Økning i uhell med vaske- og desinfeksjonsmidler i mars

Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet fikk i mars langt flere henvendelser om uhell med vaske- og desinfeksjonsmidler enn i samme måned i fjor.

Antall uhell med vaske- og desinfeksjonsmidler økte kraftig i mars måned sammenlignet med i samme måned i fjor. Giftinformasjonen ved FHI mener dette kan skyldes økt bruk av hjemmekontor og stengte barnehager og skoler på grunn av koronakrisen. Foto: NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 270 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Giftinformasjonen mottok 670 henvendelser om slike uhell forrige måned og beskriver det som en tydelig økning fra samme måned i fjor.

Mange tar kontakt fordi de har ubehag etter rengjøring med konsentrerte vaskemidler, bruk av uheldige kombinasjoner av vaskemidler og vasking over lang tid, mens antall henvendelser om uhell der barn har smakt på hånddesinfeksjonsmidler har doblet seg.

Flere av henvendelsene gjelder spørsmål om blanding av vaskemidler med ammoniakk (som salmiakk og Klorin).

– Det er viktig å være oppmerksom på risikoen for uhell med disse produktene for å unngå forgiftninger som gir luftveissymptomer og unødvendig belastning av helsetjenesten, sier seniorrådgiver Mette Ekeland ved Giftinformasjonen.

Les også

Redd for smitte? Slik vasker du klær og hjem nå

Les også

Smittet Viking-spiller bodde tett sammen med moren i fire uker. Hun ble ikke syk, men kloret så mye at hun må skifte dørhåndtak

Les også

Slik reduserer du smittefaren i bilen

Økningen kommer samtidig med koronaepidemien og smittevernstiltakene som har gitt en voldsom økning i bruk av hjemmekontor, og ikke minst stengte skoler og barnehager som gjør at flere barn og unge befinner seg hjemme.

At barn har smakt på hånddesinfeksjonsmidler er ikke uventet, når så mange flere bruker slike produkter og de er mer tilgjengelige for småbarn.

– Å smake på slike produkter gir vanligvis lette symptomer som kan observeres hjemme, så ta gjerne kontakt med Giftinformasjonen så unngår vi unødige legebesøk, sier Ekeland.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Smitte i to barnehager i Stavanger

 2. Solberg: Kan godt tenkes at det åpnes for Europa-ferie i sommer

 3. Rekordhøy smitte ved Hana skole – Sandnes vurderer egne tiltak

 4. Helsemyndighetene vil åpne for besøk hjemme

 5. Helsedirektoratet anbefaler justeringer i koronatiltakene

 6. 26 av 40 i Oilers har vært smittet med korona­virus

 1. Korona-viruset
 2. Koronadugnad
 3. Folkehelseinstituttet
 4. Vasking
 5. Rengjøring