Castberg-saken: – Equinor skylder på pandemien

Til olje- og energiminister Tina Bru har Equinor gitt beskjed om at pandemien er den største utfordringen til Castberg-prosjektet.

Olje- og energiminister Tina Bru har svart på Castberg-spørsmål fra SVs Lars Haltbrekken. Foto: Bjørge, Stein

Publisert: Publisert:

Mens Petroleumstilsynet onsdag opplyste at Equinor og Johan Castberg-prosjektet skal granskes for å finne ut hvordan de omfattende sveisefeilene kunne skje og hvorfor datafeilen i DNV Gls program Sesam Stofat ikke ble oppdaget tidligere, har Equinoir selv opplyst til olje- og energiminister Tina Bru at det er pandemien som er den største utfordringen til Castberg-prosjektet.

Etter at SVs Lars Haltbrekken har stilt flere spørsmål til Tina Bru om Castberg-prosjektet, kom Tina Bru med svar torsdag.

– Forventet mer

– Jeg hadde vel forventet å få en grundigere oppfølging av økonomien i prosjektet, men hun sier at det har vært kontakt mellom Equinor og departementet. Vil følge denne saken opp, sier Haltbrekken.

Haltbrekken hadde spurt olje- og energiminister Tina Bru om hun var informert av Equinor om Castberg-problemene, og om det var fare for tap for Equinor og om det var fare for usikkerhet knyttet til lønnsomheten i Castberg-prosjektet.

I svaret fra Tina Bru refererer Bru til at Equinor først og fremst skylder på Covid-19-pandemien for den negative utviklingen i Castberg-prosjektet, men at sveisefeil og feil i dataprogrammet fra DNV GL er underordnede faktorer.

"Med bakgrunn i den store oppmerksomheten rundt Castberg-prosjektet har Equinor informert Olje- og energidepartementet som eier om utfordringer med framdriften av prosjektet på grunn av Covid-19, og om utfordringer med sveisekvalitet og software-program. Equinor opplyser at det er pandemien og de strenge smitteverntiltakene ved verftene som er den største utfordringen utbyggingsprosjektet står overfor", skriver Tina Bru i svaret til SVs Lars Haltbrekken.

– Equinor skylder på viruset. Jeg mistenker at problemene skyldes andre ting enn viruset, men at de bruker det nå for det det er verdt, sier Haltbrekken og legger til:

Bru sier at det kommer en runde på dette i Statsbudsjettet, men Stortinget må få en gjennomgang av denne saken. Både når det gjelder sikkerhet, men vi er også nødt til å få en runde på lønnsomheten i prosjektet. Det er ingen tvil om at lønnsomheten svekkes med de feilen som er gjort og de overskridelsene som kommer.

– Nå er spørsmålet å se hvor stor lønnsomheten er sammenlignet med det som ble lovet da Stortinget behandlet saken i 2018.

– Velferdsstaten tar risikoen

Den gang var balanseprisen på 31 dollar fatet for Johan Castberg-utbyggingen. I dag er oljeprisen litt over 43 dollar fatet. Det er usikkert hvordan utsiktene for Castberg-lønnsomheten blir når overskridelsene i prosjektet offentliggjøres i regjerings forslag til statsbudsjett for 2021 i starten av oktober. 

– Vi frykter at staten blir sittende med regningen, akkurat som i Goliat-utbyggingen. Dette viser nok en gang at vi må gjøre noe med skattereglene for oljeselskapene, slik at det ikke er den norske velferdsstaten som tar risikoen, sier Haltbrekken.

Publisert:
 1. Oljepris
 2. Equinor
 3. Johan Castberg
 4. Petroleumstilsynet
 5. Tina Bru

Mest lest akkurat nå

 1. Ellevill Viking-jubel i Bjarne Berntsens nest siste hjemmekamp

 2. Skadet Erling Braut Haaland ferdig for året

 3. «Du har opplevd nok i livet ditt. Nå skal alt blir bra», sa Mats til Elisabeth. Så døde han på utenkelig vis.

 4. Bygger du på huset, får du nå en telefon fra skatteetaten

 5. Farevarsel i Sirdal – kan komme en halv meter snø på ett døgn

 6. Hvor mange kan vi være i jule­selskapet? Regnes hjem­vendte studenter som del av hus­standen?