

LO til regjeringen: Krever rask strømregning-støtte

– Dette holder ikke

De høye prisene har skapt debatt også blant politikerne. Fremskrittpartiets leder Sylvi Listhaug krevde strakstiltak for å dempe effekten av dyr strøm under finansdebatten torsdag.

Hun mener dagens forslag til tiltak ikke monner, og at svært mange som ikke får bostøtte, også sliter.

– Dette holder ikke. Regjeringens nye tiltak gjelder under 100.000 husstander som mottar bostøtte. Det er svært mange som i dag ikke mottar denne støtten, som også sliter tungt, sier Sylvi Listhaug til VG.

Hun peker på at regjeringen foreslår å bruke 600 millioner, samtidig som staten tjener opp mot 30 milliarder ekstra på høye priser, ifølge henne.

– Det er ubegripelig at de har somlet i dagevis og kommer med dette. Det er svært mange vanlige folk som blir rammet knallhardt av de rekordhøye strømprisene og som er redd for at det blir vanskelig å betale strømregning og få råd til å feire jul, som ikke får hjelp av regjeringen, sier Listhaug.

Les også

Ny topp i vedsalget. Flere forhandlere har gått tomme.

– Utrolig skuffende

Tina Bru, finanspolitisk talsperson i Høyre, mener det er bra at regjeringen øker bostøtten for de mest sårbare, men mener det ikke er nok for «den kalde vinteren vi har foran oss».

– Dette var utrolig skuffende. For vanlige folk er det ingen hjelp å få, sier Bru i en uttalelse.

Hun mener tiltakene kunne vært gjort for flere uker siden, mener det nå er er på tide at regjeringen skjærer igjennom og kommer med «en løsning som monner for studenter og småbarnsfamilier».

– Jeg har forståelse for at dette er vanskelig og komplisert rent byråkratisk, men nå må noen faktisk bare bestemme noe snart, sier hun.

Les også

Strømprisen stiger igjen inn i uken

Har tidligere gitt marsjordre til regjeringen

Rødt har tidligere foreslått å dele ut moms og Statkraft-utbytte til folket for å kompensere for den dyre strømmen.

MDG ville dele ut 5,1 milliarder kroner til folket, og viste da til den økte grunnrenteskatten som staten får fra strømselskapene på grunn av den høye strømprisen. Samt droppe regjeringens forslag til kutt i elavgiften for å heller gi pengene til folket, ifølge deres alternative budsjett.

Regjeringen fikk tidligere i desember marsjordre om å finne tiltak mot dyr strøm fra Ap, Sp og SV på Stortinget.

Kappes om å foreslå strømstøtte: Slik vil de senke strømregningen

Interesseorganisasjonen Energi Norge har tidligere uttalt at de mener staten bør kompensere for høye strømpriser. Organisasjonen sa mandag at de mente det er helt nødvendig at staten bidrar med kontantoverføringer til forbrukerne, ved siden av økt bostøtte og nedtrapping av elavgiften.

Sirdal kommune har allerede bestemt at de gir 3.000 kroner til hver innbygger når strømprisen er ekstremt høy. Kommunen er medeier i kraftselskapet Agder Energi, og tiltaket skal ifølge NRK, finansieres av at kommunen forskutterer høy avkastning som vil komme fra selskapet.

I tredje kvartal dro Statkraft inn fem milliarder i overskudd, og rekordhøye kraftpriser i Europa ga tidenes høyeste driftsresultat for selskapet. Strømsjokket har gjort at staten forventer 2,3 milliarder mer i utbytte fra selskapet.

Publisert: