Har som mål å få ti ganger høyere avkastning på banksparing

Rune Haugen Hansen fra Stavanger har innsett at vanlige bankinnskudd ikke gir særlige renteinntekter. Nå oppretter han en aksjesparekonto, der målet er å få ti ganger høyere avkastning enn på sparekonto i bank.

Publisert: Publisert:

Rune Haugen Hansen vil tidoble avkastningen gjennom aksjesparekonto. Foto: Fredrik Refvem

 • Dag-Henrik Fosse
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Jeg har allerede investert i aksjer, først gjennom bedriften min, et konsulentselskap, sier han.

Men han har også kjøpt aksjer som privatperson gjennom lang tid, og har i dag aksjer med en markedsverdi på halvannen million koner.

– Har du blitt oppfordret til å åpne en aksjesparekonto, eller kommet på dette selv?

– Jeg har selv kommet på dette etter at det nå er klart for den nye ordningen med aksjesparekonto fra 1. september, sier Rune Haugen Hansen (se fakta).

– Hvor mye vil du bruke på aksjer og fond fremover?

– I første omgang vil jeg bruke de aksjene jeg allerede har, og bytte ut noen av disse etter hvert. Og så lenge jeg lar en eventuell avkastning ligge i aksjesparekontoen, betaler jeg ikke skatt når jeg selger med fortjeneste.

Les også

Nordmenn ivrigere enn svensker og dansker på boligsparing

Les også

Rogaland elsker aksjer

Tar ikke stor risiko

Han sier det er aktuelt å reinvestere noe av dette i andre aksjer.

– Hvilke aksjer investerer du i?

– Jeg tar ikke all verdens risiko, men holder meg til de store, trauste børsselskapene, sier han.

Han påpeker at alle som åpner en slik konto nå i høst, slipper å betale skatt av den avkastningen man har opparbeidet seg så lenge pengene står på aksjesparekontoen.

– Hva vil du oppnå med en slik aksjesparekonto?

– Jeg ser at det er lite å hente i renteinntekter på vanlig banksparing, så jeg investerer i aksje for å få mer igjen. Målet er å få 10 ganger høyere avkastning enn på sparekonto i bank.

Les også

Skagenfondenes historie

Kvesser klørne

Banker og fondsselskap kvesser nå klørne for å få flere til å åpne aksjesparekonto. Nyordningen gjøre det mulig for folk som har aksjer og aksjefond å legge disse inn her. Så lenge pengene står på kontoen, skatter man ikke av avkastningen.

Rogalendinger eier aksjer og aksjefond verd 29 milliarder kroner på Oslo Børs, sier Anders Skar i Nordnet.

39.427 privatpersoner i Rogaland eide aksjer for 11,3 milliarder kroner ved utgangen av juni i år, sier han.

Gjennomsnittlig sparer hver av oss i aksjefond for 37.000 kroner. I Rogaland er dette beløpet lagt høyere.

Selskapet har laget en oversikt som viser hvor mye de som eier aksjer og aksjefond kan spare i skatt i år ved å opprette en aksjesparekonto.

I Rogaland er fondssparing på topp. Mange har innsett at det er bedre avkastning i fond enn på sparekonto i bank Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX NORGE

Les også

Studie viser at nordmenn ønsker å spare mer

Rogalendingene: Kan spare 2,6 milliarder

– Rogalendingene kan spare 2,6 milliarder kroner i skatt i 2017 ved å etablere en slik konto, sier Skar.

Dette tallet er bare høyere i Oslo, der skattebesparelsen er nesten 3 milliarder kroner.

Tilsammen er mulig skattebesparelse 16 milliarder kroner i hele landet, sier han.

– Nå kan også småsparere selge aksjer og fond med fortjeneste og reinvestere så ofte de vil, uten å utløse skatt. Skatt betaler de først når de tar ut mer penger enn de opprinnelig satte inn.

– Rogaland er et av de best aksjeintensive fylkene, der det spares mye i aksjer og aksjefond.

Les også

Hun gir fra seg ansvaret i Skagen Vekst

Gunstig ordning

– Hvorfor skal folk flest opprette en aksjesparekonto?

– AksjeNorge har jobbet med dette i mange år, og målet er å få økt sparing i aksjer og aksjefond fra privatpersoner, sier Pål Bergskaug. Han er leder for formuesforvaltning i Skagenfondene Norge.

Mange har sett at det ikke er så mye avkastning på sparekonti for vanlig banksparing, og har derfor brukt noen av sparepengene i aksjer eller aksjefond.

2017 er det eneste året hvor det blir tillatt å overføre tidligere gevinster uten beskatning til den nye kontoen.

