Bensinprisen har ikke vært lavere på to år

Oljeprisraset har bidratt til stadig billigere drivstoff for nordmenn. Bare på en måned har bensinprisen falt 1,75 kroner.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Mandag velger Circle K nok en gang å sette ned de veiledende prisene på drivstoff. Både bensin- og dieselprisene faller samtidig som oljeprisen er nede på 22-tallet.

Mandag settes prisen på en liter 95 blyfri til 15,70 kroner, en nedgang på 15 øre fra torsdag. Samtidig ligger den veiledende prisen på diesel stabilt på 15,47 kroner.

I løpet av en drøy måned har drivstoffprisene falt kraftig tilbake i takt med lavere oljepris. Fra 27. februar har bensinprisen falt 1,75 kroner per liter, samtidig som dieselprisen har falt 1,24 kroner, opplyser kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K til E24.

Man må to år tilbake i tid for å finne sist gang de veiledende prisene var like lave som nå.

Veiledende priser hos Circle K

Mer enn oljepris som avgjør prisen

Drivstoffprisene i Norge påvirkes av en rekke forhold i tillegg til oljeprisen.

– Det er altså ikke direkte sammenheng mellom råoljepris i dollar og veiledende pris eller pumpepris i kroner, det er flere forhold som spiller inn, både prisen på råolje, tilbud i markedet, etterspørselen og dollarkursen, skriver Hansen i en e-post.

Han understreker at de kjøper ferdigraffinert drivstoff i dollar og selger i krioner, noe som gjør at også svak krone påvirker prisene her hjemme.

I tillegg til dette har mange land begynt å blande inn bioprodukter i drivstoffet, noe som kan påvirke prisene, ifølge Hansen.

Den gylne regelen som demper aksjekrakket

Oljepriskollaps

Ved utgangen av februar var oljeprisen rundt 50 dollar fatet, altså mer enn 25 dollar fatet høyere enn den er i skrivende stund.

Oljeprisen har i tillegg til coronaviruset blitt påvirket av uenigheten mellom Russland og Saudi-Arabia. Førstkommende onsdag går den nåværende Opec-avtalen ut på dato, noe som i praksis betyr at landene kan produsere så mye olje de vil.

Den ventede produksjonsveksten har skapt utfordringer i oljemarkedet. Samtidig som produksjonen tar seg opp faller etterspørselen siden store deler av verdens flyflåte står på bakken, og land har stengt ned mye aktivitet på grunn av virusutbruddet.

Dette har tidligere fått Rystad Energy til å beregne at oljeprisen kan falle helt ned mot ti dollar fatet.

Publisert: