Jens Stoltenberg blir sentralbanksjef

Regjeringen trosser kritikken. Jens Stoltenberg danker ut visesentralbanksjef Ida Wolden Bache i kampen om å bli sjef for Norges Bank.

TAR OVER: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg tar over som øverste sjef for Norges Bank og Oljefondet, til tross for skepsis knyttet til politiske bånd.
Publisert: Publisert:

Det tas sikte på at Stoltenberg tar over rundt 1. desember, men det vil bli endelig fastsatt ved signering av arbeidskontrakten i løpet av kort tid.

Stoltenbergs periode som Nato-sjef utløper i oktober. Han er utnevnt som sentralbanksjef i en periode på seks år.

Nåværende sentralbanksjef Øystein Olsen skal etter planen gå av i februar.

Wolden Bache blir midlertidig sentralbanksjef frem til Stoltenberg kan ta over. Hun blir midlertidig sentralbanksjef fra 1. mars til det tidspunkt Finansdepartementet bestemmer, dog ikke utover 31. desember 2022.

– Jeg har vært opptatt av å finne den beste sentralbanksjefen for Norge, og jeg er trygg på at det er Jens Stoltenberg. Kombinasjonen av økonomibakgrunn, samfunnsforståelse og en ledererfaring få i Norge har, gjør han veldig godt egnet som øverste leder i Norges Bank, en institusjon som forvalter viktige samfunnsoppdrag på vegne av oss alle, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en uttalelse.

Finansdepartementet har lagt ut sin vurdering av den på forhånd mye omdiskuterte ansettelsen. Her skriver de blant annet at de ikke tror utnevnelsen av Stoltenberg vil svekke sentralbankens uavhengighet. Departementet påpeker at det er over åtte år siden han var statsminister, og at han har utvist og utviser rollebevissthet og rolleforståelse.

Olsen: – Trygg

Nåværende sentralbanksjef Olsen gratulerer etterfølgeren.

– På vegne av Norges Bank vil jeg gratulere Jens Stoltenberg med utnevnelsen som ny sentralbanksjef. Jeg kjenner Stoltenberg som en engasjert og dyktig økonom. Jeg er trygg på at han med sin brede erfaring vil fylle rollen på en god måte, sier Olsen.

Olsen meldte i august 2021 at han ønsket å fratre sin stilling etter årstalen i februar 2022.

– Stoltenberg kan først tiltre rundt 1. desember. Men jeg vet at Norges Bank er i trygge hender når visesentralbanksjef Ida Wolden Bache nå overtar ledelsen fra 1. mars, sier Øystein Olsen.

Kommentar: «Hver gåtur eller middag vil bli fulgt med argusøyne»

Politiker-skepsis

Stoltenberg er utdannet samfunnsøkonom og har erfaring fra politisk økonomi fra sin tid som finansminister og statsminister, i tillegg til internasjonal tyngde fra Nato.

Som sentralbanksjef skal Stoltenberg lede arbeidet med å sette renten, og i tillegg ha ansvar for Oljefondet.

Stillingen er politisk uavhengig, og flere har derfor vært skeptiske til å hyre en politiker som sentralbanksjef, blant annet professor Ola Honningdal Grytten ved Norges Handelshøyskole.

– Han vil helt sikkert gjøre en god jobb, han er godt kvalifisert på nesten alle måter. Men det er jo allerede slik at det er en voldsom reaksjon i Norge på at dette blir oppfattet som en politisk utnevnelse, sier han til E24.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom er på sin side ikke bekymret for de politiske heftelsene til Stoltenberg:

– Det ville bli fort avslørt, så det trenger vi ikke frykte.

Valget av Stoltenberg som sentralbanksjef: – Fremstår som en politisk utnevnelse

Tidligere finansminister Siv Jensen har tidligere oppfordret Stoltenberg til å trekke sin søknad, fordi hun mener det vil utgjøre «en betydelig trussel for det norske omdømmet og for tilliten og troverdigheten til Norges Bank».

Finansdepartementet har innhentet en vurdering fra lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet, som har konkludert med at vennskapet til statsminister Jonas Gahr Støre ikke gjør Stoltenberg inhabil som sentralbanksjef.

Nato-sjef Stoltenberg har tidligere har vært statsminister for Arbeiderpartiet og blir den første politikeren som inntar rollen siden 1990-tallet, da Kjell Storvik (H) og Torstein Moland (Ap) hadde jobben. Han ble utnevnt som sjef i Nato høsten 2014.

Publisert: