Vet du hvem dette er? Han er god for 3,3 milliarder og er én av Norges rikeste

Han eier bokstavelig talt halve Egersund og er god for over tre milliarder. Men svært få vet hvem han er – og han stiller aldri opp på bilder. Dette er historien om hvordan Frode Teigen bygget opp sitt imperium.

Dette er det eneste bildet som finnes på nett av Frode Teigen. Det ligger ute på hjemmesiden til Akva Group i kraft av at Teigen er styremedlem i selskapet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Jeg setter pris på at du tar kontakt for å informere, og jeg respekterer at du som journalist har en jobb å gjøre. Men vi som familie har et ønske om å være mest mulig tilbaketrukket. Utover dette har jeg ingen kommentar, sier Frode Teigen til Aftenbladet.

Disse tre setningene er ikke akkurat et journalistisk scoop, men viser i det minste at den litt mystiske milliardæren har snakket med oss. For Frode Teigen (58) snakker aldri med media. I alle år har det vært helt taust. Null og niks.

Bare familien og de aller nærmeste forretningsforbindelsene har mobilnummeret hans – og mailadressen deles heller ikke med hvem som helst.

– Fullstendig under radaren

– Jeg har prøvd mange ganger å få til et intervju med Frode Teigen, men det er klin umulig. Han og familien har bevisst valgt å være helt anonyme, sier Arnt Olav Klippenberg.

Han er Aftenbladets journalist i Egersund i tillegg til å være revyartist og forfatter. Han er en av de store profilene i «Okka By», med stålkontroll på alt som rører seg i Egersund og omegn.

– Det hender jeg ser Frode Teigen på butikken og i gågata, så han er på ingen måte usynlig i bybildet. Men når det kommer til det å være offentlig, har han valgt å gå fullstendig under radaren.

Med ett unntak:

– Det skjedde for noen måneder siden, og var kjempespesielt. Jeg holdt på å sette maten i halsen. Plutselig oppdaget jeg at Frode Teigen hadde skrevet et leserinnlegg i lokalavisen Dalane Tidende. For første gang mente han noe offentlig. Det har jeg aldri opplevd før, sier Klippenberg.

Arnt Olav Klippenberg er Aftenbladets journalist i Egersund og har stålkontroll på det aller meste som rører seg i byen. - Teigen-familien er nok de som har betydd mest for byen Egersund i moderne tid, sier Klippenberg.

Trakk gave til byen

Leserinnlegget kom i kjølvannet av at Frode Teigen er i ferd med å ferdigstille Egersunds største kontorbygg, Egersund Forum, til 160 millioner. I den forbindelse ville Teigen bidra til å gi byen en isbane i gave. Teigen skriver at alt er klart for bygging og at finansieringen er på plass, men i leserinnlegget mener han at kommuneadministrasjonen og enkelte politikere trenerer fremdriften.

«Saksbehandler hadde faktisk ingenting godt å si om prosjektet. Nada! Blant annet skriver han at utbygger i liten grad har fokusert på negative konsekvenser for barn og unge, og at småbarn i liten grad vil ha nytte av de planlagte tiltakene. Hvis det ikke er tilstrekkelig ønsket, så legger vi det dødt. Da får vi heller tåle beskyldninger om at dette prosjektet hele tiden har vært et spill for galleriet. Det rimer jo godt med spillvarmerørene som allerede ligger nedgravd under den nye asfalten i Elganeveien», skriver Frode Teigen i leserinnlegget.

– Men jeg har likevel den klare oppfatningen at folk i Egersund liker Teigen-familien godt. Jeg tror de blir sett på som vennligsinnede kapitalister som ikke legger seg opp i andre ting enn det de holder på med selv. For byen tror jeg det var ekstremt viktig at Frode Teigen kom hjem fra Thailand og var villig til å satse kapital for å få til noe, sier Arnt Olav Klippenberg.

Arne Teigen på kontoret da han eide rederiet Thoresen Thai Agencies. Det står ikke hvilket år bildet er tatt.

Bygget seg opp i Thailand

For historien om Frode Teigen starter i Thailand. Far Arne Teigen tok med seg familien og bosatte seg i Solens land. Der tjente han milliardbeløp gjennom rederiet Thoresen Thai Agencies og eiendomsfirmaet Raimon Land. I 1995 ble Thoresen-rederiet børsnotert i Bangkok, og ti år senere ble selskapet solgt for rundt 1,3 milliarder. Året etter solgte også Frode Teigen og hans bror, Ole Ketil, 47 prosent av et eiendomsselskap med solid gevinst.

I 2008 vendte Frode Teigen hjem til Egersund med lommene fulle av thailandske baht. Mange hundre millioner ble investert i norske selskaper – flere med base i Egersund og regionen. 58-åringen står oppført med en ligningsformue på 1,3 milliarder, men ifølge Kapital skal han være god for 3,3 milliarder. Det gir en 85. plass på listen over Norges 400 rikeste.

En del av disse pengene ligger i selskapet Egersund Group, som er leverandør til fiske-, havbruks- og offshorenæringen. Dette eier Frode Teigen halvparten av sammen med kompanjong Hans Kristian Mong. I 2019 fikk konsernet et resultat før skatt på 41 millioner mot 177 millioner året før. Egenkapitalen i selskapet er på 783 millioner.

Egersund Group eier en rekke selskaper – blant annet 62 prosent i børsnoterte Akva Group. I fjor passerte selskapet en omsetning på 3 milliarder med et resultat før skatt på 13,5 millioner.

– Frode og jeg har drevet forretninger sammen i 10–15 år nå. Vi har god kjemi, og jeg opplever Frode som ryddig og pålitelig i alle sammenhenger, sier Hans Kristian Mong, som heller ikke er spesielt glad i oppmerksomhet.

Her blir Fjord Lines nye katamaran sjøsatt i februar i år. Arbeidet med katamaranen har blitt forsinket på grunn av korona-nedstengning av Filippinene der fartøyet bygges.

Opp og ned med Fjord Line

Den mest kjente og synlige investeringen til Frode Teigen er nok i ferjeselskapet Fjord Line hvor han eier 52 prosent gjennom familieselskapene Kontrari og Kontrazi. I det sistnevnte selskapet har barna Elliot, Adrian, Felix og Robin 20 prosent hver, mens Frode Teigen og kona Ragnhild Alva Teigen har 10 prosent hver. Teigen-familien eier Fjord Line sammen med Johan H. Andresen, som er blitt styrtrik gjennom Tiedemanns Tobakksfabrikk.

Fjord Line har langtfra vært den beste investeringen til Frode Teigen med flere stormfulle år med blodrøde tall på bunnlinjen. De tre siste årene har imidlertid selskapet klart å snu trenden. I fjor fikk de et resultat før skatt på 78,8 millioner.

Men så kom koronakrisen – og den har rammet Fjord Line hardt. Nå har eierne blitt nødt til å spytte inn mer penger i form av et lån på 50 millioner kroner, som nå blir gjort om til aksjer. I tillegg er den nye katamaranen til 700 millioner kraftig forsinket, mens planene om et nytt Fjord Line-hotell i Skagen er i det blå.

En langt hyggeligere investering var i oppdrettsselskapet The Scottish Salmon Company hvor Frode Teigen innkasserte 423 millioner etter å ha solgt deler av sin aksjepost i september i fjor. Ellers er egersunderen involvert i mye forskjellig. Tidligere i år kjøpte han for eksempel 40 prosent av entreprenørselskapet Risa AS sammen med Arne Incoronato.

Sputnik som nabo

Det mest spesielle kjøpet til Frode Teigen er nok uten tvil storgården Åse-Vøllestad i Drangedal – en gård på drøyt 65.000 dekar til en prislapp på rundt 70 millioner. Der driver han utleie av jaktrettigheter og arrangerer kurs – med artisten Sputnik som nærmeste nabo.

Like etter kjøpet i 2013 skrev Telemarksavisa følgende: «Det beste drangedølene sannsynligvis kan håpe på er å treffe Frode Teigen på jakt inne i Drangedalskogene. Politikerne kan forvente enda mindre, for med fast bopel i Egersund, store internasjonale operasjoner og samtlige selskaper registrert utenfor skogsbygda vil det knapt komme en skattekrone tilbake til kommunen. Men det å ha en milliardær som huseier og gjestejeger er jo noe det også!»

Egersund Forum er byens største kontorbygg. Her skal Frode Teigen samle mange av selskapene sine under samme tak. Bygget ligger like ved Jernbanestasjonen og alt er utleid. Prislappen er på rundt 160 millioner.

Fikk pris – sendte en annen

Det er ikke bare Aftenbladets Arnt Olav Klippenberg og Telemarksavisa som har prøvd å få et intervju med Frode Teigen opp gjennom årene. Finansavisen beskrev han slik i forbindelse med en artikkel for noen år siden:

«Liker å holde seg under radaren. Verken Finansavisen eller Scanpix har klart å knipse et bilde av ham gjennom årene.»

Heller ikke da han fikk tildelt Egersund sin havnepris møtte han opp for å motta den. «Dermed ble også lokalavisen Dalane Tidende snytt for et bilde av mannen som er storaksjonær i mange av byens bedrifter», skrev nisjenettstedet Kystmagasinet i en artikkel.

Akkurat det husker Gunnar Kvassheim godt, som på den tiden var redaktør og daglig leder i Dalane Tidende.

– Det stemmer at Frode Teigen sendte en annen for å ta i mot prisen, men jeg vet ikke om det var for å unngå å bli tatt bilde av.

