Ny jul på byggeplassen

Det går mot nok ei jul blant nettinggjerder, kabelkveiler og byggeskrot på Skadbergbakken i Sola. Sigve Eikeland har nær gitt opp håpet om bedre tider.

Publisert: Publisert:

Sigve Eikeland kjøpte hus til 5,85 millioner kroner på Skadbergbakken og flyttet inn i september 2010. Det angrer han på i dag. En takstrapport dokumenterer rundt 30 feil og mangler i huset hans, og utbedringene er kostnadsberegnet til rundt 1,5 millioner kroner. Foto: Ove Heimsvik

  • Ove Heimsvik
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Tidligere var jeg mest sint. Nå har jeg nesten gitt opp. Det er så ufattelig trist og slitsomt for hele familien, sier han.

Les også

Utbygger: – Vi ser lys i enden av tunnelen

Ett år og tre måneder er gått siden de to huseierne Eikeland og Greg Bertram flyttet inn i det som ble markedsført som framtidens hus i framtidens byggeskikk. Særegne lavenergi— og passivhus skulle bygges rundt flere tun som var spesialdesignet for at beboerne lettere skulle komme i kontakt med hverandre, tegnet av det velrenommerte arkitektfirmaet Helen & Hard.

Noen av bygningene er for så vidt på plass, men det meste av området er fortsatt en gjørmete, rotete byggeplass.

Huseierne Sigve Eikeland, til venstre, og Greg Bertram har kjempet en langvarig kamp mot utbyggerselskapet Skadberg Eiendomsutvikling. Foto: Ove Heimsvik

Mangler for millioner

Lite har skjedd i løpet av den halvannen måneden som er gått siden 8. november, da Aftenbladet første gang omtalte prestisjeprosjektet som hadde utviklet seg til et kriseprosjekt. Her skulle det være 113 boenheter fordelt på eneboliger, flermannsboliger og blokker, men til nå er det kun to eneboliger og de 12 leilighetene i den ene blokken som er innflyttet.

Den andre blokken står halvferdig, mens én enebolig og to tomannsboliger står tilnærmet ferdige. Men her har Sola kommune satt foten ned; ingen får flytte inn før all infrastruktur rundt boligene – blant annet fjernvarmeanlegg, veier og tun – står ferdig.

I lang tid har arbeidene stått stille, fordi underentreprenørene ikke har hatt garantier for å få betalt. I dag er imidlertid enkelte i gang med gravearbeider og opparbeiding av steinmurer, fordi de har fått garanti for oppgjør fra byggelånsbank Sparebanken Vest.

Kloakklukt

Rambøll og takstmann Kjell Thoen i Takstforum har nylig laget rapporter og kostnadsestimater over feil og mangler i og rundt boligene til Eikeland og Bertram. Thoens overslag viser at det vil koste opp mot 2,5 til 3 millioner kroner å utbedre rundt 50 feil og mangler i de to husene.

— Det er sjelden man ser behov for så omfattende etterarbeider i ett år gamle hus, sier Thoen til Aftenbladet.

Sigve Eikeland lar oss se – og lukte – hva det handler om. Avtrekk over tak for kloakken mangler. Kledning og tetting rundt vinduer mangler. Trapp fra første til andre etasje er skjevt montert. De innvendige veggene i massivtre har skjemmende sprekker, fordi materialene har ligget ute i regnværet uten å være tildekket. Når så treverket er satt på plass i huset, tørker det og sprekker opp. Dette er altså bare noen få feil og mangler, listen er betydelig lengre.

Eikeland har holdt tilbake 325.000 kroner av kjøpesummen på 5,85 millioner kroner, og er fristet til å gå til rettssak på grunn av alle problemene. Nabo Bertram er like fortvilet.

I den ene blokken på Skadbergbakken er samtlige 12 leiligheter innflyttet, men flere har klaget over feil og mangler også der. Den andre blokken har stått uferdig i lengre tid. Foto: Ove Heimsvik

Skuffelse i blokken

Det samme gjelder Hans Kristian Holmen, som har kjøpt leilighet i den ene blokken.

— Jeg flyttet inn i leiligheten med samboer og et barn på fem år i januar. Av en kjøpesum på knapt 5 millioner kroner har vi holdt tilbake 300.000 kroner. Feilene og manglene i vår leilighet er taksert til rundt 600.000 kroner, forteller han.

I likhet med de andre boligkjøperne er Holmen svært skuffet over utbygger Skadberg Eiendomsutvikling.

— Vi som bor her har blitt møtt av en mur av taushet. Taus utbygger, taus kommune, taus arkitekt, taus sparebank. Det virker som alle har noe å skjule og ser seg best tjent med at tingene blir holdt i det stille. Mye av det som har gått galt her kunne vært bedre hvis noen hadde reagert, mener Holmen.

Han mener premissene i den midlertidige brukstillatelsen kommunen ga, og som ligger til grunn for at folk kunne flytte inn i leilighetene, er brutt.

— Da vi flyttet inn var det for eksempel ingen brannsikring, sier Holmen til Aftenbladet.

Sigve Eikeland og kona Parichat overdriver ikke når de forteller om all tid og energi som har gått med til frustrasjoner siden de flyttet inn 23. september 2010. — Vi hadde et håp om at alt skulle bli ordnet. Nå har jeg egentlig gitt opp og prøver å tenke minst mulig på det, sier Parichat Eikeland.

Publisert:

Les også

  1. Prestisjeprosjekt ble kriseprosjekt