Forsker: De rike vil tjene mest på kuttet i elavgiften

Forsker Torjus Lunder Bredvold sier at de som har oppvarmet oppkjørsel og boblebad vil få mer igjen for kuttet i elavgift enn dem som må senke varmen hjemme.

Regjeringen forslår i sitt budsjettforlag å kutte 2,9 milliarder i elavgiften. Ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil det bli om lag 48 prosent reduksjon av elavgiften i januar, februar og mars.
 • NTB
Publisert: Publisert:

– De som har oppvarmet innkjørsel, boblebad eller andre ting som strengt tatt ikke er nødvendig for å komme seg gjennom vintermånedene, vil få mer penger tilbake på redusert elavgift enn de som kutter oppvarmingen sin hjemme, sier forsker Torjus Lunder Bredvold ved Fridtjof Nansens Institutt til NRK.

Bredvold er også tidligere rådgiver i MDG.

Han sier til NRK at rundt en prosent av befolkningen opplever energifattigdom i Norge. Dette tilsvarer 50.000 mennesker.

Bredvold presiserer i en epost til NTB at estimatet om energifattigdom i Norge er fra 2016, og at man ikke kan si sikkert hvor mange i nordmenn som rammes av energifattigdom i dag.

Regjeringen forslår i sitt budsjettforlag å kutte 2,9 milliarder i elavgiften.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener at avgiftskuttet kommer alle til gode, trass i at det er de med høyest strømregning som sparer mest.

– Selvfølgelig er det sånn, men det er ikke slik at alle som bor i et gammelt hus i Norge har veldig god råd. Det er kaldt og mørkt der. Og det er mange som bor i enebolig rundt om i landet, sier Vedum.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Økte strøm­priser skaper hode­bry for studentene

 2. Syv spørsmål og svar om skyhøye strømpriser

 3. - Det vi er vitne til nå, er svært urovekkende

 4. Elektrifisering av sokkelen bør ikke være en prioritet for en ny regjering

Publisert:
 1. Strøm

Mest lest akkurat nå

 1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 2. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

 3. Tenåringer hengt ut som voldtektsmenn på Tiktok: – Det tok livet av ungdomstiden vår

 4. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 5. Børge har tatovert barens navn på låret. Lars har sittet på samme krakk siden 1992. Bob og hunden Nancy finner alltid roen. Stampuben er deres andre hjem

 6. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet