Høygravide Marion kommer ikke inn i nytt hus til jul

3 år gamle Milla får snart en lillebror. Men storesøster må vente ei god stund før det blir kosestunder i familiens nye hjem i Skadbergbakken.

Publisert: Publisert:

Marion Tveiten og datteren Milla skulle egentlig vært inne i tomannsboligen på Skadbergbakken høsten 2010. Foto: Pål Christensen

Denne artikkelen er over åtte år gammel

– Jeg orker nesten ikke snakke om det, sier Marion Tveiten, mens hun skritter over rørstumper, plankebiter og annet byggeskrot utenfor tomannsboligen på Skadbergbakken i Sola. 14. januar har hun termin, og en stund hadde hun et slags håp om å være inne i boligen før jul. Men håpet ble knust – enda en gang.

Les også

– Et ekstremt dårlig ledet byggeprosjekt

Nei fra kommunen

– Egentlig skulle vi flyttet inn høsten 2010, det var planen da vi undertegnet kjøpekontrakten i mai 2009. Vi var kjempefornøyde og gledet oss. Beliggenheten, spennende design, passivhus – det var mye som fristet. Så begynte utsettelsene å komme. Den siste tiden har jeg tenkt at bare vi er inne til jul, før babyen kommer, så er det greit. Sånn ble det ikke, sier 35-åringen.

To tomannsboliger og én enebolig står i dag tilnærmet ferdige til innflytting på Skadbergbakken. Disse fem boenhetene er i langt bedre teknisk forfatning enn eneboligene til Sigve Eikeland og Greg Bertram, som Aftenbladet omtalte i går. Årsaken er at helt andre byggefirmaer har utført arbeidene på disse siste boligene. Men fordi utbyggeren Skadberg Eiendomsutvikling ikke har sørget for å få uteområdene i orden, kan ikke kjøperne overta sine nye hjem.

Sola kommune har sagt kontant nei til å gi flere midlertidige brukstillatelser før veier og andre utearealer er ferdige. Uten denne infrastrukturen på plass er det ikke forsvarlig å la folk flytte inn i området. Kommunen har gitt frist til utgangen av februar med å få dette i orden, og flere gravemaskiner er nå i sving på området.

– Elendig styring

Byggeprosjektet med 113 boenheter på Skadbergbakken, fordelt på eneboliger, flermannsboliger og blokker, skulle være et banebrytende pilotprosjekt med lavenergi— og passivhus i unik stil og utforming. Utformingen på de få byggene som er reist er da også særegen, men ingen er i tvil om hva som er det aller mest unike ved Skadbergbakken. Heller ikke Marion:

– Prosjektstyringen har vært elendig. Når feilene har oppstått, virker det som utbyggeren bare har lukket øynene og håpet de skulle forsvinne av seg selv. Det er helt vanvittig, sier hun.

– Når vi ser hvordan det har gått på Skadbergbakken, kan vi angre på at vi ga midlertidig brukstillatelse for de to eneboligene og den ene blokken der folk har flyttet inn. Dette er en forferdelig uheldig sak for de som har flyttet inn eller investert i prosjektet, og problemene har vært langt større enn vi kunne forutse, sier kommunalsjef Arve Nyland i Sola kommune i en kommentar. Han mener problemene på Skadbergbakken er helt spesielle.

– Vår erfaring er at det som regel går fint i de aller fleste prosjekter, fordi både utbyggere og entreprenører er profesjonelle, sier Nyland.

Leier leilighet

I lang tid har vesla Milla, Marion og Geir bodd sammen med Marions far i et rekkehus på Klepp. Men nå har familien leid seg en leilighet i Smeaheia, over nyttår blir det flytting.

– Siden kommunen har krevd at uteområdet skal være ferdig innen utgangen av februar, har vi leid leiligheten ut april og håper det beste, sier Tveiten. Etter mange skuffelser tør hun ikke helt tro det, og medgir at nettopp uvissheten gjør dette så vanskelig.

– Du tror liksom at det skal være i orden om to uker, en måned, to måneder... Det at du ikke har en konkret dato å forholde deg til, det sliter. Vi har jo lurt på om dette blir noe av i det hele tatt. Så lenge vi ikke har overtatt huset, tenker jeg at alt kan skje. Hva hvis utbygger blir slått konkurs? spør Tveiten.

Publisert: