Mandag skyter strømprisen i været i deler av Norge

Nordmenn som ønsker seg lavere strømregning bør krysse fingrene for en dårlig sommer med mye regn, sier analytiker.

KRAFTIG PRISHOPP: Strømprisen ventes å bikke 5 kroner i Sør-Norge på mandag, ifølge strømbørsen Nord Pool.
Publisert: Publisert:

For innbyggere på Sørlandet kan det bli kostbart å gjøre unna morgenstellet mandag morgen.

Ifølge strømbørsen Nord Pool vil strømprisen, mellom klokken 8 og 9, ligge på over 5 kroner kilowattimen (kWh) – en av årets dyreste timer.

– Det er smått utrolig, sier analytiker John Brottemsmo i Kinect, som minner om at det er fra Sørlandet vi eksporterer mest kraft.

Dusj til 30 kroner

Legger man til grunn en anslått nettleie på 28 øre, redusert elavgift på 15 øre, elavgift på 1 øre i tillegg til moms på 25 prosent blir den faktiske strømprisen på knappe 6,9 kroner kilowattimen.

Ifølge Enova bruker man rundt 6 kWh på en 10 minutters dusj. Dette betyr at ti minutter i dusjen kan koste godt og vel 30 kroner for sørlendingene mandag morgen.

Staten gir strømstøtte som må trekkes fra i prisen. I mai var strømprisen i Sør-Norge i snitt på 1,65 kroner kilowattimen, og da ble statens støtte til strømkundene på 95 øre kilowattimen, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Ikke før etter klokken 12 på formiddagen forventes prisene i landsdelen å ligge under 3 kroner per kilowattime.

Les også

Årets dyreste strøm i Sør-Norge igjen

Tror prisene kan fortsette å øke

– Dette er en fortsettelse av utviklingen vi har sett, og viser at prisrekordene fortsatt står for fall, sier John Brottemsmo i Kintec.

For mandag ligger snittprisen i Østlandet på 1,75 kroner kilowattimen, ifølge Nord Pool. På sitt dyreste, mellom klokken 13 og 14, vil prisen ligge på 2,18 kroner per kilowattime.

Brottemsmo sier kraftmangelen på kontinentet kan føre til at prisene bare fortsetter å stige.

– Hvis vi ser en forlengelse av utviklingen vi har hatt i Europa, med mangel på gass, vil nok strømmen bli enda dyrere for norske forbrukere. Å gjøre noe med dette er først og fremst en politisk utfordring, sier han.

– Her hjemme kan de som ønsker seg lavere strømpriser håpe på en dårlig sommer med mye regn, samt mye vind i Sverige, sier analytikeren.

Mener prisen vil kunne stige svært mye

Europa ønsker å erstatte mye kullkraft, gasskraft og kjernekraft med vind- og solkraft. Det vil gjøre strømproduksjonen mer væravhengig, og kan til tider skape store utfordringer for systemet, ifølge en rapport Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) publiserte i mai.

Strømprisen vil ifølge NVE kunne stige svært mye hvis Norge trenger å importere for å ha nok kraft i en vintertime, og nabolandene samtidig sliter med lite vind og solskinn.

– I utgangspunktet kan dette håndteres med at vi importerer kraft i perioder med negativ effektbalanse. Men nå legger hele Europa om energisystemet slik at det blir mer væravhengig, og det kan bli perioder med sammenfall av effektmangel i Nord-Europa, uttalte NVE-sjef Lund til E24 da rapporten ble sluppet.

Publisert: