Kronesvekkelse fredag - dollaren over 10 kroner

Kronen svekker seg markant etter et kraftig oljeprisfall, som kommer etter at Kina har droppet økonomiske mål for første gang på 30 år.

E24 omtalte tidligere denne uken at Nordkinn Asset Management er skeptiske til mer kroneopptur og holder seg helt unna veddemål på den norske valutaen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 986 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Kronen svekker seg markant fredag morgen, der en dollar på det meste kostet 10,06 kroner og en euro kostet over 11 kroner.

Svekkelsen skjer samtidig som oljeprisen (brent spot) faller godt over fem prosent. Oljeprisfallet kommer i kjølvannet av nyheten om at Kina har valgt å ikke sette noen mål for økonomisk vekst i år, på grunn av usikkerheten forårsaket av viruskrisen. Det er første gang på 30 år at landet ikke setter seg klare økonomiske mål.

Den norske kronen ble svært tynget da coronakrisen inntraff og oljeprisen stupte tidligere i år, men har siden hentet seg noe inn.

Dollaren ble på det meste handlet til over 12 kroner i mars.

E24 omtalte tidligere denne uken at Nordkinn Asset Management er skeptiske til mer kroneopptur og holder seg helt unna veddemål på den norske valutaen.

– Det blir ingen sterk økonomisk oppsving fremover, det vil ta lang tid før man er tilbake, og vi tenker flere år fremover i tid. Det betyr at det ikke blir noen rett strek med oppgang for hverken aksjer, den norske kronen eller oljeprisen. Når kronen styrker seg og optimismen har vært høy føler vi at det er risikabelt å tro på at det vil fortsette i samme takt hele uken, sa sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen.

Norges Bank grep inn

Den norske kronen ble svært tynget da coronakrisen inntraff. Krisen bidro også til et kraftig fall for oljeprisen, noe som var med på å svekke kronen til helt nye bunnnivåer.

Etter at store deler av samfunnet ble stengt ned i midten av mars, ble dollaren på det meste handlet til over 12 kroner. Euroen toppet seg samtidig på over 13 kroner.

Til sammenligning var det tidligere sjeldent at dollaren kostet mer enn ni kroner, og euroen litt over 10 kroner.

Norges Bank bekrefter at de grep inn i kronen

Siden har Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen grepet inn, ved å gjøre ekstraordinære kronekjøp i markedet for å motvirke det kraftige verdifallet. Sentralbanken har også kuttet styringsrenten i flere omganger.

Kronekursen har hentet seg inn etter grepene, og tidligere denne måneden kostet euroen under 11 kroner for første gang siden viruskrisen startet. Det er likevel svakere enn det allerede lave nivået kursen lå på ved årsskiftet, da euroen lå på 9,83 kroner, og dollaren på 8,76 kroner.

Tror ikke på krone-comeback: Hedgefond styrer fortsatt unna
Publisert: