Økokrim ønsker utlever­ings­avtale med Dubai: – Kunne løst saker vi jobber med

Kriminelle og etterlyste nordmenn er registrert som eiere av 48 eiendommer i Dubai. Nå ønsker Økokrim å få på plass en utleveringsavtale med emiratet.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim mener en utleveringsavtale med Dubai kanskje kunne løst konkrete saker Økokrim jobber med. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En datalekkasje fra Dubais eiendomsregister viser at kriminelle og etterlyste nordmenn er registrert som eiere av 48 eiendommer i emiratet. Det er noe som har vært ukjent for norsk politi og skattemyndigheter. Norge har samtidig ingen utleveringsavtale med Dubai, skriver E24.

– Det ville vært en stor fordel. En utleveringsavtale med Dubai kunne kanskje løst konkrete saker vi jobber med, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim.

Avisens undersøkelser av lekkasjen fra Dubais eiendomsregister, som er fra tidlig i 2020, viser at 21 av eierne knyttes til norsk kriminalitet. 17 av dem er dømt i Norge, fire er siktet eller tiltalt. Til sammen eier de 21 personene 48 eiendommer i Dubai.

Skulle Norge på et tidspunkt inngå en utleveringsavtale med Dubai, vil det likevel være opp til emiratstaten å avgjøre om en utlevering kan skje.

Det nasjonale statsadvokatembetet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet har bare sendt én utleveringsbegjæring til Dubai, sier førstekonsulent Eva Gaar Lundefaret Dale ved Det nasjonale Statsadvokatembetet.

– Den ble avslått av myndighetene der, sier hun.

Myndighetene i Dubai har ikke svart på spørsmål fra E24 i forbindelse med lekkasjen av eiendomsdata.

Publisert: