Energibyrå: Havmøller kan drive verdens grønne omstilling

Vindkraft til havs kan 15-dobles fram mot 2040 med investeringer på svimlende 9.000 milliarder kroner, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Publisert: Publisert:

Vindmøller til havs har enormt potensial og kan sikre at verden greier omstillingen til ren energi, mener IEA. Her er Lillgrund Vindmøllepark utenfor Skåne i Sverige. Foto: Ty Stange / Ritzau scanpix / NTB scanpix

 • NTB-Ritzau

Vindmølleparker til havs kommer de neste 20 årene til å bli en blomstrende industri på verdensbasis med en imponerende vekstrate, mener organisasjonen.

– Havvind står nå for kun 0,3 prosent av den globale strømproduksjonen, men potensialet er enormt, sier IEAs leder Fatih Birol i en pressemelding fredag.

Må satse mer

Men både politikere og industrien må satse mer hvis potensialet skal realiseres, framholder han.

Uttalelsen kommer i forbindelse med at IEA publiserer en ny rapport – Offshore Wind Outlook 2019 – som IEA beskriver som den mest omfattende globale studien av feltet til dags dato. Den er en del av World Energy Outlook 2019, som skal publiseres 13. november.

Investeringene i vindmøller til havs drives av fallende kostnader, politiske støttetiltak og noen oppsiktsvekkende teknologiske nyvinninger, som større vindmøller og flytende vindmøllefundamenter, ifølge IEA.

– Pionerer

Organisasjonen, som har hovedkontor i Paris, fastslår at Europa og ikke minst Danmark er en pioner på feltet, og at kontinentet er i posisjon til å bli et kraftfelt innen offshore-vindkraft i framtiden.

Teknologien er spesielt attraktiv for Kina, som kjemper mot ekstrem luftforurensing. Der kan havmølleparker etableres utenfor landets folkerike byer mot øst og sør, ifølge IEA, som også har kartlagt hvor det vil være mest gunstig å etablere vindmøllene.

Rapporten ble fredag presentert i København.

http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/sa/multimedias/66f7021f-a69f-4f69-82b2-2c230771ba8c%C2%A0
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fjellklatrere hentet av redningshelikopter

 2. Mamma Ingebrigtsen ble forferdet over Jakobs løp: – Han er tross alt 20 år i dag og må få bestemme selv

 3. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 4. Ny E18 ved Larvik kostet 5,2 mrd. kroner. På veien forsvant avkjøringen til byen.

 5. Ekteparet ivrer for at flere skal oppleve det gode livet på Nesflaten

 6. To smittet av koronavirus i Randaberg

 1. Vindkraft
 2. Det internasjonale energibyrået (IEA)
 3. Offshore
 4. Havvind