Aker BP kjøper deler av Lundin i gigantavtale til 125 milliarder

Aker BP kjøper Lundins olje- og gassvirksomhet i en avtale verdt 125 milliarder kroner og får samtidig inn Lundin-familien på eiersiden. Det kombinerte selskapet blir nest størst etter Equinor på norsk sokkel.

Kjell Inge Røkkes Aker er dominerende eier i Aker BP.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Aker BP kjøper den svenske konkurrenten Lundin Energys olje- og gassvirksomhet i det som beskrives som en fusjonsavtale verdsatt til 125 milliarder kroner.

Det fremgår av en børsmelding fra Aker BP tirsdag ettermiddag.

Fusjonen vil ifølge meldingen skape det største børsnoterte oljeselskapet som utelukkende er basert på norsk sokkel.

Selskapet skal fortsatt ha hovedsete på Fornebu utenfor Oslo, og Karl Johnny Hersvik fortsetter som sjef.

De to selskapene vil ha en samlet markedsverdi på 20,4 milliarder dollar (183 milliarder kroner), opplyser Aker BP.

Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen mener avtalen er god for begge parter og tror den nye giganten vil være attraktiv for internasjonale investorer.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik.

– I dag er visjonen blitt virkelighet

– Vi kjenner Lundin-organisasjonen godt, og vi er overbevist om at vi vil skape et enda bedre Aker BP sammen, sier Aker BP-sjef, Karl Johnny Hersvik, i en melding.

Handelen i begge selskaper ble stanset i forbindelse med kunngjøringen. Etter at handelen ble gjenopptatt, endte Aker BP-aksjen opp over 6 prosent, til 309,2 kroner.

– I 2016 skapte vi Aker BP sammen med BP da vi kombinerte Det norske og BP Norge. Vi delte da en visjon om et påfølgende oppkjøp av Lundin Energy, sier styreleder Øyvind Eriksen i Aker BP ifølge meldingen.

– I dag er visjonen blitt virkelighet. Vi er takknemlige for forholdet med BP og deres betydelige bidrag til Aker BPs suksess. Nå ønsker vi Lundin-familien (gjennom Nemesia) velkommen som medaksjonærer i Aker BP, sier han.

I et telefonmøte utdyper Eriksen:

– Dette er en transaksjon vi ikke bare ofte har drømt om, men som investeringsbanker og analytikere gjentatte ganger har oppfordret oss til å forfølge. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Lundin Energy er et fantastisk selskap med visjonære hovedaksjonærer.

– Jeg blir fortalt at dette er den største børstransaksjonen i Norge på 15 år, legger Eriksen til.

Øyvind Eriksen er styreleder i Aker BP og konsernsjef i Kjell Inge Røkkes Aker.

Slik fordeles eierskapet

Etter sammenslåingen vil det nye Aker BP være eid av Kjell Inge Røkkes Aker med 21,2 prosent, BP med 15,9 prosent og Lundin-familiens Luxembourg-baserte selskap Nemesia S.á.r.l. med 14,4 prosent.

Andre aksjonærer i det tidligere Aker BP og Lundin Energy vil ifølge meldingen sitte med 48,6 prosent av aksjene i det nye Aker BP.

Transaksjonen gjøres opp i form av 2,22 milliarder dollar (19,94 milliarder kroner) i kontanter og 271,91 millioner nye aksjer som skal utstedes av Aker BP og deles ut til aksjonærene i Lundin Energy AB.

Konkret får Lundin-eierne 7,76 dollar pr. aksje pluss 0,95 Aker BP-aksjer pr. Lundin-aksje for olje- og gassvirksomheten. De beholder også aksjene sine i selskapet Lundin Energy AB, som skal bestå.

Aker, BP og Nemesia forplikter seg til ikke å selge sine aksjer de første seks månedene etter at transaksjonen er gjennomført. Det skal etter planen skje i andre kvartal 2022 avhengig av godkjennelse fra selskapene generalforsamlinger og myndighetene.

Vil øke utbyttet

Aker BP trekker frem flere argumenter for transaksjonen, inkludert:

  • Økt utbyttekapasitet
  • Mulighet for å realisere årlige kostnadssynergier på opp mot 200 millioner dollar
  • Total ressursbase på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter, med betydelig vekstpotensial
  • Anslått produksjon i 2022 på over 400.000 fat per dag.

Aker BP kunngjør tirsdag at selskapet øker det kvartalsvise utbyttet med 14 prosent til 0,475 dollar pr. aksje fra januar.

«Det er videre foreslått at det sammenslåtte selskapet vil fortsette å betale dette økte utbyttet, og har en ambisjon om å øke dette utbyttet videre med minimum fem prosent i året fra 2023 ved oljepriser over 40 dollar fatet», skriver Aker BP.

Spørsmål om omdømme

Under dagens telefonkonferanse spurte en deltager, som introduserte seg som Lundin Energy-aksjonær, om hvordan Aker BP vurderte at denne sammenslåingen ville påvirke selskapets omdømme, gitt anklagene mot Lundin om angivelige overgrep i Sudan.

Lundin Energy-sjef Nick Walker viste til at selskapet avviser anklagene og ikke forventer å motta en bot i saken. Eriksen viste til at saken ikke var relatert til Lundin Energys virksomhet på norsk sokkel, og at han i stedet forventet at fusjonen ville styrke Aker BPs omdømme.

Innringeren beskyldte samtidig Lundin Energy for å strippe selskapet for verdier gjennom dette eiendelssalget, og at det bare var et tomt skall igjen ute av stand til å betale en eventuell straff i saken. Walker avviste dette og viste til at det gjenværende Lundin Energy ville bli et lønnsomt og gjeldfritt fornybarselskap med vekstmuligheter.

Dette er selskapets eiendeler

Etter sammenslåingen vil det nye Aker BP blant annet sitte på en eierandel på 31,6 prosent i kjempefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, der Equinor eier 42 prosent og er operatør.

Det sammenslåtte selskapet vil også sitte på disse eierandelene:

  • Valhall-området: 90 prosent eierandel
  • Edvard Grieg-området: 65 prosent eierandel
  • Skarv-området: 24–30 prosent eierandel
  • Alvheim-området: 47–80 prosent eierandel
  • Ivar Aasen: 36 prosent
  • Ula-området: 15–80 prosent

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken var den anslåtte produksjonen til selskapet oppgitt som 400 millioner fat i 2022. Det riktige er 400.000 fat per dag i 2022. Dette ble endret klokken 22.10 21. desember 2021.

Publisert: