Stavanger: Mangemillionær på uteliv

I 1988 ba en trønder banken om 50.000 kroner i lån for å danne et aksjeselskap i Stavanger. Lån fikk han. Pengene og de neste 13 årene utnyttet han til å bli mangemillionær.

  • Jone Østebø
    Journalist
  • Bernt Eirik Rød
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 20 år gammel

STAVANGER: Mannen heter Arne Joakimsen og sel-skapet heter Herlige Restauranter. Etter å ha jobbet for eiendomskongen Olav Thon i elleve år takket han i 1988 ja til sjefen sitt tilbud om å leie Restauranthuset Straen i Stavanger.

De 50.000 kronene han måtte ha i startkapital for å danne sitt eget aksjeselskap måtte han be banken om. 13 år senere omsetter selskapet hans for over 100 millioner, og lønningslista til Joakimsen teller 250 personer. Han driver til sammen 12 utesteder, noe som i fjor ga Joakimsen en skattbar inntekt på nesten 3,4 millioner kroner. En pen formue har også lånet han tok opp for 13 år siden resultert i: 12,2 millioner kroner.

Arne Joakimsen har ikke hatt samme utgangspunkt som mange av de andre vi finner på skattelista i Stavanger kommune. Han har ikke arvet millionene, men bygd opp sitt eget lille utelivs-imperium, noe som egentlig aldri har vært planen.

Det som har skjedd har skjedd, men jeg har hele tiden vært forsiktig, sier Arne Joakimsen.

Enkel forklaring Den skattbare inntekten på 3,4 millioner har Joakimsen hentet ut fra driften av mellom annet Newsman, NB Sørensen, Bevaremegvel, Stavangeren og Utstein Kloster Hotel.

Gjennom holdingselskapet Arne Joakimsen AS (Herlige Restauranter), som fikk sin spede start for 13 år siden, er Joakimsen nå en ledende aktør innen uteliv i Stavanger. Han har en enkel forklaring på hvordan det har vært mulig.

For å lykkes er det viktig å konsentrere seg om en ting om gangen. En må være 100 prosent til stede og ha tro på det en holder på med. I tillegg er viktig å knytte til seg flinke og serviceinnstilte medarbeidere, sier han.

Janteloven Går det som Joakimsen ønsker vil vi finne navnet hans enda høyere på listen over de rikeste i Stavanger neste år.

Om ikke lenge åpner han en ny restaurant like ved kulturhuset. Det blir neppe den siste. Han tror det er plass til mange flere utesteder i Stavanger så lenge konseptene tilfredsstiller folks behov.

Og hvordan gjør Janteloven seg gjeldende i livet til en mann som Arne Joakimsen?

Jeg er oppmerksom på at noen mener jeg driver nok steder, men de har hatt samme muligheten som meg tidligere. Jeg jobber med mitt og bryr meg ikke om Janteloven, sier han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Tjelta-familien selger for 2 milliarder kroner

  2. Politiet på væpnet aksjon i Eigersund

  3. Kilder: - Østenstad blir Braut Haalands «pengemann»

  4. Denne er så sterk at selv regjerende mester måtte kaste inn håndkleet

  5. Måkenachspiel etter Gladmaten

  6. Riksmekleren: Bevegelse mellom SAS-partene