Nytt håp om å få slippe skatt på mat offshore

Siden 2006 har offshorearbeidere betalt skatt for å spise gratis mat offshore, men nå møtes næringen og regjeringen for å diskutere ordningen på nytt.

Publisert: Publisert:

nadia_120413ji_225b.jpg Foto: Jon Ingemundsen

BAKGRUNN:

Les også

Oljearbeidere vil ikke betale for gratis mat

— Det handler ikke om det økonomiske, men om det prinsipielle. Jobber du offshore har du ingen andre muligheter enn å spise i kantina. Det er urettferdig at man da må betale skatt for dette, sier Tor Hæhre som er fagpolitisk rådgiver i Lederne.

Lederne organiserer flere tusen ledende ansatte og teknikere i norsk petroleumsvirksomhet, onshore og offshore.

Les også

Matskatten forsvinner - for noen

— Flere partier, og spesielt Frp har signalisert at de vil avskaffe ordningen, men det er lite som har skjedd siden de inntok regjeringskontorene. Nå har vi bedt om et møte med representanter fra regjerings- og samarbeidspartiene for å få vite status, sier Hæhre videre. Han sendte et brev til Gjermund Hagesæter (Frp) i Finanskomiteen.

- Har du fått svar?

— Ja, han er positiv til møte, sier Hæhre.

Matskatt

Helt siden 2006 har oljearbeidere måttet betale skatt fordi de spiser gratis når de er offshore, og helt siden denne skatten ble innført i 2004, har fagforeningene protestert på ordningen.

I 2013 hevdet Industri Energi at ordningen kostet medlemmene mellom 4000 og 7000 kroner i løpet av et år. Ikke så mye tenker du kanskje, fordi ordningen kun gjelder medlemmer som tjener over 600.000 kroner i året.

Les også

Streik mot matskatt

— Det er mange i Norge som har det godt, men som ikke finner seg i å bli behandlet urettferdig. Oljearbeiderne har råd til å betale denne ekstraskatten, men ordningen er ikke rettferdig. Ute på plattformene bor de tett og jobber 12 timer i strekk, en ordning som er forbudt på land. Da er det helt urimelig at de beskattes fordi at de må ha mat. Og det er ingen mat som kan kompensere for det å sitte hjemme med familien rundt kjøkkenbordet, sa forbundsleder Leif Sande til Aftenbladet i 2013.

Han la til at det ikke var noen andre arbeidsgrupper som måtte leve med slik beskatning.

17.000 underskrifter

Hvor viktig er det å få fjernet matskatten for oljearbeiderne? Veldig. I 2005 da Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Arbeiderpartiet inntok regjeringskontorene for første gang, ble det bråk. Oljearbeiderne protesterte sterkt da skattleggingen av måltidene offshore ikke ble fjernet av de rødgrønne, og gikk til politisk streik.

17.000 underskrifter ble overrakt den ferske regjeringen. I forbindelse med regjeringsskiftet i 2013 fikk oljearbeiderne fornyet håp og satte sin lit til Frp og leder Siv Jensen at de skulle få fjernet matskatten. Nå vil oljearbeiderne ta opp tråden igjen.

— Vi har ikke fått avtalt et tidspunkt for et møte enda, men vi er absolutt positive til å ta diskusjonen igjen, sier Gjermund Hagesæther fra Frp til Aftenbladet.

- Kan det komme en løsning oljearbeiderne kan leve med denne gangen?

— Jeg kan ikke kommentere en eventuell løsning akkurat nå, men vi er en mindretallsregjering som er avhengig av støtte fra samarbeidspartiene, sier Frperen.

Publisert: