Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet

Prisen på nordsjøolje falt fredag formiddag under 50 dollar fatet, samtidig som virusfrykten også drar børser og kronekursen lenger nedover.

  • NTB
Publisert: Publisert:
Illustrasjonsfoto fra Ekofiskfeltet i Nordsjøen: Carina Johansen / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Litt før klokken 11 hadde spotprisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet sunket 3,2 prosent til 49,8 dollar per fat.

Dette var den laveste oljeprisen siden juli 2017, ifølge Dagens Næringsliv. Så langt i år har oljeprisen sunket hele 25 prosent.

Børsene fortsetter også å falle fredag, og ved 10-50-tiden hadde hovedindeksen på Oslo Børs sunket 2,4 prosent. I Tyskland var fallet på over 5 prosent, mens London-børsen hadde gått ned 4,6 prosent.

Kronekursen synker til nye rekordlave verdier, og på morgenen kostet en euro 10,42 kroner.

Bakgrunnen for uroen i finansmarkedene er den fortsatte spredningen av viruset som forårsaker sykdommen covid-19. Tiltakene mot sykdommen har lammet økonomisk aktivitet i de hardest rammede områdene i Kina, og viruset sprer seg til stadig nye land.

Les også

– Korona-viruset påvirker Equinor langt mer enn handelskrig og brexit

For første gang siden desember 2018 handles et fat Nordsjøolje nå under 50 dollar.

Det skriver E24.

Ved 10.30-tiden koster Nordsjøoljen 49,74 dollar fatet, en nedgang på 3,29 prosent så lang i løpet av dagen.

Utviklingen kommer samtidig som coronaviruset har vært det store samtaleemnet i markedet den siste uken. Bare denne uken har oljeprisen falt mer enn 15 prosent. Skulle dette bli fasiten når dagen avsluttes vil oljeprisen ha hatt sitt største ukentlige fall på over fire år.

Eksperter mener at årsaken til at utslagene blir så store denne uken er den kraftige økningen av antallet virustilfeller utenfor Kina.

– Selv om situasjonen i Kina ser ut til å komme under kontroll, øker antallet nye tilfeller utenfor Kina, og antallet land som har bekreftede tilfeller er nå 44, opp fra 26 for en uke siden, skriver oljeanalytiker Helge André Martinsen i et notat.

Kraftig uro

Markedsutviklingen fører blant annet med seg at volatilitetsindeksen Vix det siste døgnet har steget skyhøye 60,12 prosent til 44,13 poeng.

Man må helt tilbake til 2011 for å finne en dag med like høye utslag i den såkalte «fryktindeksen».

Vix-indeksen omtales som «fryktindeksen» som følge av at den er en temperaturmåler for volatiliteten i markedene. Indeksen vil normalt stige mye i usikre tider der børsene faller mye. Går markedene derimot oppover vil det medføre nedgang i indeksen.

Fredag formiddag har det vært bred nedgang på indeksene både i Europa og Asia. På Oslo Børs faller Hovedindeksen nær tre prosent etter halvannen times handel.

Publisert:
  1. Oljeprisen
  2. Nordsjøolje

Mest lest akkurat nå

  1. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet

  2. Viking-trenernes dom: – Vi blir gode i år også

  3. Nytt slag for Rødne: – Dette kom som lyn fra klar himmel

  4. Han blir sjef i Bjørn Rygg-selskap

  5. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen

  6. – Vilt gøy at folk har tro på meg!