Førskolelærere bryner seg på fordommer

Hva kan gjøres for å møte fordommer i det daglige? var ett av temaene som lærere og førskolelærere i Klepp rådhus vil ta tak i fremover.

transvestitt-0.jpg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

— Jeg hørte Claes Schmidt/Sara Lund på en lederkonferanse tidligere i år og ville at også andre skulle få oppleve ham. Derfor ble SaraClaes invitert til dette medlemsmøtet, forteller Pamela Sudmann – initiativtaker – til Aftenbladet. Hun er hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Time og fylkesstyremedlem i Utdanningsforbundet Rogaland,

Sara/Claes innfridde

— Forventningene ble innfridd, og jeg har bare fått fine tilbakemeldinger, legger hun til.

— Dette var kickoff i utarbeidelsen av en profesjonsetisk plattform i organisasjonen. Meningen var at flest mulig skulle bli inspirert og få ta del i hans innspill og tanker. Spesielt spennende er hans søkelys på mangfold, og det er et sentralt tema for oss som jobber med barn og unge.

— Hva kan dere ta med dere i arbeidssituasjonen?

Nyttig refleksjon

— Refleksjon er et stikkord. Hvem er du selv og hvem programmerer deg? Hvilke valg må du gjøre? Hvordan møter du mangfoldet i skole og barnehage? Slike spørsmål er viktig å ta stilling til, og jeg føler at vi fikk mange tankevekkere. Dette vil bli diskutert både på jobb og hjemme i tiden fremover. Sara/Claes har absolutt gitt oss noe å tenke på som vi kan bruke i vårt daglige virke, påpeker Sudmann.

Hans budskap er at mangfold og ulik tenking er positivt, utviklende og livsnødvendig for et levende samfunn. Likevel mener svensken at redsel, nedarvede normer og gamle tankemåter styrer våre liv. Hvem programmerer din hjerne og hvem bestemmer hvordan du skal tenke?

— Bare fordi at du ikke har støtt på et visst fenomen før, betyr det ikke at dette er unormalt, unaturlig eller uvanlig – det betyr formodentlig bare at akkurat dette fenomenet er uvant for deg. For meg handler det om å inspirere med humorens hjelp slik at fordommer og gamle tankemåter blir byttet ut med kunnskap og kanskje en helt ny måte å tenke på, sier Sara/Claes.

Mestre forandringer

— Det er ikke de sterkeste som overlever, heller ikke de mest intelligente, men de som er flinkest til å mestre forandringer, føyer han til.

Her er noen spørsmål og påstander til refleksjon og ettertanke fra foredraget:

Alt vi ikke snakker om blir rart, fordi vi ikke snakker om det!

Hva er normalt? Og er det likt overalt?

Ingenting er så uvanlig- som det normale!

Vi må slutte å tie, da samtykker vi!

Den farligste av alle fordommer- er å tro at vi ikke har noen!

Vær nysgjerrig, det er eneste måten å få vite noe!

Hvem bestemmer i ditt liv? Er det du eller noen annen som bestemmer hva du skal mene og tenke.

Publisert: