Prestisjeprosjekt ble kriseprosjekt

Eiendomsmegler Vest lokket med Helen & Hard-design og unike energiløsninger i det som skulle være et pilotprosjekt fra Husbanken. Men prestisjeprosjektet er blitt et mareritt for boligeierne i Skadbergbakken.

Publisert: Publisert:

Slik har huset og eiendommen til Greg Bertram sett ut siden han og familien flyttet inn for over ett år siden. Foto: Knut S. Vindfallet

  • Julie Teresa Olsen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Kledning mangler, materiale henger og slenger, hagen er en stor jordhaug og rørene for jordvarmen ligger fortsatt i store ruller. Det som skulle vært et av flere grønne tun i et levende boligområde med 113 eneboliger, flermannsboliger og blokker utviklet av Skadberg Eiendomsutvikling, framstår i dag fortsatt som en massiv byggeplass.

— Det ga oss trygghet at dette var et pilotprosjekt for Husbanken med fokus på miljøvennlige passivhus. I tillegg til at et seriøst firma som Helen & Hard var med, sier huseier Sigve Eikeland.

Foreløpig er det kun familien Bertram og Eikeland som har kunnet flytte inn i eneboligene sine, etter at Sola kommune ga dem en midlertidig brukstillatelse i fjor høst. En tillatelse som ifølge de fortvilte huskjøperne aldri burde vært gitt.

50 feil og mangler

Husdrømmen, et arkitektegnet hus i Skadbergbakken på Sola til cirka 5,9 millioner kroner (i 2009), skulle vært ferdigstilt sommeren 2010. Over ett år etter innflytting har huset til familien Eikeland og nabo Greg Bertram til sammen 50 forskriftsfeil og mangler, viser en bygningsfysisk vurdering gjennomført av Rambøll på bestilling fra Helen & Hard og Skadbergbakken Eiendomsutvikling.

Rapporten viser blant annet alvorlige tetthetsfeil avslørt av trykk- og termografiske målinger. Mangelfull isolasjon og feilplassering av vindu og dør i kjeller er bare noen av feilene som gir en kuldebro inn i det som skulle være et energibesparende hus utenom det vanlige.

Deler av grunnmuren skal heller ikke være isolert skikkelig og fører derfor til store varmetap. Feil på alle våtrom og mangelfulle beslag rundt vinduer og på tak utvendig fører til stor risiko for vann og råteskader, ifølge rapporten.

— Jeg har ikke en gang fått installert lufting over tak fra kloakken. Noe som fører til betydelige luktproblemer innvendig, sier Eikeland.

Villedende markedsføring

Naboene til Eikeland og Bertram, de fleste småbarnsfamilier, har ventet i over ni måneder på å få flytte inn i husene sine. Men det har ikke vært en arbeider å se i Skadbergbakken på to måneder.

Bertram og Eikeland mener de ble lovet et passivhus i kontrakten. Det vil si at ekstra isolering, tett konstruksjon, balansert ventilasjonsanlegg med høyeffektiv varmegjenvinning, superisolerte vinduer og dører, samt utnyttelse av jordvarme, energibesparende styringssystemer og energieffektivt el-utstyr. Salgsprospektet lovet et strømforbruk på cirka 6000 kilowatt timer i året. Et gjennomsnittlig forbruk i norske hus er 20.000 kilowatt timer. Bertram og Eikeland bruker i gjennomsnitt 25.000 i året.

— All markedsføring har vært villedende. I dag bor vi i kalde hus med dårlig isolasjon. Det kan på ingen måte kalles passivhus, sier Bertram.

Lover bedring

— Deler av arbeidet har vært altfor dårlig utført. Men jeg er ikke tvil om at vi skal ordne opp. Når prosjektet ikke blir det vi har ønsket oss på grunn av reklamasjoner og tidsoverskridelser, så tar vi selvkritikk på det. Men vi er helt klare på at vi ikke vil løpe fra ansvaret og at vi skal levere i forhold til kontrakt. Vi har vært veldig misfornøyde med leverandøren som har bygget de første husene og derfor har vi nå skiftet leverandør. Det er feil på husene som vi allerede har utbedret, men det meste gjenstår og skal utbedres. Arbeidet på uteområdene er i gang igjen, hevder Ola Elvsaas hos Skadberg Eiendomsutvikling.

Publisert:

Les også

  1. Helen & Hard beklager uheldig utvikling