Slik blir Europas første undervannsrestaurant

Første kvartal 2019 kan du spise middag på fem meters dyp i Spangereid. I februar settes spaden i sjøen for å realisere Ubostads Under til 50 millioner kroner.

Publisert: Publisert:

Slik skal se den undersjøiske restauranten Under se ut når den står ferdig første kvartal 2019 like i sjøkanten ved Båly i Spangereid. Foto: MIR og Snøhetta

 • Richard Nodeland
iconDenne artikkelen er over to år gammel

LINDESNES: – Vi har gledet oss til å vise fram tegningene av hvordan undervannsrestauranten skal se ut. Vi er veldig stolte og sikre på at dette blir utrolig bra, sier en smørblid Gaute Ubostad til Fædrelandsvennen.

For ganske nøyaktig ett år siden presenterte Ubostad-brødrene Gaute og Stig de spektakulære planene om det som skulle bli verdens største og verdens beste undersjøiske restaurant.

Snøhetta-bygg

Nå har prosessen kommet så langt at Ubostad kan presentere de endelige og godkjente tegningene av bygget, som er ført i pennen av det prisbelønte arkitektkontoret Snøhetta.

– Uansett hva slags forum jeg har vært i det siste året skaper undervannsrestauranten stor entusiasme og begeistring, sier Ubostad.

Gladlaksene Stig (til venstre) og Gaute Ubostad var tydelig stolte da de presenterte sine store og undersjøiske planer for Spangereid og Sørlandet overfor Fædrelandsvennen i november ifjor. Foto: Kjartan Bjelland

Han mener kombinasjonen av det marinbiologiske, arkitektoniske og gastronomiske vil gjøre undervannsprosjektet helt unikt.

Arkitekt Rune Grasdal i Snøhetta forteller at Under er designet for å tåle mye vær og vind, samtidig som bygningen skal være linket til naturen og det ville og rå som Lindesnes har å by på.

– Det er en veldig enkel form på bygget, nærmest et slags betongrør som tar deg med fra ett element ned i et annet, sier Grasdal, som aldri har jobbet med et lignende prosjekt før.

To segmenter

Under, som undervannsrestauranten er døpt, ser for seg to typer hovedsegmenter: de som vil leie hele restauranten til femtiårslag, firmafest, bryllup eller lignende, samt individuelle gjester.

Undervannsrestauranten blir liggende et steinkast unna Ubostad-brødrenes Lindesnes Havhotell. Grunnflaten blir på 318 kvadratmeter og hele bygget er på tre etasjer. Foto: MIR og Snøhetta

– Vi håper på gjester fra hele verden. Menyene og konseptet skal være klart et halvår i forkant, men det blir bestilling i forkant og ingen drop-in, forteller Ubostad og fortsetter:

– Vi skal servere mat av høy kvalitet som samspiller det som foregår på andre siden av restaurantvinduet. Vi ser for oss en smaksmeny på flere retter tilpasset den aktuelle årstida i hovedsak basert på lokale råvarer.

Her mellom Terneholmen og Bjoholmen på Båly skal undervannsrestauranten ligge:

Neppe billigst i bygda

– Og kun sjømat?

– Det blir mye sjømat, men det kan også bli sjøfugl og villsau som beiter i skjærgården i området, svarer Ubostad.

– Hva vil et måltid koste?

– Det vet vi ikke ennå, da det kommer an på hva slags opplegg vi går for, men det blir nok ikke den billigste restauranten i bygda, svarer Ubostad.

Det er forøvrig den danske kokken Nicolai Ellitsgaard, som i flere år var kjøkkensjef på Måltid i Kristiansand, og tidligere har jobbet på flere prestisjefylte kjøkken i Danmark, som blir kjøkkensjef på Under.

Hovedvinduet blir på 11,5 ganger 3,7 meter og glassplaten - bestående av akrylplast - blir mellom 35 og 36 cm tykk. Restauranten skal ha plass til 100 gjester. Foto: MIR og Snøhetta

Tomteplanering under vann

Byggteknisk er det å bygge under vann ganske annerledes enn å bygge på land. Men det finnes likheter. Som at en undersjøisk tomt også må planeres.

– Det må sprenges litt på bunnen for å få sjøbunnen flat, men fordelen med å bygge under sjøen er at man kan bearbeide tomta samtidig som man bygger, forteller Ubostad.

Kassen som skal settes ned i havet skal nemlig bygges på lekter, fraktes til Båly og senkes ned på tomta.

Adkomsten til den tre etasjers undersjøiske restauranten ligger tre meter over havet. I mellometasjen befinner du deg på en meter under havet før du ender på fem og en halv meter i første etasje som også er hovedetasjen og selve restauranten. Foto: MIR og Snøhetta

BRG og Submar Group

Det er BRG, som er sterkt knyttet til Spangereid gjennom eierne i Reme-familien, som skal bygge den undersjøiske restauranten i samarbeid med farsundsselskapet Submar Group.

– Submar har kompetansen på marine operasjoner, bølgeteknikk og alt innenfor frakting og montering under vann, forteller Ubostad.

– Men ingen anbudsrunde?

– Vi har vært i dialog med flere entreprenører, men kommet fram til at BRG både ville og ivret mest for å få dette til. Det er ikke noe kjempeprosjekt økonomisk sett for en entreprenør, så det er ikke alle som vil eksponere seg for risikoen som ligger i dette krevende prosjektet, svarer Ubostad.

– Blir sensasjon

– Dette blir en sensasjon, og noe vi legger mye ressurser i for å lykkes, sier Roald Reme, en av eierne i BRG.

Han forteller at entreprenøren er inne med risikokapital i prosjektet, og har lagt veldig grundig arbeid i utførelsen av forprosjektet.

Selv om BRG har bygd konstruksjoner under vann før, innrømmer Reme at restaurant under vann blir noe annet.

– Det blir nytt for oss ja, og mange hensyn å ta. Særlig byggemetoden og at materialene av glass og betong må tåle det meste.

50 millioner

Ifølge den kommende restauranteier Ubostad vil prosjektet komme på cirka 50 millioner kroner.

– I tillegg til en god del tusen arbeidstimer som vi selv har lagt ned, legger han til og sikter med «vi» til lillebror Stig.

Byggestart er anslått til februar neste år.

– Og det er helt sikkert at prosjektet nå gjennomføres?

– Hvis ikke noe helt ekstraordinært skulle dukke opp, så ja, svarer Ubostad, som også kan forsikre at finansieringen er i orden.

Spyttet inn 12–13 mill.

Selv har Ubostad-brødrene spyttet inn omlag 60–65 prosent av aksjekapitalen på bortimot 20 millioner, tilsvarende 12–13 millioner kroner. De resterende millionene har sju lokale investorer bidratt med. Fem av dem med tilknytning til Spangereid.

– De ønsker ikke at vi skal gå ut med navnene nå, men det er folk som vil være med på noe som betyr noe for bygda, kommunen og landsdelen.

Slik vil restauranten se ut for fisk og skalldyr på havbunnen i Njervefjorden på Spangereid i Lindesnes. Foto: MIR og Snøhetta

15–20 ansatte

Restauranten vil sysselsette 15-20 ansatte i forskjellige stillingsbrøker og håpet er at den også vil bidra til mer aktivetet på hotellet.

– Dere er ikke redde dere har tatt dere vann over hodet nå?

– Nei, vi er ikke det. Vi har brukt den beste kompetansen på det arkitektoniske, det marinbiologiske og det gastronomiske. Under er et ambisiøst prosjekt, men vi har god kontroll og den rette følelsen på at dette går bra.

– Dette blir en verdensattraksjon

Heidi Sørvig, daglig leder for reiselivsklyngen USUS, sparer ikke på konfekten når vi spør hva restauranten vil få å si for sørlandsk reiseliv.

Dette blir en verdensattraksjon og en helt ny «reason to go» til Sørlandet. Det er en fantastisk satsing, og fantastisk at dette skjer på Sørlandet. All honnør til Ubostad-familien som satser og har ambisjoner i verdensklasse, sier Sørvig.

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen er også begeistret.

– Seychellene, Dubai og nå Lindesnes. Det er jo definitivt litt schwung over det. Jeg har fått tyvtittet på tegningene før og er mektig imponert. Det blir et fantastisk spektakulært bygg som blir en opplevelse av dimensjoner for kommunen.

– Du er ikke redd man gaper for høyt?

– Hadde det vært noen andre enn Ubostad-brødrene som stod bak, så kanskje jeg hadde vært litt skeptisk. Men med Stig og Gaute (Ubostad, journ.anm.) fins jeg ikke bekymret. De har bevist at de får ting til, og for kommunen er det fantastisk å ha slike gründere som tør å sette i gang prosjekter som dette.

Publisert:

Les også

 1. Tidligere landslagskokk kontrollerer sykehusmaten på SUS

 2. Tango flytter sammen med Fish & Cow

 3. Sykehjemsmat til Sola lages i Bergen

Mest lest akkurat nå

 1. Nattklubbene i Stavanger får åpne klokken 20

 2. Mann koronasmittet i Sola

 3. Sjekk alle tiltakene: Innfører forbud mot skjenking av alkohol etter midnatt

 4. Nytt smittetilfelle i Sandnes

 5. Koronaens klasseskiller

 6. – Jeg er 43 år og lurer ennå på hvorfor jeg ble forlatt

 1. Spangereid
 2. Restaurant
 3. Sjømat
 4. Næringsliv
 5. Lindesnes