Regjeringen trosser tilsynsråd – strammer ikke inn på boliglån

Regjeringen har vraket Finanstilsynets forslag til strengere boliglånsregler fra nyttår. Finansminister Jan Tore Sanner (H) vil hverken senke beløpet du maksimalt kan låne, eller fleksibilitetskvoten til bankene.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Dagens forskrifter fungerer godt. Jeg ser derfor ingen grunn til å stramme inn, sier Sanner i en uttalelse.

– Spesielt ikke nå som mange opplever økt usikkerhet om sin økonomiske fremtid, og vi har sett en mer dempet gjeldsvekst gjennom det siste året, legger han til.

Dermed er det bestemt at regjeringen viderefører dagens boliglånsregler fra 1. januar 2021.

Det betyr blant annet at dagens maksgrense for lånebeløp holdes uendret på fem ganger bruttoinntekten – stikk i strid med anbefalingen Finansdepartementet bestilte fra Finanstilsynet.

Eiendomsbransjen reagerer på boligforslag: – Gavepakke til de rike

Frarådet Sanner: – Klokt

Det var i september at tilsynet rådet regjeringen til å gjøre flere innstramminger på boliglån fra 2021. Tilsynet foreslo at grensen for maksimalt låneopptak reduseres fra dagens 5 til 4,5 ganger inntekten.

I tillegg foreslo tilsynet at bankenes såkalte fleksibilitetskvote kuttes kraftig fra ti til fem prosent over hele landet.

Bankene får bruke kvoten til å innvilge boliglån til søkere som ikke oppfyller forskriftskravene. En reduksjon av kvoten ville tvunget frem flere låneavslag.

Tilsynets foreslåtte innstramminger har møtt motstand fra nærmest alle som har hatt en mening om saken.

Og nå er det altså klart at også regjeringen vender tommelen ned.

– Vi synes dette er en god løsning. Vi advarte mot en innstramming og har blitt hørt, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Også Norges Eiendomsmeglerforbund hadde på forhånd rettet en klar advarsel til regjeringen, via et høringssvar hvor det fremholdes at innstrammingene er såpass kraftige at man risikerer å utløse et boligprisras.

Skulle ønske Sanner myket opp

– Det er klokt av finansministeren, sier direktør Carl O. Geving om at regjeringen nå har bestemt seg for å beholde dagens regler.

Også Eiendom Norge roser beslutningen.

– Det er veldig bra at regjeringen ikke lyttet til innstrammingsrådene, sier direktør Henning Lauridsen til E24.

– Hvorfor?

– Fordi vi står midt i en pandemi med stor økonomisk usikkerhet, og vi har allerede sett sårbarheter i markedet. Særlig nyboligmarkedet ville blitt kraftig rammet, sier Eiendom Norge-sjefen.

Selv skulle han gjerne sett at regjeringen gikk enda lengre – og ikke bare forkastet de foreslåtte innstrammingene, men valgte å myke opp reglene.

Lauridsen mener særlig unge førstegangskjøpere rammes unødig hardt av regelen om at man skal kunne tåle en renteøkning på fem prosent – som bankene er pålagt bake inn i sin beregning av hvor mye du kan få i boliglån.

Sanner: Skal evaluere «midtveis»

– Her synes vi det er synd at regjeringen ikke gikk for en løsning om å lette på kravene hvis man binder renten. Når du for eksempel har en fast rente i ti år, er jo ikke en slik renteøkning noe man trenger å få høyde for, sier Lauridsen.

Selv om boliglånsreglene holdes uendret, skal de nå slås sammen med reglene for forbrukslån i en ny, felles utlånsforskrift. Dette er i tråd med råd fra Finanstilsynet.

Sanner opplyser at dagens utlånsregler i utgangspunktet blir videreført i denne nye forskriften i fire år, «men med en evaluering midtveis».

– På den måten gir vi både folk og banker forutsigbarhet, samtidig som det forplikter en jevnlig vurdering av om kravene er godt tilpasset situasjonen i markedet, sier finansministeren.

Publisert: