Olje­selskaper svømmer i profitt

Både Exxon Mobil, Chevron og Shell tjente rekordmye penger i andre kvartal, etter at Ukraina-krigen har presset opp prisene på olje og gass.

De høye oljeprisene fører både til skyhøye bensinpriser og rekordoverskudd for flere av de største oljeselskapene. Bildet viser en bensinstasjon drevet av Exxon Mobil i Philadelphia i USA.
 • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
Oljepumper og fakling i Midland i den amerikanske delstaten Texas.
En installasjon på Martin Linge-feltet i Nordsjøen.

Amerikanske Exxon Mobil fikk et overskudd på 17,9 milliarder dollar, mer enn tre ganger så mye som i samme periode i fjor.

Chevrons resultat ble på 11,6 milliarder dollar – også dette mer enn en tredobling fra i fjor. Begge de amerikanske oljegigantene la fram kvartalsresultatet fredag.

Det gjorde også italienske Eni, som fikk et overskudd på 3,8 milliarder euro i perioden fra april til juni. Shell, som la fram kvartalsresultatet torsdag, fikk et rekordstort overskudd på 18 milliarder dollar. Dette var fem ganger så mye som i samme periode i 2021.

Tidligere denne uken opplyste Equinor at de fikk et justert driftsresultat på 17,6 milliarder dollar i andre kvartal. Dette var ikke langt unna rekordresultatet på 18 milliarder dollar i første kvartal.

Krigen i Ukraina er en viktig årsak til at oljegigantene håver inn penger. Prisene både på olje og naturgass har skutt i været som følge av krigen, vestlige sanksjoner mot Russland og russiske kutt i leveransene av gass til EU.

Situasjonen har ført til svært høye priser på drivstoff, og også på strøm i deler av Europa. De høye energiprisene bidrar også til den generelle prisveksten, som er svært høy i store deler av verden.

Publisert:
 1. Eni
 2. Exxon
 3. Chevron
 4. Shell
 5. Equinor

Mest lest akkurat nå

 1. Viking sjokkerte i Roma­nia etter mareritt­start: – Jeg er utrolig stolt

 2. Påkjørt bakfra på Madla­veien

 3. Overlegent EM-gull til Jakob Inge­brigtsen: – Klarer ikke glede meg lenge over gullene

 4. Avbrøt parti­lederne – her føres demon­strantene ut av politiet

 5. Stenger rund­kjøring på Forus i over tre år: – Å reise kollek­tivt kan være et alternativ

 6. Brann­stasjonen på Stor­haug har fått sitt navn