Robin (19) vil bli marsboer

I 2025 håper det hollandske selskapet Mars One å sende fire mennesker til Mars. Med enveisbillett. Robin André Ingebretsen fra Stavanger kan bli et av dem.

Publisert: Publisert:

Å bli en av de første menneskene på Mars, det er selve drømmen for 19 år gamle Robin André Ingebretsen fra Stavanger. Han har passert det første hinderet. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Helene Andreassen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Bas Lansdorp og Robin André Ingebretsen deltok på en lederkonferanse i Stavanger torsdag. Foto: Jonas Haarr Friestad

For å sende de første fire menneskene til Mars, trenger Mars One seks milliarder amerikanske dollars. Foto: Jonas Haarr Friestad

Onsdag møtte Robin Bas Lansdorp for første gang hollenderen som startet Mars One for tre år siden. Robin André Ingebretsen var en av 200.000 mennesker som søkte om å få bli med, 686 av disse var nordmenn.

Nå er 700 valgt ut, og Robin er én av to nordmenn. Den andre er norsk-kanadieren Eric Seedhouse (49) som bor i Canada.

— Jeg ville bli astronaut fra jeg var fire år gammel, helt siden jeg så filmen om Apollo 13, sier Robin til Aftenbladet.

— Da jeg hørte om Mars One, kjente jeg med en gang: Ja, dette vil jeg!

Bas Lansdorp var i Stavanger torsdag for å holde foredrag og hente økonomisk støtte på en konferanse for næringslivsledere i regi av Viking Fotball og Positiv Opplæring. Mars One trenger 6 milliarder amerikanske dollars for å kunne sende de første fire menneskene til Mars i 2025.

— Teknologien finnes allerede. Vi skal hente inn ekspertisen som kan sette sammen dette utstyret slik at mennesker kan reise den sju måneder lange ferden til Mars og kunne leve der. Og vi skal sette sammen det rette teamet som har egenskapene som kreves for å kunne bo der, sier Lansdorp.

En reise bare én vei

Lansdorp er ingeniøren som solgte sine aksjer i Ampyx Power, en bedrift i Holland som utvikler vindkraftteknologi, for å følge drømmen: Skrive verdenshistorie ved å kunne sende mennesker til Mars og etablere en bosetting der. At det i dag ikke finnes teknologi for å få de samme menneskene hjem igjen, bekymrer ikke:

— De som melder seg til en slik ferd, er mennesker med en lidenskap. De vil være med å skrive den helt unike, fantastiske historien. Historien som får menneskeheten ett skritt videre. Det er det som er min drivkraft og mitt mål, sier han.

Bas Lansdorp og Robin André Ingebretsen deltok på en lederkonferanse i Stavanger torsdag. Foto: Jonas Haarr Friestad

Selv har Bas Lansdorp innsett at han selv ikke vil være blant de første fire. Han har ikke egenskapene som trengs. Han håper han kan komme litt senere når de første erfaringene er gjort. Men han vil vie livet sitt til prosjektet, sier han.

Tv-reality gir penger

Det er salg av sponsorater og fjernsynsrettigheter som skal finansiere Mars One. Hvor mye penger som er er kommet inn, vil Lansdorp ikke røpe for Aftenbladet:

— Vi har fått inn nok penger til at vi kan drive etter tidsplanen, sier han.

De som kjøper visningsrettighetene skal få følge prosjektet hele veien fra testing før utskyting til dagliglivet inne på boligkomplekset på Mars. Det skal bli kameraer i alle rom, men ikke fra soverommene.

— Dette skal ikke bli noe Big Brother, men dokumentasjon av den historien vi er med på, sier Bas Lansdorp.

— Du vil sende mennesker dit for å kanskje møte døden ganske raskt?

— Det er bare de aller beste menneskene som sendes, medisinsk og sosialt. Det er mennesker som fungerer aller best når de lever i team. Tvert imot tror jeg dette er mennesker som vil bli ordentlig gamle. Hvis det da ikke skjer en ulykke. Vi er helt klare på at dette er et høyrisikoprosjekt. Den sjansen er slike mennesker villige til å ta, sier han til Aftenbladet.

For å sende de første fire menneskene til Mars, trenger Mars One seks milliarder amerikanske dollars. Foto: Jonas Haarr Friestad

Vil bli pilot

Robin var ferdig på Sola videregående skole i vår og dette skoleåret forbedrer han karakterer på Sonans. Blir han ikke marsboer, vil han bli pilot.

— Jeg håper selvsagt at jeg blir plukket ut til Mars One. Det vil i så fall bli en lønnet jobb mens testingen pågår. Blir jeg ikke med, vil jeg bli pilot.

Kjæresten, moren og søsteren til Robin synes det er en dårlig idé å bli marsboer:

— Jo, men dette er min store drøm. Jeg vil være 30 år i 2025.

— Hva med familie og egne barn?

— Hvis jeg blir tatt ut, vil jeg ikke ha barn. Blir jeg far før det, vil jeg nok vente med å reise til barnet blir 18 år.

— Du vil reise opp for å dø der?

— Kanskje får jeg leve 10 år kortere enn folk på Jorden. Men jeg er med på selve eventyret, sier han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Stavanger-politiker kalte Abid Raja "klovn" etter å ha drukket flere øl

  2. Tidligere Bryne-spiller har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

  3. Folk unngår hverandre og naboer har sluttet å hilse. Verdensarvområdet splitter øysamfunnet

  4. Syklist syklet mot kjøreretningen i Hundvågtunnelen

  5. Sykepleier på Vestlandet tiltalt for å ha stjålet legemidler

  6. Vil stoppe riving av moskéen i Verksgata

  1. Arbeidsliv