Les også

Hemmeligheten ved sparing i aksjefond

Både aksjer og aksjefond

Alt du har av børsnoterte aksjer og aksjefond som er registrert innenfor EØS kan overføres til en slik aksjesparekonto. Og du kan ha så mange slike konti du ønsker hos flere banker og finansinstitusjoner, sier han.

– En annen fordel er at du ikke betaler skatt av avkastning som overføres til kontoen før du selger, og kan bruke skattefritt av det du har spart. Skatteprosenten på realisert avkastning er 29,76 prosent.

Har du for eksempel spart 30.000 kroner hvert år i aksjefond i ti år, er samlet sparebeløp 300.000 kroner (hovedstolen). Dette beløpet kan brukes skattefritt. Bruker du i tillegg av det midlene har kastet av seg, for eksempel 200.000 kroner på disse 10 årene, for eksempel 100.000 kroner, må du betale 29.760 kroner i skatt, fratrykket et skjermingsfradrag på rundt én prosent.

– Og hvilke ulemper har en slik aksjesparekonto?

– Det er få ulemper, sier Bergskaug. Den ene er at du beskattes løpende av utbytte du mottar, og at ordningen bare gjelder innenfor EØS-området. Han du aksjer i selskap som for eksempel er registret på Bermuda, så vil ikke disse kunne legges inn.

Pål Bergskaug påpeker også at det fra 1. november er mulig å sette inn opp til 40.000 kroner i året i en ny individuell pensjonsspareordning.

Boligsparing for voksne

– Dette er en slags boligsparing for voksne, selv om man ikke sparer til bolig, sier han. Og her kan man bruke av det som ligger i aksjesparekontoen til å spare i pensjonsordningen, sier han.

24 prosent av beløpet er skattefritt, du sparer inntil 9600 kroner i skatt hvert år ved denne spareformen.

Kan ta ut innskutt beløp skattefritt

Skattereglene som gjelder for aksjesparekontoen er spesielt gunstige. Du slipper å betale skatt når du selger aksjer og aksjefond med gevinst, så lenge pengene beholdes innenfor kontoen. Ønsker du å ta penger ut fra aksjesparekontoen din, kan du ta ut helt opp til beløpet du har satt inn helt skattefritt, sier banksjef Stein Høiland i DNB.

Du må først betale skatt når du tar ut mer enn det beløpet du har satt inn.
Har du for eksempel kjøpt aksjefond for 100.000 kroner, og verdien stiger til 120.000 kroner. kan du ta ut 100.000 kroner uten at dette utløser noen gevinstbeskatning.

Sitter skattefast

– Den nye ordningen med aksjesparekonto er en gulrot til alle som eier aksjer og aksjefond, sier kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand.

– Veldig mange kunder sitter med dyre og dårlige aksjefond, de sitter skattefast, sier Sættem, og de har ikke solgt for de frykter at de ved innløsning vil få en stor skatteregning, sier han.

– Nå vil de få et skatteamnesti og kan flytte til et bedre fond eller aksjer uten å betale skatt.

– Hvem bør ha en slik aksjesparekonto?

– Alle som eier eller ønsker å eie aksjer eller aksjefond.

I dag eier én million nordmenn aksjefond, og 350.000 av oss har investert i børsnoterte aksjer.

– Et sug i markedet

– Det har vært et sug i markedet etter et produkt som gjør det lettere og mer skattegunstig å spare i aksjer og aksjefond. Nå blir denne spareformen for hvermansen, sier Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge.

Det er et tydelig tegn på at nordmenn har våknet og at de skjønner at sparing på bankkonto ikke er et godt alternativ, nå i dette lavrenteregimet vi er inne i, sier Storset.

Han understreker at over tid kan alle med slik konto opparbeide deg en betydelig utsatt skattefordel, noe som gjør det til en skattegavepakke fra Stortinget. Aksjer og fond med en aksjeandel på over 80 prosent, kan inngå i en aksjesparekonto.

Og for å dra nytte av den gunstige overgangsregelen bør du flytte over aksjer eller aksjefond du har hatt gevinst på til en aksjesparekonto før utgangen av 2017. Da slipper du å skatte av gevinsten. Først når du tar ut avkastning av kontoen, betaler du skatt.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ein person koronasmitta på skip i Randaberg – 32 i karantene

 2. Vikings styreleder har hatt møte med Berntsen: – Ikke tema å bytte trener nå

 3. Stavanger-kvinne innstilt som FpU-formann

 4. Søk ved Månafossen etter antatt omkommet kvinne fortsetter tirsdag

 5. Hjemme­sommeren på terrassen: Fire måter å innrede på

 6. 14 koronasmittede innlagt på norske sykehus – 11 flere enn på fredag

 1. Bank
 2. Aksjer
 3. Norge
 4. EØS
 5. Bank og finans