– Har Dalane Tidende noensinne fått tatt bilde eller fått et intervju med Frode Teigen?

– Nei, aldri! Men jeg mener å huske at vi har noen bilder i arkivet hvor han finnes i bakgrunnen, svarer Kvassheim.

Tidligere redaktør og daglig leder i lokalavisen Dalane Tidende, Gunnar Kvassheim, mener Frode Teigen har betydd svært mye for Egersund.

– En velgjører

For det er definitivt i bakgrunnen Frode Teigen og hans familie trives best - selv om han ifølge Kvassheim er synlig på andre måter i Egersund.

– Han er veldig raus. En velgjører som gir enormt mye tilbake til byen. Ikke bare har han brukt hundrevis av millioner til å fornye og vitalisere Egersund, men han bidrar også med økonomisk støtte i form av gaver.

– Det kan være alt fra å hjelpe den lokale racketklubben eller å stille 10 millioner til disposisjon til en ny svømmehall, som nå er under politisk behandling. Han ga også 6 millioner til en ny fotball- og idrettshall, som nå brukes av skoler og foreninger. Det hadde stor betydning for realisering av prosjektet, sier Kvassheim.

Frode Teigen ga 6 millioner i støtte til byggingen av Espelandshallen - en flerbrukshall som blir brukt av både skoler og idrettslag.

– Det er vel fort gjort å tenke at Frode Teigen da har et skjult motiv?

– Jeg har et helt klart inntrykk av at han gjør dette med byens beste i mente. Han forventer ikke å få noe som helst igjen for det - verken status eller mer velvilje fra politisk hold. Noen ganger vet jeg at det er gitt bidrag til gode prosjekter med beskjed om at det ikke var noe poeng å framheve hvor pengene kom fra.

– Hvilken status har Frode Teigen blant folk i Egersund?

– God. Han har en høy stjerne. Det er jeg helt overbevist om. Så vil det alltid være noen som mener at han har for mye penger og er for dominerende. Ja, han har et stort og flott hus med en fantastisk utsikt, men Frode Teigen flotter seg aldri. Jeg har i enkelte sammenhenger møtt ham, og han er en veldig hyggelig og trivelig fyr, svarer Gunnar Kvassheim.

Eier Grand Hotell

Teigen-familien eier selvsagt også Grand Hotell – byens kanskje største perle når det kommer til eiendom. Ole Ketil Teigen er største eier med sine 52,5 prosent, Frode Teigen har 38 prosent, mens søster Siv Teigen Bergslien har 9,5 prosent. Etter det Aftenbladet kjenner til har familien pusset opp hotellet for nærmere 150 millioner opp gjennom årene.

– Grand Hotell er et strålende eksempel på hvordan Teigen-familien pusser opp Egersund. Hotellet består av et kvartal med gamle hus som var mer eller mindre falleferdige da Teigen-familien kjøpte de. Nå er de rehabilitert og lenket sammen, noe som har gjort hotellet til byens nest mest populære fotomotiv etter Trollpikken, sier Arnt Olav Klippenberg.

Grand Hotell er Egersunds perle - og er selvsagt eid av Teigen-familien.

Brødre ved Kjærlighetsstien

De tre Teigen-søsknene har også 33 prosent eierandel hver i selskapet Egersund Investeringsselskap hvor egenkapitalen er på knappe 50 millioner. I tillegg eier brødrene Frode og Ole Ketil eiendomsselskapet Desconda sammen.

De to brødene bor heller ikke langt fra hverandre. Et artig poeng er at begge har bygget seg prakthus ved Kjærlighetsstien i Egersund hvor de bokstavelig talt kan sitte og se over til hverandre med bare en liten veistump mellom seg.

Søster med hesteoppdrett-suksess

Søster Siv Teigen Bergslien har bosatt seg på Eigerøya. Der har hun og ektemannen Nils Otto i alle år drevet med hesteoppdrett på Stall Skadberg. Flere av hestene er blant Norges mestvinnende travhester. Den mest kjente er Thai Thanic, som kjørte inn 8,4 millioner før den la løpsskoene på hyllen.

I fjor på denne tiden meldte ekteparet Bergslien at de ville selge alle sine avlshopper i Danmark og at de ville gå fra å produsere rundt tolv føll i året til å ligge på to føll per årgang.

– Vi er slitne etter 30 år i bransjen og ønsker å bruke tiden på andre ting, sa Nils Otto Bergslien til Trav og Galopp-Nytt.

Siv Teigen Bergslien og ektemannen Nils har i mange år drevet Stall Skadberg på Eigerøya. Dette bildet er tatt i 2003 og til venstre skimter vi litt av travhesten Thai Tanic som kjørte inn over 8 millioner i sin karriere.
Publisert: